På det laveste i 16 år

Den faldende dollar, det udsatte opsving og fortsatte strukturelle problemer rammer Japan

Jonas Lindmark 16/08/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Store fald i aktiemarkedet i juli var medvirkende til at trække børsen i Tokyo ned til det laveste i 16 år – målt i yen. En del af faldet skyldes den faldende dollar. I slutningen af sidste år kostede en dollar 135 yen, mens den i sidste uge af juli kortvarigt var helt under 116, mens den midt i august atter er lige over 117 – et fald på over 13 pct.

Ikke desto mindre betyder dette færre eksportindtægter til Japan, og det har gjort de japanske aktier dyrere relativt til amerikanske.

Takket være relativ god performance i februar og april, har den japanske børs klaret sig ganske godt i år. MSCI Verden er faldet med 16,2 pct. siden årets start (den 15. august), mens MSCI Japan har tjent 2,1 pct. – begge dele målt i dollar. Den japanske performance kommer efter et i sær meget dårligt år i 2001, så set henover en løbende periode på tre år, er den japanske performance lavere end både USA’s og Europas.


Stemning og marked

En anden vigtig forklaring på det haltende japanske marked i juli (steget 0,04 pct. i første halvdel af august målt i yen) er den voksende skuffelse over premierminister Junichiro Koizumis manglende succes med at gennemføre finansielle reformer. Det havde han ellers lovet for godt et år siden, da han blev valgt.

Privatiseringen af det japanske postvæsen, der for øvrigt også er verdens største bank og verdens største forsikringsgiver, var set af mange, som Koizumis vigtigste løfte. Dette tiltag sammen med en række andre reformer af det finansielle system er dog blevet udvandet så meget af Koizumis modstander internt i det regerende parti, LDP, at de nu er ”reelt meningsløse”, som det kendte erhvervsmagasi8n, The Economist, skrev det.


Prognose

En stor positiv nyhed – overraskelse – er det, markedet har brug for i Japan, for at genoplive aktierne. Det er dog svært at se mulige kandidater til dette. Inden for en rimelig sandsynlighed. Den politiske baglås og svaghederne i det finansielle system synes at være mejslet i sten. Så sandsynligheden for, at premierministeren kan indfri sine løfter, synes lille.

På den negative side er der ydermere risikoen for et eksternt chok, eksempelvis et amerikansk angreb på Irak. Efter ti år med meget lav økonomisk vækst, er pessimismen nu så gennemsyrerne, at en negativ overraskelse formentlig vil ramme markederne snarere end en positiv.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er redaktør for Morningstar i Stockholm.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser