Sparinvest holder fast

Sparinvest går i Morningstar Rating™ i juli tilbage, men indtager fortsat førstepladsen på foreningernes rangliste. Sydinvest vinder frem til en delt andenplads, mens Alfred Berg og Alm. Brand også går frem

Sten Blindkilde 16/08/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Sparinvest har længe ligget på første pladsen på Morningstars rangliste over foreningernes gennemsnitlige Morningstar Rating™. Det gør foreningen fra Jylland fortsat, men den er i juli-bedømmelsen gået noget tilbage, da de ti vurderede afdelinger netto har mistet tre stjerner. Sparinvest har i juli et snit på 3,80 stjerner mod flotte 4,10 i juni.

Med den tilbagegang nærmer flere andre foreninger sig Sparinvests førerposition. Både Sydinvest, der ligeledes har ti afdelinger med i Morningstar Rating™, og SEB med fem afdelinger har nemlig et gennemsnit på 3,60 stjerner.

Sydinvest går frem med to afdelinger – heriblandt Sydinvest Latinamerika, der nu har topkarakteren fem stjerner – mens blot en enkelt afdeling, Sydinvest Danrente, mister en stjerne. SEB går tilbage med 0,20 stjerner i snit, da afdelingen SEB Inst. Europa Small Cap går fra fire til tre stjerner.

De to største vindere på listen er Alfred Berg og Alm. Brand Invest, der begge vinder 0,4 i snit. Alfred Berg går i snit frem til 3,40 stjerner, da afdelingerne Alfred Berg Danske Obligationer og Alfred Berg Rusland – den mest afkastgivende afdeling i Danmark set over tre år - begge vinder en enkelt stjerne.

Årsagen til Alm. Brand Invests fremgang skal findes i afdelingen Alm. Brand Invest Senior, der vinder to stjerner i juli.


De store holder niveau

De danske foreninger tæller ganske få sværvægtere på internationalt eller europæisk plan. Størst i Danmark er gruppen af afdelinger under Danske Invest, der tæller 52 bedømte afdelinger i Morningstar Rating™. De har i snit fået karakteren 3,29 stjerner, og det hører til den absolutte top i blandt de største europæiske foreninger eller grupper.

Nordea Invest har et samlet snit på 3,14 stjerner for 28 afdelinger – foreningen er blandt andet gået tilbage på grund af fusionen af dens afdeling Nordea Invest Tyskland, der førhen havde fire stjerner, med afdelingen Nordea Invest Europa. Foreningens gennemsnit kvalificerer dog til en plads blandt de bedste mellemstore europæiske foreninger. En liste Sydinvest med inddragelse af sine internationale foreninger også er med på.

En gennemgang af ranglisten viser også, hvilket ikke overrasker med Danmarks placering som næstbedste land i Europa i Morningstar Rating™ in mente, at stort set alle de danske foreninger ligger godt til – enten på det europæiske gennemsnit på tre stjerner eller derover.

Deltagelse på ranglisten forudsætter, at mindst fem foreningernes individuelle afdelinger er bedømt i Morningstar Rating™, der blandt andet kræver, at afdelingerne er mindst tre år gamle. Uden for listen med fire ratede afdelinger findes Lån & Spar rationel Invest med et snit på 3,50 stjerner, og med tre bedømte afdelinger imponerer både ValueInvest og Carnegie WorldWide med høje niveauer på henholdsvis 4,67 og 4,33 stjerner i snit.

Foreningernes rangliste i Morningstar Rating™ i juli 2002
Forening Antal - juli Snit - juli Antal - juni Snit - juni
Sparinvest 10 3,80 10 4,10
Sydinvest 10 3,60 10 3,50
SEB 5 3,60 5 3,80
Alfred Berg 5 3,40 5 3,00
Danske Invest 52 3,29 49 3,22
Nordea Invest 28 3,14 29 3,21
Jyske Invest 14 3,00 14 2,93
Midtinvest 7 3,00 7 3,14
EGNS-INVEST 6 3,00 6 3,17
Alm. Brand Invest 5 3,00 5 2,60
BankInvest 15 2,73 15 2,67
* Sparinvest er grupperet med Sparindex
* SEB dækker over SEBinstitutional og SEBinvest
* Danske Invest består af gruppen med Danske Invest, Danske Invest Engros, Merchant Invest, Danske Invest Corporate, Danske Q, BG Invest og BG Invest Erhverv
* Nordea Invest er grupperingen af Nordea Invest, Nordea Invest Engros, placeringsforeninger og specialforneinger under Nordea



En kompetent rating – et kompetent værktøj

Morningstar Rating™ er et enkelt og letforståeligt billede af de enkelte afdelingers præstationer. Med stjernerne signaleres den enkelte afdelings præstationer, afkastet set i forhold til risikoen og emissionstillægget, hurtigt og simpelt i forhold til andre afdelinger i samme kategori eller investeringsunivers.

Netop Morningstar Kategorier™, som hver i sær udgør mere end 80 forskellige investeringsuniverser, er en stor del af styrken i Morningstar Rating™. Ved at sortere de enkelte afdelinger på baggrund af investeringsmålsætning og reelle portefølje i kategorier med ensartede afdelinger sikrer Morningstar, at Morningstar Rating™ ikke favoriserer afdelinger, der ligger i et markedssegment i stor fremgang. Det sker, da Morningstar Rating™ foretages i hver af kategorierne – individuelt.

En klassisk svaghed ved mange andre rating-systemer er, at de bedømmer afdelingerne i klasser – aktieafdelinger, blandede afdelinger og obligationsafdelinger. Dette medfører, at eksempelvis særlige geografiske eller sektorbaserede afdelinger ofte opnår højere karakterer, da de investerer i områder eller brancher i fremgang, mens andre afdelinger ligger i sure markeder. Sådanne rating-metodikker favoriserer altså forskellige ”market territories”.

Det er ikke tilfældet med Morningstar Rating™. Ensartede afdelinger sammenlignes med hinanden på deres præstationer, og dermed fremgår den enkelte afdelings investeringsevner klarere.

Har man som investor derfor allerede besluttet sig for, hvordan man ønsker at allokere sin opsparing eller investeringer i forskellige investeringsuniverser, er Morningstar Rating™ et fremragende sted at starte sin udvælgelse af de enkelte afdelinger inden for de pågældende kategorier eller investeringsuniverser. Igen er Morningstar Kategorier™ et godt redskab, da de hurtigt giver investor det overblik over den enkelte afdelings investeringer, som skal til for at skabe en portefølje på baggrund af den ønskede allokering.

Morningstar Rating™ gennemføres til forskel fra andre bedømmelser hver måned og benytter ikke den problematiske Sharpe Ratio, der giver svært forståelige rankings i tilfælde af negative afkast, men beregnes derimod efter Morningstars egen-udviklede nyttefunktion, MRAR.


Om Morningstar Rating™

Ranglisten over foreninger er alene beregnet for foreninger med fem eller flere ratede afdelinger. Ratingen viser hvor god eller dårlig en investeringsafdeling gennem de seneste tre år har været til at skabe så højt risiko- og omkostningsjusteret afkast som muligt – målt i forhold til tilsvarende afdelinger inden for samme kategori i hele Europa. Morningstar opdeler de mange europæiske afdelinger i mere end 80 kategorier, hvoraf over 30 har deltagelse af danske afdelinger, således at sammenligningen bliver mere homogen, ensartet og korrekt.

Morningstar Rating™ bedømmer afdelingerne i deres europæiske kategori med en til fem stjerner, hvor fem stjerner er det bedste. Fordelingen af stjernerne foregår efter følgende fordelingsnøgle:


Top 10 pct. i kategorien
Næste 22,5 pct. i kategorien
Middel 35 pct. i kategorien
Næste 22,5 pct. i kategorien
Bund 10 pct. i kategorien

Morningstar Rating™ er ikke et udtryk for Morningstars forventninger til afdelingernes fremtidige præstationer, men er alene en vurdering af deres historiske.

Læs mere om Morningstar Rating™ og om, hvordan man bruger den.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser