Det er så trist at følge aktiemarkederne i disse dage. De gode nyheder ligger efterhånden så langt tilbage, at man knap kan huske det, og markederne er faldet gevaldigt i år.
Mens de europæiske indeks onsdag– igen – noterede ganske betragtelige fald, var mange kommentatorer ude i medierne og pege på, at vi har nået bunden. Rådet lyder til investorerne, at de skal holde fast og eventuelt begynde nye investeringer i kvalitetsselskaber.
KFX-indekset faldt godt 5,8 pct., OMX i Sverige mistede 3,8 pct., DAX i Tyskland 2,1 og FTSE i London tabte 5,3 pct. Alligevel kunne investorerne glæde sig over et dejligt rally i USA, hvor handelen først starter, når europæerne indleder eftermiddagsoprydningen. Dow Jones vandt således 6,4 pct., Nasdaq godt 5 pct. og S&P 500 steg 5,7 pct.
Det trækker torsdag de europæiske markeder op – ganske meget endda.
Trods de optimistiske toner i både danske og udenlandske medier og de stigende kurser i USA onsdag og Europa torsdag, er det dog ikke alle, som ser så lyst på tingene. Henton Børsmæglerselskab, der rådgiver foreningen Henton Invest Mix Pension (PAL) har endnu ikke ladet sig overbevise og spår om fortsat fald på markederne.
- Vi mener fortsat, at vi befinder os i en nedadgående trend. Vi konstaterer, at de tekniske analyser stadig peger på, at vi er fastlåst i et negativt marked, siger John Yde, der er chefanalytiker hos Henton Børsmæglerselskab, som er en af de få i Danmark, der henholder sig til den tekniske analyse som investeringsfilosofi.
Yde peger på, at der vil være perioder, da markedet retter sig, som man så det efter terrorangrebet i september sidste år og frem til midten af december, men at det ikke er ensbetydende med, at faldene er overståede.
Henton ser derfor endnu, at bunden i aktierne ligger længere nede end i dag. Børsmæglerselskabet har tidligere været ude med bombastiske meldinger om markedet. Da Nasdaq var på sit højeste, advarede man mod en boble og anbefalede kunderne at sælge, og i slutningen af 2000 spåede man, at KFX-indekset skulle ned i niveauet 190 til 200. Det er det i dag.
Prognoserne har altså holdt stik for Henton, men husk på, at det ikke er altid, at prognosemagerne har ret – selv de bedste af dem har det i al fald ikke hver gang.
Ikke desto mindre lyder spådommen ifølge John Yde på, at KFX-indekset vil falde yderligere til 157,5 – svarende til et minus på knap 21,3 pct. i forhold til onsdagens lukkekurs. Det toneangivende svenske indeks, OMX, ses falde med knap 50 pct., mens Nasdaq – teknologibørsen i USA – spås nede i niveauet på 400 – et fald på næsten 70 pct.
Markederne kan ifølge teknisk analyse falde en del endnu | |||
Indeks | Onsdagens niveau | Hentons bund | Forskel |
KFX | 200,1 | 157,5 | -21,3% |
Dow Jones | 8191,3 | 5500,0 | -32,9% |
Nasdaq | 1290,2 | 400,0 | -69,0% |
S&P 500 | 843,4 | 550,0 | -34,8% |
OMX | 481,49 | 250,0 | -48,1% |
Teknisk analyse lægger ikke vægt på de fundamentale forhold i de enkelte selskaber, men fokuserer i stedet på markedsdeltagernes psykologi og analyserer den i forhold til tekniske parametre.
Det er en analyse af adfærden baseret på historiske udsving i kurserne. Teknisk analyse tager det udgangspunkt, at det er markedets psykologi – jagten på afkast og frygten for tab – som bestemmer udvikling. Man taler om eufori, grådighed, frygt og panik. Derfor mener tekniske analytikere ikke, at markedets udvikling er gjort op af rationelle beslutningstagere, men af psykologi, og det er den, som via historiske data søges aflæst. Og det er på den baggrund, at Henton holder fast i de negative forudsigelser.
Chefanalytikeren sammenligner situationen med Japan for ti år siden: Den gang satte en recession ind, og det japanske marked har oplevet tilbagegang lige siden.
Markedet foran økonomien – ikke omvendt
Hvis bunden ikke er nået i markederne endnu, så er spørgsmålet, hvornår vi så når derned?
- Det allersværeste er at sætte tid på. Der er myriader af måder, hvorpå, vi kan nå bunden. Man ser ofte en konsolideringsperiode, hvor markedet får luft – ligesom i efteråret, siger John Yde, der med sine holdninger ligger langt fra mange andre analytikere og økonomer.
Han peger på, at traditionelle, fundamentale økonomer begår en grundlæggende fejl:
- Det, jeg hæfter mig ved, er, at økonomerne hele tiden slår fast, at den underliggende økonomi er sund trods de finansielle markeders udvikling. Men aktiemarkedet er en ledende indikator, der viser, hvordan økonomien vil udvikle sig i fremtiden. Faldet i markederne vil påvirke økonomien i negativ retning og medføre en betydelig afdæmpning i verdensøkonomien, vurderes det fra Henton.
I det negative klima bliver långivere og investorer mere risikoaverse, og det betyder færre investeringer og færre lån til at finansiere virksomhedernes vækst. De mange tab på markederne betyder også, at forbruget vil lide. Normalt taler man om en velstandseffekt, hvor stigende aktiemarkeder giver flere penge til forbrug hos almindelige mennesker. Yde peger derfor på, at markedet er foran økonomien og ikke omvendt.
- Jeg tror vi har den omvendte situation i forhold til 90’erne. Den gang var stemningen positiv og alt kunne lade sig gøre. Nu kan ingenting lade sig gøre, og vi får en negativ spiral. Det vil formentlig også lede til en ny aktiekultur. Markedet er ikke længere en pengemaskine, og vi vil se en opgivende holdning fra mange investorer.
Chefanalytikeren sammenligner med Tyskland, hvor markedet i tyve år stort set stod stille efter efterkrigstidens boom – det såkaldte Wirtschaftswunder - og han frygter at se den samme tendens i en periode, inden den endelig bund i markederne nås.
- Vejen frem bliver med meget selektiv stockpicking, og man skal indstille sig på moderate afkast. Det bliver en ujævn vej, slutter John Yde.
Lav aktievægt i Henton Invest
Henton Børsmæglerselskab rådgiver Investeringsforeningen Henton Invest Mix Pension (Pal). Afdelingen er en balanceret afdeling med mulighed for at investere både i obligationer og aktier. Fra nul til hundrede, kan man sige om aktivmulighederne, for afdelingen kan være 100 pct. i aktier, men kan også vælge at være 100 pct. i obligationer.
Siden afdelingens start i maj, har den ligget med en ganske lille andel af aktier, oplyser Martin Nymark, aktiechef hos Henton Børsmæglerselskab. Mellem 11 og 33 pct.
- Hovedtrenden for markederne har hele tiden været ned, og så skal vi ligge med mellem 0 og 40 pct. i aktier. Lige nu har vi knap 17 pct. i aktier, næsten totredjedele i obligationer og resten i kontanter, siger Martin Nymark.
Heller ikke han er enig med prognosemagerne, der nu i de mange mediers erhvervssektioner ser bunden.
- Uanset hvad, vil vi opleve fortsat høj volatilitet. Der vil den dynamiske strategi, vi har, være essentiel. De positive udmeldinger om at holde fast må komme fra folk, som mener, vi har set et stemningsskifte. Men markedet reagerer ekstremt for tiden, og på trods af stigningen i USA onsdag og Europa torsdag, ser det ikke så godt ud. Vi har endnu ikke set en bekræftelse af, at dette niveau er bunden.
Martin Nymark giver dog de positive stemmer ret i, at der er gode selskaber til en billig pris på markedet, at ”der ligger noget guld på gaden”, som han kalder det. Han advarer dog mod at købe aktier over en kam, og råder folk til at tage deres profit hjem – hvis de altså har en profit at tage hjem.
Henton Invest Mix Invest har siden starten den 1. maj i år tabt 3,9 pct. Dette skal dog sammenlignes med, at eksempelvis MSCI Verden har smidt cirka 29 pct. i samme periode.