Nu kan alle indeksforeningerne, som følger S&P 500-indekset, godt belave sig på udskiftninger i porteføljen. S&P 500 bliver nemlig lagt om, så der ikke længere er europæiske deltagere blandt de 500 selskaber.
Det lyder egentlig også meget naturligt, da S&P 500 betragtes som det mest anerkendte indeks til beskrivelse af det lidt bredere amerikanske aktiemarked, og med udrensningen af to europæiske og fem canadiske virksomheder – der alle er noteret i USA – fremstår S&P 500 som et rent amerikansk indeks.
S&P 500, indekset over de fem hundrede største og mest kreditværdige selskaber i USA, havde tidligere de to store europæiske spillere Unilever og Royal Dutch Shell i sig og et af de canadiske selskaber, som røg ud, var Nortel Networks.
Vanen tro faldt kurserne på de syv selskaber, da det blev kendt, at de ryger ud af indekset den 19. juli. Det skyldes, at mange investeringsafdelinger, fonde og professionelle investorer følger indekset. Hvis et selskab ryger ud, betyder det derfor mindre efterspørgsel på aktierne og dermed en ringere prissætning. Standard & Poor’s mener dog selv, ifølge egne analyser, at eksklusionen fra indekset ikke vil berøre selskabernes aktieomsætning.
- Ændringerne gør S&P 500 til en bedre refleksion af Large Cap-segmentet i USA’s aktiemarkeder, hedder det i en analyse fra Standard & Poor’s David Blitzer, chef for indekskomiteen.
Samme analyse peger på, at ændringen bedre vil matche sektoropdelingen i det amerikanske marked, indeksafdelinger vil få lavere omkostninger og en lavere ’tracking error’.
’Tracking error’ er et mål for udsvingene i en afdelings aktive afkast over tid. Hvis ’tracking error’ er høj betyder det, at afkastforskellene mellem en afdeling og dens benchmark indeks er store. Hvis der er tale om en indeksafdeling, som der oppe i venstre hjørne er givet en del eksempler på, bør er målet, at ’tracking error’ skal være så lav som muligt.
Brede indeks, som nu S&P 500, der har mange selskaber i sig, betyder, at indeksafdelingerne ikke kan gå ud at købe den reelle sammensætning med den 100 pct. rigtige vægt af alle selskaber. Derfor simuleres indekset ved hjælp af en række matematiske formler, og da dette er tilfældet behøver man at måle afdelingens ’tracking error’ til indekset.
Indeksafdelinger vinder frem i popularitet i Danmark, mens de i udlandet har været populære længe. Præmissen for en indeksafdeling er, at det over sigt ikke kan lade sig gøre at slå markedet (det viser alle hidtidige undersøgelser over lange perioder), og at man derfor ligeså godt kan lægge sig så tæt op ad det som muligt.