Straffer USA-markeder

De amerikanske aktier blev i første halvår presset af skandaler. En oprydning skal til for at genoprette tilliden

Facebook Twitter LinkedIn

Faldende markeder og erhversvsskandaler plagede det første halvår af 2002 investorerne i USA.

S&P 500-indekset faldt 14 pct. henover de første seks måneder af året og lukkede i 989,1 den 28. juni. Den hårdest ramte sektorer i S&P 500 var ikke overraskende IT-sektoren, sundhedssektoren og telekom-sektoren, der faldt henholdsvis 36 pct., 32 pct. og 17 pct.

Nasdaq havde det endnu være, da vækstbørsen tabte 26 pct. i den samme periode, mens Dow Jones Industrial Average sank 8 pct. og sluttede halvåret 9243,26.

Dollaren faldt samtidig i værdi både over for euroen, pundet og yennen. Dollaren stod i 0,66 over for pundet ved udgangen af juni mod 0,69 ved årets start. En euro købte 0,9 dollar den 2. januar, mens den ultimo juni var tæt på paritet – altså købte en dollar.

Den amerikanske økonomi er ikke på vej mod nye væksthøjder, men den er heller ikke styrtdykket. Bruttonationalproduktet (BNP) steg på årsbasis med 6,1 pct. i første kvartal sammenlignet med en vækst på 1,7 pct. i fjerde kvartal 2001. De første estimater af det amerikanske BNP for andet kvartal ventes offentliggjort i slutningen af juli.


Stemning og markedet

En række afsløringer af skandaler i amerikansk erhvervsliv har ramt nogle af USA’s største selskaber. Investorerne, både amerikanerne og udenlandske investorer, skyr derfor de amerikanske aktier af frygt for, at yderligere skandaler skal dukke op. Nogle af de største erhvervsdramaer:

Da nyheden om Enrons kollaps i efteråret 2001 chokerede investorer verden over, var overbevisningen den, at et var et enkeltstående tilfælde. Siden da er en parade af selskaber snublet i dårlige nyheder, mange på baggrund af ulovlig regnskabspraksis.

I juni fandt en nævning i Houston revisionsselskabet Arthur Andersen, førhen en af de største og førende revisorer i Amerika, skyldig i have hindret opklaringen af Enron-sagen. Samtidig undersøges Dennis Kozlowski, den tidligere chef for Tyco International, et større konglomerat, for skatteunddragelse. Sigtelserne kan blive udvidet, hvis det amerikanske børstilsyn, SEC, som det ventes, træder ind i sagen og undersøger Kozlowskis og hans medarbejderes øvrige aktiviteter nærmere.

Den 12. juni sigtede SEC Sam Waksal, tidligere chef for biotekselskabet ImClone, for. I december afviste de amerikanske sundhedsmyndigheder en ansøgning fra ImClone om at markedsføre Erbitux, et middel mod cancer. Sam Waksal er anklaget for at have advaret familiemedlemmer om den beslutning, så de kunne sælge aktier i ImClone, inden nyheden blev kendt og kursen faldt.

Martha Stewart, en amerikansk forretningskvinde, kendt livsstils-guru og nær ven af Waksal er også blevet ramt af den sag. Hendes børsmægler solgte Martha Stewarts ImClone-aktier kort før nyheden, som fik ImClone til at rasle ned. Aktier i Stewarts selskab, Martha Stewart Living Omnimedia, er siden faldet drastisk, da beskyldningerne om insiderhandel kom frem.

Xerox, den verdenskendte producent af kopimaskiner og andre kontormaskiner, rystede markedet den 28. juni, da selskabet annoncerede, at det vil offentliggøre nye regnskaber for årene 1997 til 2001. Dette var del af en aftale på baggrund af en undersøgelse fra SEC’s side. Aftalen indeholdt også en bøde på 10 mio. dollar – den største givet i SEC’s historie. De nye regnskaber betød et fald i resultatet før skat på 1,4 mia. dollar i forhold til tidligere offentliggjorte tal.

Senest har SEC annonceret en undersøgelse af WorldCom, en af de største amerikanske telekom-operatører. I slutningen af juni meddelte WorldComs nye ledelse, at omkostninger for tæt ved 4 mia. dollar var bogført ukorrekt i regnskaberne for 2001 og første kvartal 2002 i et forsøg på at løfte indtjeningstallene.


Prognose

Den snart uendelige strøm af erhvervsskandaler – inklusive de førnævnte og andre – har tvunget præsident George Bush til at love reform af ”Corporate America” og meget strengere straffe til de selskabsledere, som overtræder reglerne. Præsident Bush ventes at annoncere sin regerings planer for at tackle problemerne i en tale den 9. juli.

Bush er dog selv løbet ind i problemer, da en gammel sag er dukket op. I starten af 90’erne solgte han aktier i et selskab, han var bestyrelsesmedlem i uden at underrette børstilsynet på korrekt vis. Kort efter faldt aktierne i værdi.

Markedets usikkerhed vil sandsynligvis fortsætte, indtil investorerne ser politikernes løfter ført ud i livet som handling og lovgivning, og indtil selskaberne gennemføre en udrensning i deres forretningsgange. Først da vil investorerne, der torsdag kan fejre den amerikanske uafhængigheds, tillid vende tilbage.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er skribent hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser