Lige bortset fra den rene tech-sektor er telekom den hårdest ramte branche i de faldende aktiemarkeder i 2002. MSCI’s indeks for telekom-sektoren for hele verden er i samme periode faldet med 38,6 pct., mens MSCI Verden/IT er faldet 38,5 pct.
I Europa er telekom-operatørerne ifølge SchoderSalomonSMithBarney (SSSB) droppet 32 pct. i første halvår, hvilket er en underperformance på 18 pct. i forhold til MSCI Europa og 13 pct. i forhold til MSCI Verden, der er drattet henholdsvis 14,3 og 19 pct. i samme periode.
Grundlæggende problemer i sektoren er skyldige i de dårlige kursudviklinger. En dæmpet efterspørgsel, store gældsbyrder efter UMTS-auktionerne og opbygningen af netværk og en overskudskapacitet på trafik både på fastnettet, mobilnettet og for dataoverførsler.
Symbolikken er også til at forstå i de seneste udskiftninger i Dow Jones Global Titan Index – Dow Jones’ indeks over de største globale virksomheder. Blandt de selskaber, som måtte forlade indekset til fordel for andre, var Deutsche Telekom, British Telekom og WorldCom – endda vedtaget før skandalen omkring WorldCom blev kendt.
Gæld, ringe efterspørgsel, stort udbud
Spørgsmålet er, om det kan blive værre for sektoren, der har lidt så meget på kurserne gennem nu ganske lang tid. Måske ikke, men der er heller ikke udsigt til, at det bliver meget bedre lige nu og her.
WestLB Panmure skrev for kort tid siden i en analyse af telekom-branchen, at prissætningen på aktierne i telekom-sektoren stadig er uden sammenhæng med de fundamentale nøgletal – selv på en relativ basis, og samtidig vurderer den amerikanske investeringsbank Merrill Lynch, at det globale mobilmarked vil falde 6 pct. i 2002 og 11 pct. i 2003.
Og opbremsningen i efterspørgslen fortsætter. Derfor er SchroderSalomonSmithBarney (SSSB) også meget konservativ på de europæiske aktører:
- Inden for vores forsigtige holdning på sektoren skal aktieudvælgelsen fokusere på – relativt i forhold til prissætningen – de operatører, der er i stand til at afbøde opbremsningens effekt, hedder det i en analysen.
Konklusionen af det er selvfølgelig, at vinderne er at finde blandt de selskaber, som er i stand til at øge markedsandele og eventuelt skabe lidt ekstra vækst i det samlede marked via introduktion af nye produkter og services. Men den grundlæggende vækst vil være underdrejet, og derfor vil det være en sektor, hvor aktørerne skal ’stjæle’ fra hinanden for at klare sig relativt godt.
Ingen vil gå ud
I bund og grund ser SSSB intet positivt nyt i det tredje kvartal af 2002, som lige er startet. Efterspørgslen på trafik vil fortsat være ringe og uden særlig vækst, mens fastnettet samtidig er under pres, da flere og flere telefonkunder bruger trafikken på mobilnettet, og datakommunikationen vil også være uden særlig vækst.
- På udbudssiden venter vi fortsat nedskæringer i investeringerne, men forudser ingen frivillige exits fra markedet. I et spil ’chicken’ er ingen af operatørerne parate til at blinke først; og exit-barriererne synes for høje. Samlet er effekten af for stort udbud, der jagter for lidt efterspørgsel, negativ både for priser og for omsætning.
Hvis aktierne på globalt plan atter rejser sig i 2002’s andet halvår, og det er der mange, som tror, så er der en del, der spår, at IT-aktierne står mest for tur. Dette inkluderer dog ikke telekom-sektoren, hvor konkurrencen altså endnu er hård, hvor efterspørgslen er ringe, udbuddet stort og gælden meget tung. Alt i alt er der vel for mange aktører på markedet…
Oven i købet er en af de største ’corporate governance’-skandaler foregået i denne sektor (WorldCom), mens mange af de største forretningsmæssige fiaskoer i første halvdel af 2002 er blevet noteret i denne branche (WorldCom igen og Global Crossing).
For den private investor kan det bedste bud på gode afkast – såfremt aktiemarkederne vender – altså være at se nærmere på afdelingerne i kategorien ’Tech Media Tele – Aktier’, men med en lav eller meget selektiv eksponering til telekom-sektoren.