Investorerne har knap nået at få vejret siden tirsdag aften, da WorldComs oplyste om regnskabsmæssige uregelmæssigheder, der havde resulteret i overdreven indtjening på 3,8 mia. dollar, inden en ny skandale er på vej.
Den store producent af blandt andet kopimaskiner og andre kontormaskiner, Xerox, skriver Wall Street Journal fredag morgen, har via en ny revision kunnet konstatere fejl i regnskaberne for de seneste fem år.
Den nye revision viser, at selskabets regnskaber i alt har vist et salg, der måske er mere end seks mia. dollar eller 45 mia. kr. højere end virkeligheden var. I april havde den amerikanske finanstilsyn, SEC, estimeret, at selskabets fejlagtige regnskabsmetode havde vist et mersalg på tre mia. dollar. Altså ser situationen ud til at være endnu værre end først antaget.
Xerox har dog i første omgang afvist artiklen og gentaget, at fejlen højst skulle være større end to mia. dollar for perioden 1997 til 2000.
Øger mistillid
Xerox blev efter nyheden kom frem handlet ned på formarkedet (handelen med selskabets aktier før markedets åbning) med hele 30 pct. Også de amerikanske aktie-futures, der ellers havde ligget rigtig godt til. Nasdaq-futuren indikerede en positiv åbning på op mod 4-5 pct. En time før handelens start i USA pegede futurerne på en negativ åbning i omegnen af 0,5 til 1 pct.
Markedet i USA åbnede dog højere, da telekom-sektoren gik frem og da chip-sektoren stadig nyder godt af opjusteringer fra Lehman Brothers.
- Nyheden kommer på et uheldigt tidspunkt, og historien omkring corporate governance i USA bliver værre. Det understreger, at risikoen for dårligt nyt fra selskaberne er til stede. Men sagen her er ikke ny, blot en forværring af det, markedet før kendte til. Samtidig er der ikke som med WorldCom tale om svindel, men problemer med periodiseringen af visse poster. Problemet er med fokus i dag, at meget vil blive dømt ude. Alt tvivlsomt bliver tolket negativt, siger Bjarne Staael, investeringschef hos Jyske Invest.
Tilbageholdenhed finder man også hos Danske Capital, der rådgiver Danske Invest:
- Man ved endnu ikke med sikkerhed, om sagen er så stor, som Wall Street Journal beskriver. Wall Street Journal siger et, mens Xerox intet siger. Først på mandag vil selskabet offentliggøre sin undersøgelse nærmere, så sagen er svær at vurdere, siger Matthias Wiegand, chefporteføljemanager for Tech og Telekom-teamet hos Danske Capital, og fortsætter:
- Men historien hjælper ikke stemningen på markedet, når endnu et selskab skuffer på corporate governance, og er historien korrekt vil det presse risikopræmien op på markedet, specielt på amerikanske aktier. Det har vi allerede set, men det kan også være, at vi om 12 måneder vil se, at det kun var de her seks-syv selskaber, som havde problemer
Begrænset nedfald?
Den direkte virkning for danske aktieafdelinger er ganske begrænset – ligesom det var tilfældet med WorldCom – da de danske foreninger kun har begrænsede aktiebesiddelser i Xerox. Kun 1,5 mio. kr. er placeret af danske afdelinger i Xerox – af en enkelt afdeling ud af 208.
Den indirekte virkning af øget mistillid i markedet kan dog vise sig langt større med brede kursfald og generelt længere udsigter til en vending i stemningen.
- Det er endnu et bidrag til den mistillid der er over for selskaberne og revisorerne, men det opfattes som et amerikansk problem, og derfor reagerer de europæiske børser også afdæmpet, lyder det fra Bjarne Staael.
Alligevel tager Jyske Invest sine forholdsregler:
- Vi er opmærksomme på situationen og holder derfor et særligt øje med de selskaber, der gennem de seneste år er vokset meget og har uigennemskuelige regnskaber. Det er dem med størst risiko i denne sammenhæng. Samtidig udnytter vi også de generelle fald i markedet til at købe op af aktier. Efter stigningen i efteråret gik vi i november-december over til en neutral vægt i aktier, men er netop nu gået tilbage til en overvægt og køber igen aktier, siger Bjarne Staael.
Investeringschefen vurderer, at de globale aktier på 12 måneders sigt vil stige 10 til 15 pct. fra det nuværende niveau på baggrund af den nu mere fornuftige risikopræmie.
Xerox modtog tidligere i år en bøde på 10 mio. dollar fra SEC i USA – den største uddelt af SEC nogensinde – for uregelmæssigheder i regnskaberne, så det er ikke første gang, at selskabets corporate governance er i søgelyset.