Investorer, der følger de globale markeder, har svært ved at finde en klar trend. Selv om det globale økonomiske opsving synes at være på vej, er der en række store og små forhold, som holder i al fald de udviklede markeder tilbage, mens de nye markeder klarer sig bedre. Frem til den 12. juni var MSCI Verden faldet næsten 8 pct. målt i dollar.
Stemning og markedet
I USA har investorerne været vidne til en strøm af erhvervsskandaler, som har undermineret tilliden til markederne. S&P500 indekset var den 12. juni blandt andet på den baggrund faldet med 11 pct. siden årets start. Fald i telekom, IT og sundhed har især skubbet på den udvikling.
Det europæiske marked holder sig lidt mere oven vande end USA, og euroen er den senere tid blevet styrket. I perioden fra årets start og frem til den 12. juni er MSCI Europa faldet med 7 pct.
Japan hører til blandt de bedre markeder i år med MSCI Japan oppe med næsten 10 pct. målt i dollar. Mange af de store investeringsbanker har opjusteret deres forventninger til Japan gennem de seneste måneder, måske i søgen efter alternativer, da de fleste markeder efterhånden er faldet tilbage til lavpunktet fra september. Set ud fra relativ performance, virker aktierne på børsen i Tokyo også fristende for de investorer, som mener amerikanske aktier er overvurderede.
Prognose
De store fald på verdens aktiemarkeder kan langsomt friste investorerne tilbage i aktier. På kort sigt er der dog fortsat risiko for, at aktiekurserne kan blive skubbet endnu længere ned.
De mere end ti år gamle økonomiske problemer i Japan er endnu uløste. For asiatiske markeder er der risikoen for politisk uro – seneste eksempel er Indien og Pakistans optrappede konflikt over Kashmir – og yderligere erhvervsskandaler er fortsat en trussel til markederne i USA. Senest er en tidligere topchef for biotekselskabet ImClone sigtet i en insidersag, og det er ikke befordrende for tilliden.