Vægten af telekom er tung

Den gældsplagede telekom-branche trækker ned i TMT-sektoren. Men de øvrige brancher kan heller ikke vise opmuntrende nyt

Facebook Twitter LinkedIn

Afdelinger, der investerer i TMT-sektoren (Tech – Media – Telekom), lider. Især de afdelinger, der har satset på telekom-branchen, er hårdt ramt af kursfald.


Stemningen i TMT

Symbolikken er til at forstå. Den 24. juni vil nye selskaber indgå i Dow Jones Global Titan Index – Dow Jones’ indeks over de største globale virksomheder – og blandt de selskaber, som må forlade indekset til fordel for andre, er Deutsche Telekom, Worldcom og British Telekom, der alle er ramt af gælden fra de dyre UMTS-licenser med efterfølgende investeringer og gælden fra de mange overtagelser.

Teknologi-aktierne er ikke inde i varmen i disse dage. Gennem 2001 ventede investorer og analytikere et varigt comeback til TMT-aktierne og satsede på disse aktier var så billige i prissætningen at et opadgående potentiale var uundgåeligt. Men siden starten af 2002 har det vist sig, at investorerne har mistet tilliden til dette investeringsunivers eller kategori.

På grund af den globale økonomiske opbremsning og manglende annonceindtægter tilbyder media-branchen heller ikke de lysende perspektiver lige nu. Software-branchen kan heller ikke vente stærk vækst, men situationen er formentlig værst i telekom-branchen. Den seneste konkurs hos KPNQwest viser, at selv operatører med en stærk kundebase kan kollapse.

Tallene fra de danske afdelinger i kategorien ’TMT – Aktier’, der er 24 af slagsen, viser da også, at de i snit har smidt 28,2 pct. siden årets start, mens de i maj alene smed 9,2 pct.

Her i starten af juni har TMT-sektoren fået endnu et slag, da verdens største chip-producent, Intel, nedjusterede sine forventinger til andet kvartal og reducerede sine udmeldinger for bruttomarginalen. Det sendte Nasdaq-aktierne endnu en tak nedad.


Markedet

Eksperterne er uenige om potentialet her og nu. Taget i betragtning, at aktier synes at blive attraktive igen målt på indtjeningen, kan IT-sektoren meget vel også præstere et hop opad, mener eksempelvis analytiker Tobias Levkovich fra SalomonSmithBarney. Men samtidig er WestLB Panmure i en analyse af telekom-branchen af den overbevisning, at prissætningen på aktierne i telekom-sektoren stadig er uden sammenhæng med de fundamentale nøgletal – selv på en relativ basis.

Hvis der ses på gælden i telekom-sektoren, er operatørerne altså ikke den oplagte investering, og slet ikke mobiloperatørerne. Den amerikanske investeringsbank Merrill Lynch vurderer eksempelvis, at det globale mobilmarked vil falde 6 pct. i 2002 og 11 pct. i 2003. Konsekvensen af det er, at producenter af telekom-udstyr som Alcatel, Lucent og Cisco også vil blive ramt.


Prognose

Bortset fra operatører med en stærk balance, som Vodafone og TDC, synes der ikke at være argumenter for at tage risiko i telekom-sektoren på kort sigt. Investorer med en længere horisont vælger formentlig at satse på selskaber med en høj grad af gennemsigtighed så som Orange, TDC og spanske Telefonica.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er redaktør for Morningstar i Frankrig.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser