Den nye Morningstar Rating™ for februar er offentliggjort. Så klik ind og se, om din eller dine afdelinger har fået en ny rating.
Ratingen for februar vil inkludere en førstegangsvurdering af seks afdelinger, som alle er blevet 3 år gamle. Dermed opfylder de nemlig kravet i Morningstars metodik, om at have mindst 36 måneders historik. Det krav er til for, at Morningstar med tilstrækkeligt grundlag kan udtrykke risikoen i de enkelte afdelinger.
Blandt de nye afdelinger, som skal rates for første gang er der endelig afdelinger fra SEBinvest.dk. SEBinvest.dk begyndte sine aktiviteter i starten af 1999, og er derfor først nu ved at have nået den modne alder. Den ene af SEB-afdelingerne investerer i lange obligationer (kategorien DKK Øvrige Obligationer) og den får følgeskab af endnu en afdeling i den kategori, Midtinvest 8 Lange Danske Obligationer.
Nye afdelinger i Morningstar Rating™ | |
Afdelingens navn | |
Midtinvest 8 Lange Danske obligationer | |
Nordea Invest Aktier | |
Nordea Invest EuroBonds | |
SEBinvest.dk Afdeling 1 Europæiske aktier | |
SEBinvest.dk Afdeling 2 Lange Danske Obligationer | |
Sydinvest Euroland |
Ingen rating af indeksobligationer
Ud af ratingen forsvinder til gengæld afdelinger, som investerer i indeksobligationer. Det skyldes, at disse afdelinger er blevet udskilt i deres helt egen kategori, DKK Indeks Obligationer, fra tidligere at have været i kategorien DKK Øvrige Obligationer.
Den nye kategori indeholder blot syv afdelinger, og det er for smalt et sammenligningsgrundlag at foretage en Morningstar Rating™ på. Morningstars metodik udmærker sig jo netop ved, at den inddrager et meget stort antal af afdelinger i hver kategori, som bedømmes. Det giver nemlig et mere nuanceret billede af afdelingernes risiko- og omkostningsjusterede afkast.
I forbindelse med afdelingerne i kategorien DKK Indeks Obligationer knytter sig den historie, at det er højst usandsynligt, at der kommer flere afdelinger til – snarere tværtimod. De er da også alle mere end tre år gamle, og gennem de seneste tre år er der ikke introduceret andre afdelinger, som kunne optræde i kategorien.
Indeksobligationsafdelingerne er nemlig skattefrie. Det blev de på baggrund af en ændring vedtaget af Folketinget i december 2000. Kravet til, at de afdelinger, som investerer i såkaldte ”gamle” indeksobligationer er skattefrie, er dog, at afdelingerne ikke udsteder nye beviser – altså emissionerer – efter den 31. december 2000.
Da det stadig er muligt for investorerne at indløse beviserne i afdelingen betyder det, at de med tiden, vil nå ned i et niveau på formuen under de 10 mio. kr., hvor lovgivningen kræver en opløsning eller en fusion af afdelingen med en anden. Det betyder i sin tur, at der med tid vil være færre og færre afdelinger, som investerer i indeksobligationer, da nye afdelinger næppe vil komme til, fordi de ikke vil kunne konkurrere uden den skattefordel de eksisterende afdelinger har.
Akkumulerende afdelinger rates næste gang
I denne måned er de akkumulerende afdelinger til frie midler (altså ikke PAL-afdelingerne, der jo også er akkumulerende, men kun til investering med pensionsmidler) ikke bedømt med Morningstar Rating™. Det skyldes, at disse afdelinger risikerer at skulle – og ofte skal – betale selskabsskat.
Når skatten trækkes fra eller senere tilbageføres til den indre værdi, som Morningstar benytter til at beregne ratingen med, så får det indflydelse på den karakter, den enkelte akkumulerende afdeling tildeles.
Da alle andre afdelinger ikke betaler selskabsskat, men alene beskattes på medlemmernes beviser (hvilket medlemmer af akkumulerende afdelinger i øvrigt også gør) er sammenligningsgrundlaget ikke det samme.
Morningstar arbejder derfor sammen med foreningerne om at beregne skattejusterede indre værdier for de akkumulerende afdelinger, så de i fremtiden kan bedømmes på lige fod med andre afdelinger i deres respektive kategorier.