Vi foretager ændringer i vores medlemsydelser, værktøjer og funktioner. Lær mere

Vil ECB sænke renten midt i uroen om handelstariffer?

Markederne forventer nu flere rentesænkninger fra Den Europæiske Centralbank i de kommende måneder

Antje Schiffler 15/04/2025
Facebook Twitter LinkedIn

Collage ilustración del Banco Central Europeo con formas e iconos de fondo

Det forventes, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten med yderligere 0,25 procentpoint den 17. april, da de politiske beslutningstagere navigerer i en forværring af vækstudsigterne i euroområdet midt i uforudsigelige globale handelsspændinger.

De seneste data og den politiske udvikling har fået markederne til at prissætte en indlånsrente på mellem 1,50 % og 1,75 % ved udgangen af 2025, hvilket er et fald fra 2,00 % tidligere på måneden. Dette indebærer mindst tre yderligere sænkninger efter april. Indlånsrenten ligger i øjeblikket på 2,50 %. Terminalrenten henviser til det punkt, hvor en centralbank holder op med at sænke eller hæve renten i cyklussen, og falder normalt sammen med, at inflationen er på målet.

Hvad er de vigtigste ECB-renter?

Pr. 12. marts er de tre ECB-styringsrenter:

  • Renten på indlånsfaciliteten: 2,50
  • Den primære refinansieringsrente: 2,65 %.
  • Marginal udlånsfacilitet: 2,90

Hvornår er de næste ECB-møder i 2025?

  • 17. april 2025
  • 5. juni 2025
  • 24. juli 2025
  • 11. september 2025
  • 30. oktober 2025
  • 18. december 2025

Markedsuro gør det svært at lave prognoser

Centralbankerne står over for en vanskelig opgave, siger Peter Goves, global chef for fastforrentet strategi på de udviklede markeder hos MFS Investment Management. "Alle rente- og fundamentale prognoser bliver meget hurtigt forældede, da det herskende miljø er meget flydende." I løbet af de sidste to uger har USA's præsident Donald Trump sendt de globale aktie- og obligationsmarkeder på en rutsjetur med sin skiftende toldpolitik.

"Nyheden om, at Trump trækker sig fra toldsatserne, er en stor positiv ting for markederne, og mange siger, at det værst tænkelige scenarie nu er taget af bordet. Men overhænget af handelskrigen vil sandsynligvis fortsætte i nogen tid. Markederne har allerede reageret positivt på nyheden, men investorerne er fortsat skeptiske over for de stigende spændinger og de høje toldsatser, som Kina stadig er underlagt", siger Michael Field, Morningstars chefstrateg for det europæiske aktiemarked.

AXA havde forudset en terminalrente på 1,5 % ved udgangen af 2025, selv før den seneste nedtur på markedet.

"Vores prognose blev offentliggjort før den nuværende fase med markedsturbulens. Vi venter på mere klarhed og reviderer ikke vores prognose på nuværende tidspunkt," siger Alessandro Tentori, CIO Europe hos AXA Investment Management.

Hans prognose omfatter nedskæringer i april og juni, da der ikke er noget pengepolitisk møde i maj, med yderligere to nedskæringer på 0,25 procentpoint i løbet af andet halvår.

"Selv om vi sandsynligvis er på vej ind i neutralt territorium, vil ECB fortsat være forsigtig i betragtning af alle de risici, der stadig kan opstå," siger Ulrike Kastens, seniorøkonom for Europa hos DWS.

Kastens tilføjer: "På sit sidste møde i marts udelukkede ECB ikke engang en pause i rentenedsættelserne. Men nu bliver den overhalet af den nye handelsvirkelighed. Den betydelige stigning i tolden på europæisk eksport til USA og den tilhørende usikkerhed har øget de negative risici for økonomien i 2025 betydeligt, hvilket centralbanken sandsynligvis vil imødegå med en yderligere nedsættelse af indlånsrenten med 25 basispoint til 2,25 %."

ECB's styrelsesråd er splittet om renten

ECB's vigtigste beslutningsorgan ser ud til at være splittet i forhold til den fremtidige politik: Chefen for den franske centralbank, François Villeroy de Galhau, udtrykte støtte til hurtige rentenedsættelser i franske medier i denne uge. Mens toldstriden vil have en betydelig negativ indvirkning på den økonomiske vækst, er disinflationstendensen i eurozonen solid, siger han. Opskrivningen af euroen i forhold til den amerikanske dollar vil også bidrage til at begrænse presset på priserne, siger han.

På den anden side af spektret ser Østrigs centralbankchef Robert Holzmann ingen grund til at sænke renten på nuværende tidspunkt. "Efter alt, hvad jeg har set, kan jeg ikke se nogen grund til, at jeg skulle ændre mening," sagde han på en pressekonference tirsdag, selv om han lod døren stå åben for et skift, hvis data berettigede til det.

Referatet fra styrelsesrådets møde den 6. marts, som blev offentliggjort den 6. april, bekræftede den voksende uenighed i styrelsesrådet.

ECB's seneste vigtige rentebevægelser

ECB begyndte sin rentesænkningscyklus i juni, holdt pause i juli og genoptog sine renteændringer i september, oktober, december, januar og marts og sænkede sin styringsrente med i alt 1,5 procentpoint.

Hvad betyder tariffer for inflationen i eurozonen?

Mens de fleste økonomer er enige om, at toldsatserne vil forringe væksten i eurozonen, er deres effekt på inflationen mindre klar.

Billigere varer fra Kina, lavere priser på energi og en stærkere euro i forhold til dollaren er inflationsdæmpende, siger DWS' Kastens. "ECB's løntracker viser fortsat, at presset på de forhandlede lønninger aftager, selv om inflationen i servicesektoren vil forblive høj i hele 2025," siger hun.

Alligevel kan tariffer føre til flaskehalse i udbuddet, som kan presse priserne op, ifølge et papir fra den østrigske nationalbank.

Inflationen i eurozonen steg med 2,2 % på årsbasis i marts ifølge Eurostats flash-estimat, hvilket er lavere end februars måling på 2,3 % og i overensstemmelse med prognoserne.

DWS forudser en samlet inflation på 2,3 % i 2025 med et fald til 2 % i anden halvdel af året, hvilket er i overensstemmelse med ECB's inflationsmål på mellemlang sigt på 2 %.

ECB-møde den 17. april: Hvad kan man forvente?

ECB-observatører forventer, at centralbanken vil holde tæt om fremtidige rentenedsættelser.

"Det er meget svært for centralbankerne at give en rigid fremadrettet vejledning. Men det, centralbankerne kan gøre, er at opretholde en klar kommunikation om deres forpligtelse til prisstabilitet og dens dataafhængige tilgang fra møde til møde. ECB har gjort det meget klart, at den vil følge de data, der er skitseret i reaktionsfunktionen," siger Peter Goves fra MFS.

I midten af marts skitserede ECB's formand Christine Lagarde ECB's beslutningsramme, der er struktureret omkring tre vigtige søjler i reaktionsfunktionen:

  1. Inflationsudsigterne
  2. Dynamikken i det underliggende pres på priser og lønninger
  3. Transmissionen af pengepolitikken

"Selvom der ikke vil blive præsenteret nye vækst- og inflationsfremskrivninger på mødet i april, vil et centralt spørgsmål på pressekonferencen sandsynligvis dreje sig om toldpolitikkens indvirkning på inflationen," tilføjer Kastens fra DWS.

"I betragtning af den store usikkerhed forventer vi ingen ændringer i ECB's kommunikation: afhængighed af data og beslutninger, der træffes fra møde til møde."

Selvom opdaterede vækst- og inflationsprognoser først kommer i juni, vil ethvert tegn på afvigelse fra ECB's udsigter i marts blive fulgt nøje. "Det er forståeligt nok sandsynligt, at man vil se negative vækstrevisioner i juni-prognoserne," siger Goves fra MFS.

Trumps toldsatser: En vækstudfordring for eurozonen

Det forventes, at toldsatserne vil lægge en dæmper på væksten i eurozonen. I sin marts-prognose nedjusterede ECB's medarbejdere allerede deres prognoser til 0,9 % for 2025, 1,2 % for 2026 og 1,3 % for 2027. Stemningsindikatorer som Sentix' sentiment-indeks for eurozonen og HCOB's PMI'er for fremstillingsindustrien i eurozonen er faldet på det seneste, og økonomer forventer, at effekten vil vise sig i hårde data fra maj og fremefter.

Onsdag nedjusterede UBS sine vækstudsigter for eurozonen til 0,5 % i 2025 fra 0,9 % og til 0,8 % i 2026 fra 1,1 %. Men højere finanspolitiske udgifter i EU og Tyskland forventes at udløse et opsving i 2027, siger banken. Tysklands nye koalitionsregering er blevet enig om en stimuluspakke på flere milliarder euro, og analytikere mener, at den kan få uforholdsmæssig stor gavn af den sammenlignet med de andre lande i euroområdet.

Renten på tyske statsobligationer falder på grund af rentenedsættelser og tolduro

De forventede rentenedsættelser har presset den forreste del af obligationsrentekurven i eurozonen ned, især for tyske toårige obligationer.

I modsætning hertil er renten på bundobligationer med længere løbetid steget i de seneste måneder, drevet af forventninger om øget obligationsudstedelse , efter at Tyskland annoncerede højere finanspolitiske udgifter i begyndelsen af marts.

"Bunds oplevede deres mørkeste dag i eurozonens historie den 5. marts, da renten på den toneangivende 10-årige bund steg med 30 basispoint," siger AXA's Tentori.

"Markedets stærke reaktion hænger sammen med, at Berlin bevæger sig ud over rollen som fortaler for en ortodoks finanspolitik og bruger sit store finanspolitiske råderum til strukturelle projekter. Det kan være et tegn på, at de økonomiske forhold i Europa er ved at ændre sig."

Støtten til det tyske 10-årige bund blev intensiveret i denne uge, da handelsspændinger satte spørgsmålstegn ved amerikanske statsobligationers status som sikker havn, og investorer købte bundter som sikre aktiver.

Hvordan påvirker rentenedsættelser markederne?

Aktiemarkederne har en tendens til at stige ved forventede rentenedsættelser. På obligationsmarkederne betyder faldende renter lavere afkast, hvilket presser obligationspriserne op. Lavere renter gør også eksisterende obligationer, især dem, der allerede er udstedt i en periode med høje renter, mere attraktive for afkast.

I mellemtiden vil opsparingsrenterne på bankkonti sandsynligvis falde til skade for opsparerne. De renter, som opsparerne får, afhænger mest af indlånsfaciliteten, som definerer den rente, bankerne får for at sætte penge ind i ECB fra dag til dag. Låntagere nyder derimod godt af lavere renter, da forbrugsgæld og realkreditlån bliver billigere.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Antje Schiffler  is an editor for Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser