Det globale aktiefald går ind i uge to; USA på randen af et bear-marked

Europæiske og amerikanske aktier svingede mandag, før de blev negative, da Trump truede med yderligere told på Kina.

Lukas Strobl 08/04/2025
Facebook Twitter LinkedIn

Collage illustration featuring triangles pointing up and down, with photographs of coins and a city building integrated into the design, alongside various graphical elements.

De europæiske og asiatiske aktier faldt igen mandag og fortsatte den værste nedtur på markedet siden starten af coronaviruspandemien, efter at USA's præsident Donald Trump sagde, at han vil stå fast på sin toldpolitik.

Stoxx Europe 600-indekset lukkede 4,5 % lavere efter endnu større fald i de kinesiske aktier. De amerikanske markeder åbnede markant lavere, før de kortvarigt blev positive på grund af rygter om, at en 90-dages pause fra toldsatserne var under drøftelse. Disse forhåbninger blev hurtigt gjort til skamme, da Trump afviste sådanne planer og truede med øget told mod Kina. Både Nasdaq og S&P 500 var tilbage i rødt i løbet af den europæiske aften.

Det teknologitunge Nasdaq Composite-indeks gik fredag ind i et bear-marked efter at være faldet med 20 % fra sit seneste højdepunkt. Det bredere S&P 500-indeks dykkede ind og ud af bear market-territoriet i løbet af mandagens session - det skulle lukke 3,12 % lavere for også formelt at gå ind i et bear market.

Trump signalerer eskalerende toldkamp

I et indlæg på de sociale medier søndag syntes Trump at være fast besluttet på at holde kursen med USA's mest omfattende toldsatser i over et århundrede. "Den eneste måde, dette problem kan kureres på, er med TOLD, som nu bringer titusindvis af milliarder dollars ind i USA. De er allerede i kraft og en smuk ting at se," skrev han på Truth Social.

Trump efterlod ikke megen tvivl om, at handelskrigen vil eskalere, og mandag fulgte han op med at sige, at hvis Kina ikke trækker sin gengældelsestold på 34 % tilbage inden tirsdag, vil USA's toldsatser blive hævet yderligere onsdag.

Amerikanske aktier tæt på et bear-marked

Investorer er bange for at 'buy the dip'

"Nedturen på markederne har endnu ikke været af samme omfang som i marts 2020, men den har alligevel chokeret investorerne," sagde Michael Field, chefstrateg for de europæiske markeder hos Morningstar, mandag. "En vigtig lighed med dengang er den manglende indsigt i, om tingene kan blive meget værre for de globale markeder, før de bliver bedre, hvilket afholder investorerne fra at købe op."

"Den største forskel mellem nu og dengang er dog, at vores nuværende situation er helt menneskeskabt og i teorien kan løses fra den ene dag til den anden. Hvorvidt optimismen omkring dette opvejer risikoen for, at vores globale handelssystem bliver vendt permanent på hovedet, vil afgøre markedets retning herfra."

'En stemning af kapitulation'

"Jeg tror helt klart, at der er en stemning af kapitulation på markedet, sagde Kathleen Brooks, leder af UK Research hos XTB, mandag. "DAX er faldet med 10 %. Jeg så det, og jeg tænkte, at det er et kapitulationsområde, vi befinder os i nu. Der er en enorm mængde panik, der har bidt sig fast."

For Brooks er det ikke for sarte sjæle at gribe dette øjeblik: "Det er en god købsmulighed, hvis du er meget risikovillig, for bevægelserne er vanvittige, og de er uberettigede og ubegrundede på nuværende tidspunkt, for vi ved virkelig ikke, hvad fremtiden bringer."

"I dag markerer en meget rodet start på ugen," siger Stuart Clark, porteføljeforvalter hos Quilter's WealthSelect. "Udsigterne for indtjeningen er svækket betydeligt, og stemningen er fulgt med. Markedets afvejningsmekanisme er dog begyndt at justere via værdiansættelserne. Det vigtigste spørgsmål er nu, om vi kommer til at overskride ligevægten i denne proces. I betragtning af det nuværende miljø føles det stadig for tidligt at tilføje risiko til vores porteføljer."

Midt i mandagens ekstraordinære volatilitet advarede Morningstars seniorporteføljeforvalter Mark Preskett om, at "der er så meget usikkerhed. Vi har stadig ikke set Europas reaktion."

"Generelt har vi rebalanceret vores porteføljer tilbage til topmarkedet, så vi har i realiteten taget aktier tilbage og solgt nogle obligationer," tilføjede Preskett.

Kinesiske aktier i historisk nedtur

Et dramatisk dyk i de asiatiske aktier indledte handelsugen, og Hongkongs Hang Seng-indeks sluttede med et fald på 13,2 %, hvilket er det værste resultat siden den asiatiske finanskrise i 1997. Hongkongs markeder havde været lukket på grund af en helligdag under den foregående fredags globale udsalg.

Det kinesiske CSI 300-indeks faldt 7 % i forhold til fredag, mens Japans Nikkei 225-indeks sluttede 7,8 % lavere, og Sydkoreas KOSPI-indeks faldt 5,6 %.

Europæiske aktier ledes ned af finansielle tjenester og energi

De asiatiske tab fortsatte ind i den europæiske handelssession, hvor Stoxx Europe 600 lukkede 4,5 % lavere. Sektorindekset Stoxx 600 Financial Services klarede sig dårligere end det primære benchmark og blev ført 5,4 % ned af kapitalfondene Bridgepoint BPT, Partners Group PGHN og EQT EQT. Energiaktierne haltede også efter de bredere markeder, da råoliefutures genoptog den foregående uges fald.

I en dramatisk vending slettede europæiske luftfarts- og forsvarsaktier næsten alle tab i løbet af handelssessionen, efter at Rheinmetall RHM oprindeligt var faldet med mere end 10 %. Den tyske forsvarskoncern sluttede sessionen mere end 6 % højere.

Renterne på statsobligationer fortsatte med at falde, da investorerne købte sig ind i dette sikre aktiv.

Sunniva Kolostyak og Christopher Johnson bidrog til denne historie.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lukas Strobl  er redaktionschef for EMEA hos Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser