Præsident Trumps indførelse af 20% told på europæiske varer og tjenesteydelser havde en umiddelbar indvirkning på de europæiske børser torsdag.
Eurostoxx 600-indekset faldt med 2% efter nattens fald i Asien og forud for et forventet fald i S&P 500 og Dow Jones ved åbningen. I Stockholm faldt OMXS30 large-cap-indekset med 3,5%, mens børsen i København faldt med 1,8%, Oslo med 1,9% og Helsinki med 1,9%.
Luksusaktier og banker falder
Aktier i finanssektoren var blandt de hårdest ramte, og det samme var virksomheder, der er eksponeret mod nye markeder som f.eks. luksus- og beklædningsvirksomheder. Dette sker i forbindelse med meget hårdere toldsatser på asiatiske lande som Vietnam, Thailand og Pakistan, som er en del af den globale forsyningskæde for luksusaktier.
Da salget i USA tegner sig for 30% af den globale luksussektors salg, blev der straks solgt ud af nøgleaktier som LVMH MC, Pandora PNDORA, Essilorluxottica EL og Burberry BRBY. Yelena Sokolova, aktieanalytiker hos Morningstar, siger, at der endnu ikke er tale om, at luksusvirksomhederne vil flytte produktionen til USA, hvilket potentielt kunne afbøde virkningerne af toldsatserne. "Europæisk produktion er en del af brandet", siger hun. Selv om luksusvirksomheder har prissætningsmagt, og kunderne er globale, er hun mere bekymret for toldsatsernes indvirkning på den økonomiske vækst og forbrugernes tillid.
På den anden side steg de defensive sektorer, da investorerne søgte sikker havn på aktiemarkedet. Forsynings- og ejendomsaktier steg over hele kontinentet, og det samme gjorde luftfarts- og forsvarsaktier, som allerede har fået et løft i år på grund af højere forsvarsudgifter i Europa. I kølvandet på udsalget steg britiske BAE Systems BA. og tyske Rheinmetall RHM og tilføjede til deres allerede stærke gevinster i år. Saab SAAB B fortsatte også sin rejse opad med en stigning på 2,4%
De sektorer, der klarer sig dårligst
- Luksus (LVMH, Pandora)
- Banker (HSBC)
- Shipping (A.P. Møller Mærsk, DSV)
De sektorer, der klarer sig bedst
- Forsvar (Rheinmetall, Saab)
- Forsyningsselskaber (RWE)
- Lægemidler (Novo Nordisk)
Potentielt ødelæggende indvirkning på europæiske aktier
Michael Field, chefaktiestrateg hos Morningstar, sagde:
"Det faktum, at asiatiske lande blev ramt meget hårdere end Europa, vil ikke være nogen trøst for virksomhederne her. En told på 20% på alle europæiske varer er potentielt ødelæggende for mange industrier, hvis denne told rent faktisk er permanent. Det er usandsynligt, da embedsmænd i administrationen har antydet, at forhandlinger vil være mulige. Men kortsigtede udsving er uundgåelige, da toldsatserne træder i kraft den 5. april, hvilket betyder, at myndigheder med ansvar for virksomhedsledelse ikke har tid til at standse processen.
"Forbrugsvarer, sundhedssektoren og industrien vil være blandt dem, der bliver mest berørt af de nye foranstaltninger. Vi har endnu ikke taget højde for dette i vores cash flow-prognoser eller vores fair value-estimater.
"Endnu værre bliver muligvis EU's reaktion og det sandsynlige modsvar fra den amerikanske regering. Alt dette vil øge skaden for eksporterende og importerende virksomheder. De kommende uger vil vise, om denne begivenhed har potentiale til at omforme den globale handel, eller om der, som mange har forudsagt, skal indgås en aftale."
Eurozonens og Storbritanniens statsobligationer steg efter en søgen mod sikkerhed, hvilket pressede renterne ned fra de seneste høje niveauer, og EUR blev styrket over for USD.
"USD har vist sig at være en af de største tabere på 'befrielsesdagen'. USD-indekset faldt torsdag til det laveste niveau i 6 måneder og tabte over 1,3%, da investorerne vurderer, at disse toldsatser vil få større indvirkning på den amerikanske vækst", siger Daniela Sabin Hathorn, senior markedsanalytiker hos Capital.com.
Britiske aktier klarer sig bedre, da Storbritannien skånes for de hårdeste toldsatser
I London faldt alle Storbritanniens største aktier, men mindre end i Europa og Asien, da Storbritannien fik en told på 10%, hvilket er lavere end EU's.
Det britiske indeks FTSE 100 faldt med lige under 1% efter åbningen, og de største tabere var de Asien-fokuserede banker Standard Chartered STAN og HSBC HSBA. De faldt med henholdsvis ca. 8% og 5%. Det globale alkoholmærke Diageo DGE gik imod tendensen og steg med 2%, da de handlende satsede på en pålidelig efterspørgsel efter den defensive akties produkter. Burberry, hvis forsyningskæde er eksponeret mod nye markeder, faldt med næsten 5%.
Finansaktier blev solgt i hele Europa
På tværs af kontinentet førte finansaktierne an i faldet: I Paris faldt Société Générale GLE og BNP Paribas BNP kraftigt, og det samme gjorde Unicredit UCG i Italien, ABN Amro ABN i Holland og UBS UBSG i Schweiz.
I Danmark fik den potentielle forstyrrelse af den globale handelsdynamik som følge af de amerikanske toldsatser også fragtfirmaerne til at falde, og den danske shippinggigant A.P. Møller Mærsk MAERSK B faldt 10% i København.
Hidtil i år har Morningstar-analytiker Ben Slupecki sænket danske Mærsks og tyske Hapag-Lloyds HLAG fair value-estimater med henholdsvis 8% og 15% på grund af tarifferne, men det er stadig mindre end markedets dom. Han mener, at markedet har overreageret på Trumps toldsatser og minder om, at toldsatserne under Trumps første præsidentperiode ikke skadede disse virksomheder.
"Mærsk og Hapag-Lloyd oplevede, at omsætningen voksede med 12% i 2018 og 2019, da deres position som de største transportører gjorde det muligt for dem at tilpasse sig de ændrede globale varestrømme og de dermed forbundne ændringer i ruterne og komme ud på den anden side i en stærkere position end før", siger han.
"Ikke desto mindre er den øgede risiko for fremtidige toldsatser og den dermed forbundne reduktion i handelsefterspørgslen en større risiko efter de seneste nyheder", tilføjer analytikeren.
Defensive aktier klarede sig dog bedre end det brede marked, og Novo Nordisk NOVO B, Europas største lægemiddelproducent, faldt med 0,35%.
Yderligere rapportering af Jocelyn Jovene, Sara Silano, Robert Van Den Oever, Fernando Luque, Ollie Smith, Christopher Johnson, Johanna Englundh.
Forfatterne ejer ikke aktier i de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.