Hvad Trumps handelskrig kan betyde for den globale økonomi og markederne

De økonomiske udsigter forringes, mens Trumps toldsatser skaber investorernes værste fjende: usikkerhed.

Valerio Baselli 27/03/2025
Facebook Twitter LinkedIn

Collage illustration of a cargo ship, U.S., U.K., and E.U. flags, and volatility symbols.

USA's præsident Donald Trumps handelskrige forringer udsigterne for den globale økonomi, hvilket får fondsforvaltere til at forberede sig på en længere periode med usikkerhed og positionere porteføljer til nye handelsmæssige og politiske dynamikker.

Det kommer til udtryk i reducerede prognoser for den økonomiske vækst i USA og de lande, der allerede er ramt af Trumps handelspolitik. Det anses for sandsynligt, at toldsatserne vil øge inflationen, hvilket komplicerer arbejdet for centralbankerne, som ønsker at sænke renten for at støtte den økonomiske vækst. De skiftende overskrifter skaber usikkerhed og ansporer til forsigtighed blandt investorer, som står over for økonomiske udsigter, der er ekstremt vanskelige at forudsige.

Nogle aktieforvaltere skifter til aktier på de europæiske og asiatiske markeder, hvor økonomierne ser ud til at være bedre rustet til at modstå handelskrigen takket være regeringens finanspolitiske indsats, og hvor aktierne har en mere attraktiv værdiansættelse end amerikanske navne.

Vækstprognoser ramt af bekymringer om handelskrig

Optimismen om den amerikanske og globale økonomis sundhed er blevet ramt. Prognoser fra den amerikanske centralbank viser nu en BNP-vækst på 1,7 % i år, hvilket er et fald fra en fremskrivning på 2,1 % i december. Fed's formand Jerome Powell advarede om, at toldsatserne forplumrer inflationsudsigterne.

Da Bank of Canadas embedsmænd sænkede renten tidligere i marts, advarede de om, at "pengepolitikken ikke kan opveje virkningerne af en handelskrig". I en tale i sidste uge advarede centralbankchef Tiff Macklem om, at "afhængigt af omfanget og varigheden af toldsatserne kan de økonomiske konsekvenser blive alvorlige. Usikkerheden gør allerede skade."

JPM-økonomer hævede for nylig deres sandsynlighed for en amerikansk recession til 40 % som følge af handelspolitikken. Goldman Sachs-økonomer barberede deres vækstprognose for USA i 2025 ned til 1,7 % fra 2,2 %. Hos Morningstar skriver den amerikanske seniorøkonom Preston Caldwell , at "højere toldsatser utvetydigt vil reducere det reelle BNP." Efter hans vurdering vil en fuld implementering af de toldsatser, som Trump foreslog i sin kampagne, reducere det langsigtede niveau for USA's BNP med 1,6 %, og selv en udvandet version vil reducere væksten med 0,32 % i løbet af de næste tre år.

Ifølge en nylig undersøgelse fra det London-baserede Center for Economic Policy Research mener et klart flertal af 32 adspurgte økonomer, at USA's toldsatser vil reducere væksten i EU med mindre end 1 procentpoint i løbet af de næste fire år.

I mellemtiden har det Paris-baserede OECD i sine seneste økonomiske udsigter, som blev offentliggjort den 17. marts, nedjusteret udsigterne for den globale vækst i år og næste år, herunder et kraftigt fald i aktiviteten i USA, Canada og Mexico. Prognosen for den globale BNP-vækst blev reduceret til 3,1 % fra 3,3 % for 2025 og til 3,0 % fra 3,3 % for 2026. OECD baserer sine prognoser på den antagelse, at USA vil bekræfte toldsatserne over for Canada og Mexico i april (og at de vil være gensidige), og forventer, at Mexico vil blive skubbet ind i en dyb recession i 2025, og at Canadas BNP vil vokse med 0,7 % i 2025 og 2026, hvilket er en reduktion af det tidligere skøn med 1,3 procentpoint.

Yderligere fragmentering af den globale økonomi er en central bekymring. OECD understregede, at "højere og mere omfattende stigninger i handelsbarrierer ville ramme væksten i hele verden og øge inflationen", og at "højere inflation end forventet ville medføre en mere restriktiv pengepolitik og kunne give anledning til en forstyrrende ny prissætning på de finansielle markeder."

Michel Saugné, investeringschef hos La Financière de l'Échiquier, siger: "Det er derfor meget sandsynligt, at den amerikanske økonomi vil bremse betydeligt op på kort sigt og trække den globale økonomi med sig."

Fra tillid til pessimisme på amerikanske aktier

I november 2024 blev Trumps sejr ved det amerikanske præsidentvalg opfattet som positiv for de amerikanske aktier og negativ for Europa og de nye markeder, især Kina. "Konsensus på markedet syntes at være, at fordelene ved deregulering og skattelettelser ville opveje eventuelle prisstigninger som følge af indførelsen af toldsatser," forklarer Hugh Shepherd, investeringsspecialist hos Federated Hermes.

Men i år har man set det stik modsatte. De amerikanske aktiemarkeder har underpræsteret, da eskalerende handelsspændinger og økonomisk usikkerhed har gjort investorerne nervøse. "De såkaldte Trump-trades er blevet afviklet én efter én: bitcoin, small cap, selv banker og deregulering," siger Justin Thomson, leder af T. Rowe Price Investment Institute. "Den underliggende tendens på markedet er blevet defensiv, hvor defensive sektorer klarer sig bedre end andre, og cykliske sektorer klarer sig dårligere."

Siden Trumps indsættelse den 20. januar har europæiske og nye markeder (især kinesiske teknologiaktier) klaret sig usædvanligt godt. For eksempel vaklede de europæiske aktier næsten ikke, da Trump truede med en stigning på 25 % på europæisk import, herunder biler. "Markeder uden for USA er begunstiget af et lavere værdiansættelsesudgangspunkt samt potentielt positive finanspolitiske impulser i Europa og Kina," forklarer Thomson.

Steven Bell, cheføkonom for EMEA hos Columbia Threadneedle Investments, siger, at "investorerne blev overinvesterede i USA, og værdiansættelseskløften i forhold til andre markeder blev for stor. Europa genererede en meget bedre indtjening end forventet i 4. kvartal 2024, og Tyskland planlægger en dramatisk ændring af finanspolitikken, som har forbedret de økonomiske udsigter markant."

De ikke-amerikanske markeder har klaret sig bedre af andre grunde end handelspolitik. Trumps tilgang til krigen i Ukraine førte til en revurdering af de europæiske forsvarsudgifter. Tyskland brød sin mangeårige forpligtelse til lav gæld og øgede de offentlige udgifter betydeligt. "USA's politik ser ud til at have udløst yderligere indenlandsk stimulans i Kina og Tyskland, og disse markeder har reageret," siger Mark Haefele, investeringschef hos UBS Global Wealth Management.

"Den gode nyhed i alt dette er den positive katalysator, som Trump repræsenterer for det europæiske sammenhold," siger Saugné. Derimod skaber de dramatiske ændringer i den amerikanske politik usikkerhed på hjemmebane, da den nye regering har gjort det klart, at den er villig til at tolerere svaghed i økonomien og på markederne i øjeblikket for at nå sine langsigtede mål.

"Højere toldsatser kan øge omkostningerne for de amerikanske forbrugere, og et voksende budgetunderskud kan hæve obligationsrenterne og holde renten højere i længere tid. Det kan få låneomkostningerne til at stige for amerikanske virksomheder og øge den amerikanske regerings renteudgifter, hvilket igen kan presse de offentlige udgifter yderligere," forklarer Shepherd.

En periode med stor usikkerhed

Fondsforvaltere siger, at en af udfordringerne er, at det er svært at fastslå Trumps intentioner. Shepherd forventer "en periode med stor usikkerhed". Selv om det måske er lettere at forudsige, hvilke kort Trump vil spille i de økonomiske relationer med asiatiske lande og Mexico, er det alligevel "meget svært at vide, hvilken aftale der i sidste ende vil blive indgået. Vi forventer, at mange lande vil forsøge at samarbejde med USA om gensidigt fordelagtige handelsaftaler. Vi er forberedt på en forhøjet fase af usikkerhed omkring handelsrelationerne mellem USA og resten af verden, men vi tror ikke, at det vil fortsætte på ubestemt tid."

Alligevel synes mange negative scenarier at være mulige. "Det værst tænkelige scenarie kunne være en langvarig handelskonflikt, der fører til øget inflation, forstyrrede forsyningskæder og gengældelsesforanstaltninger fra handelspartnere, hvilket kunne have en negativ indvirkning på den globale økonomiske stabilitet", forklarer Thomson. "Som verdens dominerende økonomi vil en amerikansk recession påvirke de globale markeder negativt." Han mener, at toldstriden mellem USA, Canada og Mexico kan blive kortvarig, mens den med Kina sandsynligvis vil trække ud. "Handelskrigen har allerede gjort for meget skade. Usikkerhed dræber investeringer, inflationsforventninger dræber forbrugertilliden, og arbejdsmarkedet tipper ind i recessionsfasen."

Bekymringer for handelskrig fører til forsigtighed

"Porteføljeforvaltere indtager en mere defensiv holdning," siger Thomson.

Shepherd mener, at det er vigtigt at overveje potentielle andenordens påvirkninger: valutadevalueringer, indenlandske stimuli og nye geopolitiske tilpasninger. Han siger: "Vi er fortsat fokuseret på virksomheder med klare konkurrencefordele med lav gearing, som nyder godt af sekulære tendenser, og som er til rimelige priser. For eksempel har vi i vores porteføljeallokering holdt os væk fra virksomheder, der er stærkt afhængige af eksport fra Kina til USA på grund af de akutte risici, de potentielt står over for."

Saugné er forberedt på volatilitet: "Vi forventer betydelige markedsforstyrrelser inden sommer og er afdækket i overensstemmelse hermed. Vi mener også, at en god geografisk risikospredning er mere end nødvendig i dette nye miljø, som fortsat bør favorisere de europæiske og asiatiske markeder."

Bell siger: "Vores aktievælgere med et globalt fokus undervægter amerikanske aktier og har investeret i nogle kinesiske virksomheder for første gang i et stykke tid, ikke på grund af nogen beslutning om aktivfordeling, men fordi de har fundet attraktive virksomheder til rimelige priser uden for USA."

 

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  er international seniorredaktør hos Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser