Europa fortsætter med at dominere markedet for bæredygtige fonde

Tilstrømningen til globale ESG-fonde steg i 4. kvartal.

Noemi Pucci 04/02/2025
Facebook Twitter LinkedIn

A photo illustration of trend lines and clouds.

I fjerde kvartal af 2024 registrerede bæredygtige fonde globalt årets højeste tilstrømning på 16,0 milliarder USD - en betydelig stigning fra de reviderede 9,2 milliarder USD, der blev registreret i tredje kvartal. Nettokøbene af globale bæredygtige fonde faldt dog med halvdelen i forhold til niveauet i 2023. Dette stod i skarp kontrast til det bredere marked, som oplevede en stigning drevet af et amerikansk aktierally.

A bar chart of quarterly global sustainable fund flows broken down by region. - graphic - Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Globale fondsstrømme gennem årene

Globale bæredygtige fonde er open-end fonde og ETF'er, der indarbejder miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige kriterier i deres udvælgelses- og porteføljeforvaltningsprocesser på tværs af flere regioner, herunder Europa, USA og resten af verden.

Den årlige flow-oversigt nedenfor viser den store volatilitet i fondsflowet, eller nettobevægelsen af kontanter ind og ud af fonde og ETF'er på tværs af forskellige regioner over tid. Tilstrømningen til globale bæredygtige fonde nåede sit højdepunkt på 645 milliarder USD i 2021, hvor det bredere fondsmarked også oplevede en rekordstor tilstrømning på over 2,4 billioner USD. I 2022 faldt strømmen af globale bæredygtige fonde med 75 %, men forblev positiv, mens det bredere fondsmarked registrerede udstrømning på baggrund af en udfordrende makrobaggrund, der omfattede krigen i Ukraine, høj inflation og frygt for recession. I det meste af 2023 forblev strømmen af bæredygtige fonde modstandsdygtig, undtagen i USA, mens det bredere fondsmarked langsomt kom sig.

I 2024 faldt tilstrømningen til globale bæredygtige fonde med halvdelen, mens resten af fondsuniverset oplevede et boom og registrerede de næststørste tegninger i syv år, hjulpet på vej af et amerikansk aktierally.

A bar chart of annual global ESG fund flows compared with the overall fund universe since 2018. - graphic - Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

En kombination af faktorer har påvirket investorernes appetit på bæredygtige fonde i de seneste år, herunder ESG-strategiernes gennemsnitlige underperformance, bekymringer om greenwashing, lovændringer og en voksende anti-ESG-stemning i USA.

Den lavere tilstrømning, som bæredygtige fonde har oplevet i de senere år, står i kontrast til flere undersøgelser, der viser, at investorerne fortsat er interesserede i bæredygtige investeringer. Ifølge en meget omtalt undersøgelse fra Morgan Stanley, der blev offentliggjort for et år siden, havde 54 % af de individuelle investorer planer om at øge deres bæredygtige investeringer i 2024, og 77 % var interesserede i bæredygtige investeringer. Ifølge Voice of the Asset Owner-undersøgelsen, der blev gennemført af Morningstar Sustainalytics i første halvdel af sidste år, overvejer investorer i stigende grad ESG-faktorer i deres investeringsbeslutninger. Enogtres procent af formueejerne i Nordamerika sagde, at ESG er blevet mere væsentligt i løbet af de sidste fem år. For de fleste af dem går ESG-overvejelser hånd i hånd med opfyldelsen af deres tillidsforpligtelse.

Aktiver i globale bæredygtige fonde runder USD 3,2 billioner

På trods af reducerede fondsstrømme nåede de globale aktiver i bæredygtige fonde et rekordhøjt niveau på 3,2 billioner USD ved udgangen af 2024, en stigning på 8 % i forhold til året før og mere end en firedobling af størrelsen i 2018. Europa er fortsat det førende marked med 84 % af aktiverne. USA faldt til 11 % i 2024 fra 15 % i 2018. Markedsandelen for bæredygtige fonde i resten af verden steg til 2,3 % i 2024, hvilket er en stigning fra ubetydelige 0,7 % i 2018.

A bar chart of annual global ESG fund assets since 2018, broken down by Europe, the US, and the rest of the world. - graphic - Noemi Pucci, Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Europa er det førende marked for bæredygtige fonde

Europa stod for størstedelen af tilstrømningen til bæredygtige fonde i fjerde kvartal og bidrog med 18,5 milliarder USD. Det understreger Europas centrale rolle i det globale landskab for bæredygtige fonde.

Opsvinget i fjerde kvartal førte til en organisk vækstrate på 0,65 %, en stigning fra 0,34 % i tredje kvartal. Men det var fortsat under den organiske vækstrate på 1,20 % i det bredere konventionelle fondsunivers, som samlede 154 milliarder USD i strømme i samme periode.

A bar and line chart comparing global ESG fund flows and organic gorwth rate with those of the conventional fund universe. - graphic - Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Lancering af bæredygtige fonde stiger i Europa

I det sidste kvartal af 2024 var der en mindre stigning i lanceringen af bæredygtige fonde i Europa, som steg til 59 fra 49 i det foregående kvartal. I mellemtiden tog aktiviteten med lukning af fonde og rebranding fart. Fireoghalvfems bæredygtige fonde lukkede i fjerde kvartal, hvilket bragte det samlede antal op på 351 i løbet af hele året.

Frem til 2024 skiftede 213 europæiske bæredygtige fonde navn, hvoraf 50 tilføjede ESG-relaterede termer, 115 droppede ESG-relaterede termer, og 48 byttede ESG-relaterede termer.

Tendensen med at droppe eller ændre navne accelererede som forventet i fjerde kvartal, da fonde med domicil i Storbritannien begyndte at overholde reglerne for navngivning og markedsføring i Financial Conduct Authority's Sustainability Disclosure Requirements, og da fonde distribueret i EU begyndte at implementere European Securities and Markets Authority's retningslinjer for navngivning af ESG-fonde. Begge regler har til formål at beskytte investorer mod risikoen for greenwashing.

A bar chart of the number of European sustainable fund name changes by quarter since 2022. - graphic - Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

For flere detaljer om EU's ESG-fondslandskab, klik her.

Større udstrømning fra bæredygtige fonde i USA

I USA steg indløsningerne fra bæredygtige fonde i sidste kvartal til 4,3 milliarder USD sammenlignet med udstrømningen på 2,0 milliarder USD i tredje kvartal.

A bar chart of passive and active US ESG fund flows by quarter since 2022. - graphic - Noemi Pucci, Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

I 2024 stod ESG-investeringer i USA over for øgede udfordringer, da politiseringen af bæredygtighed blev uddybet, drevet af en voksende anti-ESG-stemning og intensiveret kontrol under præsident Donald Trumps administration, hvilket forværrede den lovgivningsmæssige usikkerhed og dæmpede investorernes efterspørgsel.

I fjerde kvartal faldt aktiverne i bæredygtige fonde i USA med 2,7 % og sluttede året på 344 milliarder USD. I løbet af hele 2024 steg aktiverne i amerikanske bæredygtige fonde dog med 6,3 % fra slutningen af 2023, understøttet af markedsstigninger.

For flere detaljer om det amerikanske landskab for bæredygtige fonde, klik her.

Beskeden vækst i Asien ex-Japan

Strømmen af bæredygtige fonde i Asien ekskl. Japan viste en beskeden vækst til 2,7 mia. dollars i fjerde kvartal, selv om regionens bidrag til de globale aktiver forblev lille med 2 %.

A bar chart of the quarterly ESG fund assets in the Asia ex-Japan region. - graphic - Noemi Pucci - © Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Aktiverne i bæredygtige fonde i Asien ekskl. Japan voksede med 4 % i fjerde kvartal af 2024 og nåede op på 73,7 mia. dollars, hvor Taiwan fortsat tegner sig for over en tredjedel af regionens aktiver.

Thailand oplevede den største vækst, hvor markedet for bæredygtige fonde blev mere end fordoblet til USD 933 millioner, drevet af stærk tilstrømning og lancering af nye fonde.

Singapore oplevede også en betydelig ekspansion, hvor aktiverne steg med 81 %, hovedsageligt på grund af væksten i iShares MSCI Asia Ex-Japan Climate Action ETF ICU, som fokuserer på virksomheder med stærke klimarelaterede parametre og tiltrækker store institutionelle investorer.

Klik her for at se den fulde rapport om de globale ESG-fondsstrømme i fjerde kvartal.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Noemi Pucci  er ESG Quantitative Associate Analyst, Morningstar Sustainalytics

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser