Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 2,5 % på årsbasis i januar, ifølge Eurostats flash-estimat, hvilket er over forventningerne og højere end december måneds måling på 2,4 %. Dataudgivelsen kommer, mens markederne reagerer på USA's toldsatser over for Canada og Mexico samt de forventede toldsatser over for EU, som endnu ikke er blevet annonceret.
"På trods af markedets forventninger om et fald i inflationen er januar-målingen faktisk gået i den anden retning og er steget til 2,5 %. Da aktiemarkederne allerede er rystet over nyheden om amerikanske toldsatser, lægger meddelelsen mere brænde på bålet og vil sandsynligvis rejse spørgsmål om tempoet i de europæiske rentenedsættelser i 2025," siger Michael Field, chefstrateg for aktiemarkedet i Europa hos Morningstar.
Kerneinflationen, som viser priserne uden energi- og fødevareomkostninger, steg med 2,7 % på årsbasis i januar, hvilket er samme niveau som i december.
"Selv om dette tal ligger et godt stykke over centralbankens mål på 2 %, har kerneinflationen stort set haft en nedadgående tendens", siger Field.
I januar var de største bidragydere til den årlige inflation i euroområdet (HICP) tjenesteydelser med +3,9 procentpoint (pp), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak med +2,3 pp, energi med +1,8 pp og industrivarer uden for energisektoren med +0,5 pp.
Inflation i eurozonen: Et blandet billede
Eurozonens lande rapporterede blandede inflationstal for januar.
Den samlede tyske HICP-inflation steg med 2,8 % på årsbasis i januar, hvilket var i tråd med konsensusforventningerne. Flash-estimatet for den samlede franske HICP-inflation i januar var 1,82 % på årsbasis, hvilket var svagere end konsensusforventningerne, drevet af et nedadgående træk fra serviceinflationen, hvor en stigning i forsikringspriserne blev opvejet af svage transportpriser.
Den spanske HICP-inflation lå over konsensusforventningerne på 2,9 % på årsbasis i januar, 0,1 procentpoint over decembertallene, og kerneinflationen faldt mindre end forventet.
Vil ECB sænke renten igen på det næste møde?
ECB's næste pengepolitiske møde finder sted den 5. marts. Der forventes flere rentenedsættelser, men ECB's formand insisterede på, at den vil følge en dataafhængig tilgang fra møde til møde og ikke lægge sig fast på en bestemt rentebane.
"Indtil videre har ECB's moderate og metodiske tilgang til at sænke renten været helt rigtig. Men de 75 basispoint, der forventes at blive sænket i løbet af året, forudsætter, at inflationen forbliver under kontrol. Overraskende målinger, der viser, at inflationen bevæger sig i den forkerte retning, kan få ECB til at tænke sig om, hvilket i sidste ende vil være negativt for de europæiske aktiemarkeder," siger Morningstar's Field.
Markederne overvejer dog også de økonomiske forskelle inden for eurozonen og risikoen for toldsatser.
"En svagere end forventet tysk inflation har forstærket Den Europæiske Centralbanks (ECB's) imødekommende indsats, som er stærkere her til morgen med frygt for, at Trump også vil vågne op en morgen og indføre store toldsatser på europæisk import," siger Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos Swissquote.
På sit første møde i år sænkede ECB sin indlånsrente til 2,75 % for femte gang siden juni 2024 på grund af usikre økonomiske udsigter og frygt for amerikanske toldsatser.
"Tyske inflationsdata bekræftede den nedadgående tendens i inflationspresset i overensstemmelse med Den Europæiske Centralbanks prognoser," sagde Fabio Castaldi, senior investment manager hos Pictet Asset Management.
Han tilføjede, at ECB's formand Christine Lagarde på mødet den 30. januar havde udtrykt tillid til en stabilisering af inflationen i retning af målet på 2 % og tilskrev denne forbedring moderate prisstigninger i forskellige sektorer, herunder servicesektoren.
Hvad er virkningen af amerikanske toldsatser på inflationen i eurozonen?
Trump-administrationen har netop underskrevet bekendtgørelser om at indføre en ekstra told på 25 % på det meste af importen fra Canada og Mexico samt en ekstra told på 10 % på al import fra Kina. Dog er toldsatserne på import fra Canada og Mexico blevet sat på pause i 30 dage. Han sagde også, at han meget snart vil hæve tolden på EU-varer med henvisning til det store underskud i forhold til EU.
"Told tvinger, og i nogle tilfælde fremprovokerer, reaktionen fra lande, der konkurrerer med USA, som har tendens til at devaluere deres valutaer for at dæmpe den negative effekt, som told har på eksporten. Dette har betydelige konsekvenser for inflationen i disse områder, da devaluering giver højere priser," siger Saverio Berlinzani, senioranalytiker hos ActivTrades.
Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.