Den globale dækning af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige open-end fonde og ETF'er tiltrak ca. 10,4 mia. dollars i nye nettotilførsler i tredje kvartal 2024, hvilket er en markant stigning i forhold til tilførslerne på 6,3 mia. dollars i andet kvartal og 4,8 mia. dollars i første kvartal. I Europa var tilstrømningen til bæredygtige obligationsfonde større end tilstrømningen til konventionelle obligationsfonde. Den organiske vækstrate for den globale dækning af ESG-fonde steg til 0,33 % fra de justerede 0,20 % for tre måneder siden. Men det er meget lavere end den vækst på 0,77 %, som den bredere fondsdækning oplevede, og som gav en samlet tilstrømning på 373 milliarder USD, hjulpet på vej af forbedrede økonomiske udsigter og stigende markedspriser. Den organiske vækstrate, beregnet som nettostrømme i perioden divideret med samlede aktiver i begyndelsen af perioden, giver indsigt i den relative størrelse af nettostrømmene.
Den højere globale tilstrømning til ESG-fonde nød mest godt af den aftagende udstrømning i USA, Japan og Canada, mens Europa registrerede lidt lavere indbetalinger i tredje kvartal i forhold til det foregående kvartal.
I mellemtiden steg aktiverne i de globale ESG-fonde til 3,3 billioner USD fra 3,1 billioner USD i det foregående kvartal. Denne samlede vækst var nogenlunde på linje med markedsudviklingen. Både Morningstar Global Market Index og Morningstar Global Core Bond Index steg med henholdsvis 6,6 % og næsten 6,9 %.
Europa: Verdens største ESG-marked
Det europæiske kontinent indbragte næsten 10,3 milliarder USD i tredje kvartal sammenlignet med de opgjorte 11,1 milliarder USD i andet kvartal. Europa er verdens største marked for ESG-fonde med 84 % af aktiverne.
Denne opbremsning i flowet på 0,40 % skal sammenlignes med den øgede organiske vækstrate på 0,67 % for de konventionelle fonde, som har indsamlet over 122 milliarder USD i de seneste tre måneder.
I årets første ni måneder indsamlede europæiske ESG-fonde blot 37 milliarder USD, hvilket er halvdelen af de indskud, der blev registreret i samme periode sidste år.
I mellemtiden indsamlede artikel 8-fonde, de lysegrønne kategorier af fonde i henhold til EU's Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), 38 milliarder euro i nye midler, den højeste tilstrømning, der er registreret siden slutningen af 2022. Artikel 8-fonde står for ca. 56 % af de samlede fondsaktiver i EU.
SFDR klassificerer alle fonde i EU som enten artikel 6, 8 eller 9, hvilket beskriver forskellige niveauer af bæredygtighed. Artikel 8-fonde fremmer miljømæssige og/eller sociale karakteristika, mens artikel 9-fonde har et mål om bæredygtig investering. Fonde inden for SFDR's anvendelsesområde, som hverken er artikel 8- eller artikel 9-fonde, er artikel 6-fonde.
Indløsninger fra artikel 9-fonde fortsatte for fjerde kvartal i træk, da investorer trak 2,2 milliarder euro ud af disse strategier. Desuden står den organiske vækstrate på 0,7 % for artikel 8-fondene i kontrast til artikel 6-fondenes vækstrate på 2,4 %.
I Europa er strømmen til ESG-obligationsfonde større end til konventionelle fonde
Artikel 8-obligationsfonde indbragte næsten 45 milliarder euro i tredje kvartal og overgik dermed deres artikel 6-ækvivalenter, som indbragte 39 milliarder euro. Fixed-income har været den eneste aktivklasse, der har oplevet et bemærkelsesværdigt flow-opsving gennem de sidste tre kvartaler i år for både artikel 8- og artikel 9-fonde, da investorerne skyndte sig at sikre sig nogle attraktive afkast, der giver en god beskyttelse mod kursændringer.
Da prisfastsættelsen på obligationsmarkedet nu er på linje med forventningerne om beskedne rentesænkninger, og inflationen synes at udgøre en mindre risiko, giver obligationsmarkedet en bedre afvejning mellem carry og potentiel rentevolatilitet, hvilket gør det til et potentielt gunstigt investeringsområde.
Derimod fortsatte strømmene til artikel 8- og artikel 9-aktiestrategier med at klare sig dårligt sammenlignet med artikel 6-aktieprodukter. Mens nettostrømmene til artikel 8-aktiefonde blev forbedret til 2 mia. euro, fortsatte indløsningerne fra artikel 9-aktiefonde ind i tredje kvartal efter at være blevet reduceret med næsten 2,7 mia. euro.
Aktiver i artikel 8- og artikel 9-fonde stiger til rekordhøje 6 billioner euro
De samlede aktiver i artikel 8- og artikel 9-fonde forblev næsten konstante på 6 billioner euro i slutningen af september, hvilket fastholder deres markedsandel på næsten 61 % af EU's dækning.
Lancering og lukning af europæiske ESG-fonde
I tredje kvartal af 2024 blev der registreret det laveste antal nye ESG-fonde i de seneste år i Europa: 43 i forhold til de justerede 70 fonde, der blev lanceret i det foregående kvartal, og i forhold til de 76, der blev lanceret i tredje kvartal sidste år. Når vi fortsætter med at analysere dataene og identificere yderligere lanceringer, forventer vi, at dette tal vil blive justeret opad i den næste rapport.
Den lidt langsommere produktudvikling, der er set i de sidste par kvartaler, er ikke begrænset til artikel 8- og artikel 9-fonde. Der er også blevet lanceret færre artikel 6-fonde, hvilket til dels kan tilskrives den generelle markedsstemning, der er dæmpet af det usikre makromiljø, herunder høj inflation og høje renter. I tredje kvartal af 2024 udgjorde nystartede artikel 8- og artikel 9-fonde 56 % af det samlede antal fonde, der blev lanceret i EU, hvilket er lidt højere end i første kvartal af 2024.
Aktivitet i forbindelse med rebranding af europæiske ESG-fonde
Ud over lanceringer, lukninger og omklassificeringer af fonde er landskabet af artikel 8- og artikel 9-produkter også blevet formet af rebranding-aktiviteter, hvilket fremgår af ændrede fondsnavne. Kapitalforvaltere har tilføjet, fjernet og ændret navne på eksisterende fonde, hvilket afspejler ændringer i investeringsmål og/eller porteføljer. Den stærke aktivitet med artikel 8-fonde, der tilføjede ESG-nøglebegreber til deres navne i 2022, er dæmpet siden midten af 2023 og har givet plads til en ny tendens med fonde, der dropper ESG-nøglebegreber, hvilket er blevet mere udtalt siden fjerde kvartal af 2023.
I år til dato frem til september har 91 artikel 8-fonde ændret navn, hvoraf 39 har tilføjet ESG-nøgleord, 40 har droppet ESG-nøgleord og 12 har byttet ESG-nøgleord. Alene i tredje kvartal fjernede 10 artikel 8-fonde ESG-relaterede termer fra deres navne, 11 tilføjede, og en byttede. Førstnævnte omfattede Fidelity Funds Emerging Markets Ex China Fund, Ninety One Global Macro Allocation og Neuberger Berman Global Value Fund, som fik fjernet udtrykket "Sustainable". Vi forventer, at disse tal vil blive opjusteret, når de seneste navneændringer bliver afspejlet i vores database.
I mellemtiden har otte artikel 9-fonde i 2024 indtil videre byttet et ESG-relateret begreb ud med et andet, sammenlignet med 14 i løbet af hele 2023.
Vi forventer en accelererende rebranding-aktivitet blandt artikel 8- og artikel 9-fonde i løbet af de næste seks måneder, da kapitalforvaltere, der markedsfører produkter i EU, skal overholde European Securities and Markets Authoritys retningslinjer for ESG-fondenes navne. De har indtil maj 2025 til at gøre det. Formålet med retningslinjerne er at beskytte investorerne mod risikoen for greenwashing og fastsætte minimumsstandarder for fonde, der er tilgængelige for salg i EU, og som bruger specifikke ESG-termer i deres navne. I maj identificerede vi omkring 4300 EU-fonde med ESG- eller bæredygtighedsrelaterede termer i deres navne, som kan være omfattet af retningslinjerne.
Vi forventer, at flere fonde vil droppe de mest populære termer "ESG" og "sustainable" til fordel for andre ESG-relaterede termer eller neutrale termer uden forbindelse til ESG eller bæredygtighed. Det vil ske, fordi porteføljeforvalterne måske ikke ønsker eller er i stand til at opfylde de strenge kriterier, som EU's tilsynsmyndighed har opstillet. Blandt de flere hundrede yderligere fonde, der vil droppe ESG-relaterede udtryk på listen, forventer vi, at mange vil stoppe med at promovere deres ESG-egenskaber gennem deres navne. For eksempel vil "ESG-screened", "ESG-filtered" og "ESG-leaders" blive til henholdsvis "screened", "filtered" og "leaders". Dette vil uden tvivl gøre det sværere for investorer at lede efter fonde med ESG-egenskaber.
Vi forventer en stigning i populariteten af ESG-relaterede nøglebegreber, der lægger vægt på overgangsaspekter. Dette skift vil blive drevet af et stigende antal investorer, der ønsker at tilpasse deres porteføljer til den virkelige verden i udvikling. Eksempler på fonde, der har skiftet ESG-nøgleord, omfatter Robeco Transition Emerging Credits (tidligere kendt som Robeco Sustainable Emerging Credits ), Pictet-Clean Energy Transition (tidligere kendt som Pictet-Clean Energy), Cardano ESG Transition Enhanced Index Equity Global (tidligere kendt som ACTIAM Sustainable Index Fund Equity World) og Trium ESG Emissions Improvers (tidligere kendt som Trium ESG Emissions Impact).
For at se hele rapporten om Global ESG fund flows: Q3 2024 in Review, klik her
For at se den fulde rapport om SFDR artikel 8 og artikel 9 fonde: Q3 2024 in Review, klik her
Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.