Volatiliteten i tredje kvartal forrykkede sektorernes værdiansættelser og lukkede mange af de muligheder, vi havde fremhævet inden for områder som sundhedspleje og forsyningsselskaber, men åbnede samtidig for nye muligheder i sektorer som energi og teknologi, der indtil nu havde været dyre.
Forbrugeraktiernes salg går frem
Vi har længe fremhævet styrken ved defensive forbrugeraktier i en tid med høj inflation, fordi de er i stand til at slå igennem med prisstigninger. I to år har virksomheder som Unilever ULVR og Procter & Gamble PG hævet priserne på samme niveau som inflationen for at imødekomme deres stigende omkostningsgrundlag og beskytte deres marginer.
Efterhånden som inflationen er vendt tilbage til et mere normalt niveau, er behovet for at presse prisstigninger igennem blevet mindre. Det er godt nyt for både forbrugervirksomheder og forbrugere. Det har gjort det muligt for ledelsen at skifte fokus til mere effektiv markedsføring i stedet for shrinkflation og andre smarte måder at hæve priserne på. Vi forventer, at dette niveau af investeringer i markedsføring vil fortsætte i de næste par kvartaler.
Disse tiltag har virket, og de store forbrugervirksomheder har rapporteret om støt stigende mængder i løbet af de sidste par kvartaler. Faldende inflation og lønninger, der endelig er ved at følge med, har naturligvis gjort det muligt for forbrugerne at købe mere af det, de gerne vil have.
Værdiansættelserne i den defensive forbrugersektor har sneget sig opad, men der er stadig en vis skepsis over for, om vi har overstået den værste makroøkonomiske modvind, hvilket betyder, at der stadig er aktiemuligheder. Vi ser stadig masser af muligheder i nogle af de kendte produktnavne samt de globale drikkevarevirksomheder.
Olie: Der er ikke noget alternativ (endnu)
I en stor del af 2024 har energisektoren klaret sig godt med stigninger på linje med det bredere marked. Det har ændret sig i løbet af de sidste par måneder. For det første har OPEC annonceret planer om at øge produktionen. I et fint afbalanceret marked, som vi har i øjeblikket, betyder det en lavere oliepris, hvilket har smittet af på de europæiske olielagre. Læg dertil svage økonomiske data fra Kina, som også betyder svagere efterspørgsel efter olie, og det kortsigtede billede for sektoren er ikke fantastisk.
Selv om vi går ind for at udnytte kortsigtede udsving i aktiekurserne, er vi langsigtede investorer. Vores positive og lidt kontrære syn på længere sigt er, at vi endnu ikke har nået toppen af olieefterspørgslen. Mange kommentatorer, som er negative over for olie, sammenligner det med kul. Vores modargument er, at olie ikke er så let at erstatte. Elbiler er f.eks. kun en trussel mod olieforbruget, og da EU og USA har indført told på kinesiske elbiler, vil væksten i denne sektor måske ikke engang komme så hurtigt, som folk havde håbet. I sektorer som petrokemi og plastproduktion er der ikke noget nært alternativ til olie i horisonten på kort sigt.
Når det gælder energiaktier, ser vi et langsigtet potentiale, og vi mener, at investorerne bør se på de nuværende attraktive værdiansættelser med henblik på at drage fordel af dette.
EU's teknologiaktier halter stadig
Teknologiaktier, og især dem, der er relateret til kunstig intelligens, førte an i markedsfaldet i august og det efterfølgende fald i september. Nogle aktier, som Nvidia NVDA, har stort set genvundet det tabte terræn siden da, men andre højt profilerede navne som Arm Holdings ARM og ASML ASML halter stadig, og sidstnævnte har taget yderligere skridt nedad i de seneste uger på grund af skuffende udsigter på kort sigt.
Baseret på vores bottom-up-analyse er teknologi som sektor i Europa stadig undervurderet, om end kun med 5 %, men inden for denne sektor er der store forskelle. Aktier som SAP handles mere end 50 % over vores fair value estimater, mens andre som ASML nu tilbyder en væsentlig opside. I sidste måned kiggede vi faktisk på de 20 mest overvurderede aktier i Europa og fandt kun et enkelt teknologinavn: SAP.
Hvorfor er dette vigtigt? År til dato har stigningerne i sektoren afspejlet det generelle europæiske marked og givet investorerne et afkast på mere end 20 %. Men derudover har tech været en god indikator for den generelle markedstillid, delvis på grund af sektorens følsomhed over for rentebevægelser og i sidste ende troen på, at den makroøkonomiske situation i Europa er ved at blive bedre. Derfor mener vi, at investorer bør holde nøje øje med tech-aktier i de kommende måneder og udnytte muligheder som ASML.
Forfatteren eller forfatterne ejer aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.