Markant pengestrøm til passive obligations- og aktiefonde i 3. kvartal

Langsigtede fonde med domicil i Europa havde en nettotilstrømning på 36,5 mia. euro i september og 121 mia. euro i kvartalet.

Valerio Baselli 22/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Efter den ekstreme volatilitet i begyndelsen af august rettede de fleste aktivklasser sig og sluttede september i plus. Globale aktier steg med 2,3 % (i amerikanske dollars), mens globale statsobligationer gav et afkast på 1,1 % (i amerikanske dollars, valutaafdækket).

På denne baggrund fortsatte investorerne med at udvise positiv stemning, sandsynligvis drevet af den amerikanske centralbanks og Den Europæiske Centralbanks beslutning om at sænke renten, og investerede 36,5 mia. euro i langsigtede fonde med hjemsted i Europa i september. I årets tredje kvartal blev der registreret en nettotilstrømning på 121 milliarder euro.

Obligations- og passive aktiefonde i fremgang

Mellem juli og september steg de globale aktiemarkeder til de højeste niveauer nogensinde på trods af volatilitet ved flere lejligheder. Emerging markets klarede sig stærkt, drevet af annonceringen af nye stimulusforanstaltninger i Kina. I løbet af kvartalet rejste aktiefonde 41,7 milliarder euro (september: 11,8 milliarder euro). Det var en ensidig affære, hvor passive strategier rejste 50,2 milliarder euro i nettostrømme i løbet af kvartalet, og aktive aktiefonde tabte 8,5 milliarder euro. September var den 18. måned med nettoindløsninger i de seneste 19 måneder for aktive aktiestrategier (maj 2024 var den eneste positive måned).

I september reducerede den amerikanske centralbank sit renteinterval med 0,50 %, hvilket var mere end forventet, og signalerede yderligere lempelser forude. I Europa sænkede Riksbanken, ECB og den schweiziske nationalbank deres respektive styringsrenter med 0,25 %, mens Bank of England forblev uændret. Obligationsfonde tiltrak 27,4 milliarder euro i netto nye indskud i september - den 22. måned med positive strømme ud af de seneste 23 - og 88,1 milliarder euro i tredje kvartal. Aktive og passive strategier delte kagen med henholdsvis 68,7 mia. euro og 19,9 mia. euro i nettotilstrømning i løbet af kvartalet.

Balancerede strategier fortsatte med at miste aktiver med 1,2 mia. euro i nettoudstrømning i sidste måned (6,5 mia. euro i kvartalet). Disse fonde har kun haft én positiv måned med indstrømning siden december 2022.

Endelig registrerede pengemarkedsfonde 8,5 mia. euro i nye indskud i september, hvilket bragte deres samlede indskud op på 91,5 mia. euro i tredje kvartal, det femte bedste kvartalsresultat nogensinde. 

Aktiv forvaltning vs. passiv forvaltning

Langsigtede indeksfonde havde en tilstrømning på 18,4 milliarder euro i september sammenlignet med 18,3 milliarder euro for aktivt forvaltede fonde (tabellen nedenfor dækker kun de største kategorigrupper).

Markedsandelen for passive langsigtede fonde lå på 29,12 % i september 2024, en stigning fra 25,58 % i september 2023. Inklusive pengemarkedsfonde, som er aktive forvalteres domæne, lå markedsandelen for indeksfonde på 25,38 %, en stigning fra 22,27 % 12 måneder tidligere.

Rene ESG-strategier fortsætter med at tabe penge

Fonde omfattet af artikel 8 i EU SFDR registrerede positive nettostrømme på 16,9 milliarder euro i september, det femte positive månedsresultat i træk og det bedste siden januar 2023. I mellemtiden tabte artikel 9-fonde (også kendt som mørkegrønne fonde) 138 millioner euro, hvilket markerede den tolvte måned i træk med udstrømning.

Med hensyn til organisk vækst registrerede artikel 8-fonde en organisk vækst på 0,68 % i årets tredje kvartal. Artikel 9-produkter oplevede derimod en negativ organisk vækst på -4,25 % i samme periode. Endelig registrerede fonde, der ikke betragtes som artikel 8 eller artikel 9 i henhold til SFDR, en gennemsnitlig organisk vækstrate på mellem 0,55 % og 5,30 % mellem juli og september.

Forvaltningsselskaber med de største ind- og udstrømninger

Nedenfor ses de ti forvaltningsselskaber med de største til- og udstrømninger i Europa pr. september 2024, fordelt på passiv og aktiv forvaltning (ekskl. pengemarkedsfonde).

Find ud af, hvilke kategorier, fonde og virksomheder, der har rejst mere eller mindre. Klik her for at downloade hele rapporten.

Analysen blev udført ved hjælp af platformen for finansfolk, Morningstar Direct. Klik her for at få mere at vide om dens funktioner.

Tallene i denne rapport blev indsamlet den 15. oktober 2024 . Ca. 31.300 åbne investeringsfonde og ETF'er registreret af Morningstar fra mere end 2.900 fondsselskaber i mere end 36 lande var inkluderet.

Bemærk, at Morningstars nuværende metode muligvis ikke inkluderer tilstrømninger i den indledende indskudsperiode for såkaldte "window funds" ved estimering af nettostrømme. Klik her for at downloade metoden.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  er international seniorredaktør hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser