Hvilke AI-aktier fører de amerikanske markeder til nye højder?

Efter en sommernedtur er det Nvidia, Apple og Amazon, der bærer markedet

Bella Albrecht 22/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

AI UK Main

Efter et kraftigt fald i juli og august fører aktier, der anses for at nyde godt af boomet inden for kunstig intelligens, igen markedet til nye højder.

"Det amerikanske aktiemarked solgte ud i begyndelsen af august efter en svag arbejdsmarkedsrapport, som fik markedet til at frygte en potentiel recession", siger Morningstars chefstrateg for det amerikanske marked , David Sekera. "Markedet kom sig hurtigt, da de aktier, der førte markedet ned, derefter førte det op igen."

Siden det seneste lavpunkt den 5. august er Morningstars Morningstar US Market Index steget med 13,19 %, og næsten halvdelen af stigningen kommer fra teknologisektoren, ifølge Morningstar Direct. Sektoren bidrog med 5,09 procentpoint til den samlede stigning; den næststørste bidragyder, finansielle tjenesteydelser, bidrog med 2,13 procentpoint. Finanssektoren er steget på grund af solid indtjening fra landets største banker.

Den største individuelle bidragyder til stigningen er AI-giganten Nvidia NVDA, som er steget med 35,12 % siden 5. august og har bidraget med 1,72 procentpoint til det amerikanske markedsindeks' fremgang. De næste fem førende bidragydere er også alle AI-relaterede: Apple AAPL (0,67 procentpoint), Amazon.com AMZN (0,50 procentpoint), Meta Platforms META, Microsoft MSFT og Broadcom AVGO.

Dette opsving står i kontrast til tendensen i store dele af tredje kvartal, hvor investorerne roterede ud af de store tech-aktier, der førte an i bull-markedet, og ind i områder, der havde været i unåde - hovedsageligt value-aktier og mindre virksomhedsnavne.

Har AI-handlen mere plads at løbe på?

Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index, som giver eksponering mod avancerede AI-produkter, er steget med 30,94 % i år, mens det samlede amerikanske marked er steget med 22,92 %. Det har dog ikke været en problemfri tur. I april faldt indekset med 6,60 % i løbet af en uge, hvilket fik markedet til at falde med 3,06 %. I juli faldt AI-aktierne med 5,23 % på fire dage, hvilket trak markedet ned med 2,13 %.

Men siden august har AI-aktierne genvundet momentum, hvilket har bragt både AI-indekset og det samlede marked til nye højder. Dette har skubbet AI-indekset ind i et overvurderet område; den gennemsnitlige aktie handles med en præmie på 7 % i forhold til dens fair value estimat på et markedsværdivægtet grundlag. Det rejser spørgsmål om, hvor meget mere plads disse aktier har til at vokse.

Sekera forklarer: "I sidste kvartal fremhævede vi, at de store vækstaktier, der var mest korreleret med kunstig intelligens, var steget til et punkt, hvor de generelt var overvurderede, og vi stillede det retoriske spørgsmål: "Er AI-handlen forbi?" Han bemærker, at en "rotation ud af overvurderede large-cap growth aktier" allerede er begyndt. "Vi ser fortsat undervurderede muligheder i small-cap- og value-kategorien." Morningstar US Small Value Index handles med en rabat på 9 % i forhold til sit fair value estimat på en markedscap-vægtet basis.

Et Deja Vu Tech Rally?

Aktiemarkedets seneste stigning ser velkendt ud sammenlignet med de afkast, der blev opnået fra oktober 2022 - hvor det seneste bear-marked nåede bunden - og frem til juli 2024. Teknologiaktier førte også an i denne periode og bidrog med 26,69 procentpoint til den samlede kumulative stigning på 57,29 % på markedet. Med andre ord var tech-aktierne ansvarlige for 46,6 % af markedets gevinst under det forrige rally. I det seneste rally bidrog tech med 38,9 % af den samlede gevinst.

Finansaktier var også den næststørste bidragsyder dengang og bidrog med 6,34 procentpoint eller 11,1 % af den samlede gevinst. I det seneste rally kom 16,1 % af den samlede stigning fra finanssektoren. Kommunikationstjenester, cykliske forbrugsvarer og industrivirksomheder afrunder de fem største bidragydende sektorer i begge stigninger. Derudover var fast ejendom og basismaterialer to af de tre dårligste sektorer i begge rallyer.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser