Kinesiske aktier stiger først og styrtdykker så - hvad sker der nu?

Økonomisk stimulering udløste et kortvarigt opsving for de kinesiske aktier, og investorerne håber nu, at regeringen i Beijing annoncerer nye tiltag i weekenden.

Christopher Johnson 10/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Beijing China

Dragens år skal bringe lykke, men investorer i kinesiske aktier spekulerer måske på, om dette år også vil bringe modgang og markedsvolatilitet.

I slutningen af september annoncerede Kinas centralbank de mest dramatiske stimulusforanstaltninger siden pandemien og reducerede låneomkostningerne for at sætte skub i det skrantende ejendomsmarked.

Og tiltagene for at øge likviditeten på aktiemarkedet løftede de indenlandske aktier, og Kinas CSI 300-indeks og Hongkongs Hang Seng-indeks oplevede et voldsomt rally. Dette spredte sig også til Kina-eksponerede aktier som europæiske luksusnavne.

Men begejstringen varede ikke ved, da der opstod spørgsmål om, hvad regeringen i Beijing har tænkt sig at gøre som det næste. Kinesiske aktier led store tab den 9. oktober, hvor CSI 300-indekset faldt med 7,1 %, det største fald på en dag siden 2020.

Alles øjne er nu rettet mod lørdag, hvor finansministeriet vil holde en pressekonference for at afsløre detaljer om, hvilken yderligere støtte der er i vente for at øge forbrugernes og erhvervslivets tillid.

Forvent mere volatilitet på de kinesiske aktier

Nicolò Bragazza, associate portfolio manager hos Morningstar Investment Management, siger, at man kan forvente et tilbageslag efter så stærke markedsresultater.

"Opsvinget var drevet af en betydelig ændring i markedsstemningen - som var på et meget lavt niveau - efter annonceringerne af nye understøttende foranstaltninger," siger han.

"Et eksempel på, hvor deprimeret stemningen var omkring Kina, er de kinesiske aktiers udvikling under aktiesalget i begyndelsen af august: De kinesiske aktier bevægede sig næsten ikke, og årsagen var de i forvejen meget lave værdiansættelser."

Da markedet afventer mere klarhed omkring virkningen af fremtidige politikker, udelukker Bragazza ikke, at betydelig volatilitet igen vil føre til kraftige udsving i stemningen.

"Finanspolitikkens rolle er særlig vigtig, ikke kun fordi investorerne er meget opmærksomme på den, men også fordi recessioner på balancen har brug for denne form for støtte, da pengepolitikken kan vise sig at være mindre effektiv uden koordinering med finanspolitikken."

"Hvis regeringen skuffer, kan vi se et yderligere fald i de kinesiske aktier, men vi mener, at det langsigtede rationale for en sådan position forbliver intakt, da det hovedsageligt er drevet af den skarpe adskillelse, vi ser mellem virksomhedernes fundamentale forhold og deres værdiansættelser," siger han.

Hvad drev det første aktieopsving?

Den optur, der fik det kinesiske aktiemarked til at stige efter flere års stagnation, blev drevet af, at de kinesiske myndigheder annoncerede flere politikker, herunder en nedsættelse af realkreditrenten for eksisterende boligejere og ekstra likviditet til aktiekøb til værdipapirfirmaer og kapitalforvaltere.

"Det, der har udviklet sig i de sidste to-tre uger, er en ændring i fortællingen. Det er mere et stemningsskifte, fordi de politiske beslutningstagere endelig kapitulerede og ændrede den politiske fortælling til at blive meget mere vækstfremmende og stimulusdrevet," siger Jerry Wu, forvalter af Polar Capital China Stars Fund, som har en Morningstar Medalist Rating på sølv.

"Men meget af det skift i fortællingen er begyndt at blive fordøjet. Meget af den nye vurdering er sket meget hurtigt på kort tid. Nu er vi nået til det punkt, hvor politikken skal levere varen," tilføjer han.

Wu mener, at de kinesiske myndigheder stadig er nødt til at give håndgribelig finanspolitisk stimulans for at håndtere landets svage økonomiske situation med deflation og skrøbelig forbrugerstemning

"Vi har rimelig tillid til, at den slags fortælling, der blev ændret for et par uger siden, betyder, at de er fast besluttede på at komme ud af denne nedadgående og deflatoriske spiral."

På dette politisk drevne marked håber Wu, at lørdagens meddelelse vil føre til endnu et opsving for kinesiske virksomheder.

Men han lægger stor vægt på Kinas politik over for forbrugere og boligejere for at garantere et bæredygtigt økonomisk og aktiemarkedsmæssigt løft.

"Grunden til, at forbrugertilliden er meget lav, er, at deres balancer er på vej ned. 60 % af Kinas befolkning har aktiver i boliger. Men i løbet af de sidste 2-3 år er Kinas ejendomspriser faldet et sted mellem 30 og 40 % over hele linjen."

"Så når 60 % af din balance falder, og du ikke kan se en ende på prisnedgangen, vil du ikke bruge penge, selv om du har en stor opsparing på din bankkonto," siger Wu.

Hvad vil kinesiske investorer se?

Sharukh Malik, porteføljeforvalter af den bronzeratede Guinness China A Share Fund, hilser den kinesiske stats pengepolitiske initiativer velkommen, men mener, at forbrugerstøtte bør prioriteres, da den tidligere er blevet forsømt.

"Når regeringen har forsøgt at hjælpe økonomien, har de forsøgt at hjælpe erhvervslivet først i stedet for forbrugerne direkte. Der var et handelsprogram, som blev annonceret for et par måneder siden, det er omkring 21 milliarder dollars. Så hvis du har en gammel vaskemaskine eller et tv, kan du bytte det og få tilskud til at købe et nyt," siger han.

På trods af opbakningen til indbytningsprogrammet er denne støtte kun 0,3 % værd sammenlignet med detailsalget sidste år. Malik mener, at denne pakke skal udvides betydeligt.

"Der er andre måder, de forsøger at støtte forbrugerne på, og forbrugskuponer er ret nye. Regeringen giver kontantstøtte, og man kan bruge dem på restauranter, hoteller og biografer. I de sidste par uger har vi set Shangai uddele 71 millioner dollars til deres indbyggere. Det lyder som et stort tal, men sammenlignet med detailsalget er det faktisk meget lille."

Malik tror, at regeringen vil udvide støtten ved at udstede statsobligationer, som vil give dem mulighed for at rejse kapital til et større handelsprogram og "cash clunker schemes", som endda kan give offentligheden mulighed for at bytte brugte biler til et engangsbeløb for at tilskynde til køb af elektriske køretøjer.

"Det, de har gjort indtil nu, giver mening, men det skal opskaleres. Og selvfølgelig er der ingen, der rigtig ved, hvad de vil gøre. Bliver det annonceret i morgen eller i næste uge? Men jeg kan se vejen til vækst, fordi regeringen gør det klart i sine udtalelser," tilføjer Malik.

Er Kina det næste Japan?

For Sandy Pei, der er porteføljeforvalter i Federated Hermes China Equity Fund med bronzerating, mener, at enhver beslutning om finanspolitisk stimulering skal tage fat på den kinesiske deflation for at forhindre, at landet følger i Japans fodspor.

"Aktiemarkedet handler om tillid, og vi taler om, hvor billigt Kina er. Hvis man tror på, at alting har en pris, så er den allerede indregnet. Så hvorfor køber folk stadig ikke? Fordi folk ikke har nogen selvtillid. Hvis man får tilliden tilbage, kan økonomien arbejde af sig selv."

"Men hvis man lader tingene fortsætte af sig selv, vil vi blive som Japan, fordi markedet vil fordøje det langsomt, og når den opfattelse har sat sig, vil tingene blive billigere hver dag," siger Pei.

Pei peger på det japanske ejendomsmarked, hvor afkast på 20 % stadig ikke tiltrækker nye købere, som er bekymrede over de svage priser på boligmarkedet.

"I Japan har de set det i så lang tid, at de ikke tror på, at ejendomspriserne nogensinde kan stige. Og det er meget farligt."

Efter Peis mening skal de kinesiske myndigheder handle så hurtigt som muligt for at sikre, at forbruget bliver en større drivkraft for landets økonomiske vækst.

Hvilke kinesiske aktier skal man holde øje med?

En aktie, der styrkede Peis portefølje under stigningen, var den kinesiske digitale mægler og formueforvalter Futu Holdings. År til dato er aktiekursen steget med 115,42 % til 110 USD.

"Deres forretning er i sagens natur gearet, og derfor vil deres indtjening stige eksponentielt, fordi handelsvolumen er steget så meget. Der er åbnet så mange nye konti, at det er helt vildt. Indtil videre har den to uger lange stigning været drevet af detailinvestorer og passive køb," siger hun.

"Det, der gik dårligt før, gik godt, plus mæglerne, fordi deres forretning naturligvis nyder godt af markedsændringer."

Pei oplevede også, at hendes investeringer i øl- og mejerivirksomheder blev styrket under stigningen, da markedet indregnede et muligt opsving for forbrugerne.

Sharukh Malik oplevede også, at mange af de mere obskure navne i hans portefølje blev løftet under opturen.

Producenten Jing Chang Mechanical, forbrugerchipfirmaet Syna Wealth og producenten af industrielt automatiseringsudstyr Shenzhen Innovision Technology steg under det kinesiske bull run.

"Jing Chang fremstiller ovne til krystaldyrkning, som bruges til at fremstille solpaneler på grund af overkapacitet i branchen. Aktien har været en af de svagere i de sidste 12 måneder, selv om den er steget kraftigt i dette risikofyldte miljø, selv om denne type aktier ikke giver den største eksponering mod opsvinget," siger han.

"Syna Wealth fremstiller basale chips til forbrugerelektronik og batteriopladning. Hvis forbrugerne får kontantstøtte, vil de købe mere forbrugerelektronik."

"Shenzhen Innovision Technology er en interessant virksomhed, og aktien er steget med 35 % i løbet af de sidste fem handelsdage. Tanken er, at deres downstream-forbrugere vil få tilskud fra regeringen til at opgradere deres udstyr."

De 10 største aktier i Morningstar China Index oplevede også et løft i deres samlede afkast med JD.com ( JD), PDD Goldings ( PDD ) og Meituan (03690) i spidsen med et samlet afkast i løbet af den sidste måned på henholdsvis 56,58 %, 55,26 % og 51,56 %.

 

 

 

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
JD.com Inc Ordinary Shares - Class A168,70 HKD0,00Rating
Meituan Class B183,60 HKD0,00Rating
PDD Holdings Inc ADR136,03 USD0,00Rating

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser