De dårligst performende aktie-ETF'er i kvartalet

iShares MSCI Turkey UCITS ETF og Amundi MSCI Turkey UCITS ETF var blandt de ETF'er, der klarede sig dårligst i 3. kvartal 2024.

Bella Albrecht 08/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Børshandlede fonde, eller aktie-ETF'er, er ofte billige instrumenter for investorer til at følge populære indekser eller udnytte erfarne forvalteres valg i et forsøg på at slå markedet. De bedste af dem fungerer som byggesten i en portefølje, og i modsætning til åbne investeringsforeninger handles alle ETF'er hele dagen på en børs.

I tredje kvartal af 2024 var det iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK og Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR, der klarede sig dårligst. Data i denne artikel stammer fra Morningstar Direct.

Hvis du vil læse om de ETF'er, der har klaret sig bedst, kan du se vores anden historie [INDSÆT LINK HER].

Screening for de dårligst præsterende ETF'er

For at finde kvartalets dårligst præsterende aktie-ETF'er screenede vi ETF'er i Morningstars aktiekategori, som er tilgængelige i Danmark. Vi udelukkede exchange-traded notes, kendt som ETN'er, og ETF'er med mindre end USD 25 millioner (DKK 169,3 millioner) i samlede aktiver.

Blandt de ETF'er, der klarede sig dårligst, var to fra aktiekategorien Tyrkiet, hvor fondene faldt 15,68 % i tredje kvartal.

De 10 dårligst performende ETF'er i 3. kvartal 2024:

1. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
2. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
3. iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF SEMI
4. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM
5. iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) IOGP
6. SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF STN
7. iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF ESIE
8. SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF STK
9. iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF ESIT
10. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) EXV5

 

Tal for de dårligst performende aktie-ETF'er

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 star
• Expense Ratio: 0.74%
• Morningstar Category: Turkey Equity

Den ETF, der klarede sig dårligst i tredje kvartal, var iShares MSCI Turkey UCITS ETF med 684 millioner kroner i aktiver, som tabte 16,22 %. Den passivt forvaltede iShares ETF klarede sig nogenlunde på linje med det gennemsnitlige tab på 15,68 % for fonde i Tyrkiet-aktiekategorien i tredje kvartal. I løbet af de seneste 12 måneder er iShares MSCI Turkey UCITS ETF steget med 0,51 %, hvilket placerer den i den 84. percentil inden for sin kategori og underpræsterer afkastet på 6,99 % for den gennemsnitlige fond.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF har en negativ Morningstar Medalist Rating, hvilket betyder, at vores analytikere forventer, at den vil være en af de dårligste inden for sin kategori og mener, at det er usandsynligt, at den vil levere positive afkast efter gebyrer.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.45%
• Morningstar Category: Turkey Equity

Med et tab på 16,05 % var Amundi MSCI Turkey UCITS ETF på 838 mio. kr. den næstdårligste ETF på vores liste i tredje kvartal. Den passivt forvaltede Amundi ETF klarede sig nogenlunde på linje med det gennemsnitlige tab på 15,68 % for fonde i kategorien tyrkiske aktier. I løbet af de sidste 12 måneder er Amundi MSCI Turkey UCITS ETF steget med 2,24 %, hvilket placerer den i den 64. percentil inden for sin kategori og underpræsterer 6,99 % i forhold til den gennemsnitlige fonds afkast.

Den neutralt vurderede Amundi MSCI Turkey UCITS ETF blev lanceret i marts 2019.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.35%
• Morningstar Category: Equity Technology

Den tredje dårligste ETF i tredje kvartal var iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF på 8,7 milliarder kroner, som faldt med 11,25 %. iShares ETF, som er passivt forvaltet, faldt mere end det gennemsnitlige tab på 1,23 % for fonde i aktieteknologikategorien. I løbet af de sidste 12 måneder steg ETF'en med 40,35 % og placerede sig i den 15. percentil inden for sin kategori, hvilket er bedre end kategoriens gennemsnitlige 1-årige afkast på 26,88 %.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF tager hensyn til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige kriterier. Denne fond har en Morningstar Medalist Rating på guld.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Akkumulerende

• Morningstar Rating: N/A
• Expense Ratio: 0.85%
• Morningstar Category: Equity Natural Resources

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating på 2 mia. kr. var den fjerde dårligst præsterende ETF i tredje kvartal med et tab på 10,54 %. Den passivt forvaltede ETF klarede sig dårligere end den gennemsnitlige gevinst på 0,92 % for fonde i kategorien aktierelaterede naturressourcer. I løbet af det sidste år faldt ETF'en 4,11 % og landede i den 89. percentil inden for sin kategori, hvilket var dårligere end kategoriens gennemsnitlige etårige afkast på 5,72 %.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating med bronzeklassificering blev lanceret i maj 2022.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc)

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.55%
• Morningstar Category: Equity Energy

Den femte værste var den 2 milliarder kroner store iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc), som tabte 10,39% i tredje kvartal. Den passivt forvaltede iShares ETF faldt mere end det gennemsnitlige fald på 4,29 % for fonde i aktieenergikategorien. I løbet af det seneste år er iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) faldet med 9,51 %, hvilket placerer den i den 96. percentil inden for sin kategori. Den faldt mere end kategoriens gennemsnitlige etårige tab på 0,29 %.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den blev lanceret i september 2011.

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Energy

Den sjette dårligste ETF i tredje kvartal var den 7 milliarder kroner store SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF, som tabte 10,33%. Den passivt forvaltede State Street ETF faldt mere end det gennemsnitlige tab på 4,29 % for fonde i kategorien aktieenergi. I løbet af de seneste 12 måneder er SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF'en faldet med 7,81 %, hvilket placerer den i den 87. percentil inden for sin kategori og falder mere end det gennemsnitlige tab på 0,29 % for fonden.

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på sølv. Den blev lanceret i december 2014.

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Energy

Med et tab på 10,27 % var iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF på 1,1 mia. kr. den syvende dårligst præsterende ETF på vores liste i tredje kvartal. Den passivt forvaltede iShares ETF faldt mere end det gennemsnitlige tab på 4,29 % for fonde i aktieenergikategorien. I løbet af de seneste 12 måneder har iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF'en tabt 8,30 %, hvilket placerer den i den 92. percentil inden for sin kategori og sætter den længere ned end det gennemsnitlige tab på 0,29 % for fonden.

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF'en, der blev lanceret i november 2020, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Technology

Den ottende dårligste ETF i tredje kvartal var den 630 millioner kroner store SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF, som faldt 9,55%. State Street ETF'en, som er passivt forvaltet, faldt mere end det gennemsnitlige tab på 1,23 % for fonde i kategorien aktieteknologi. I løbet af de sidste 12 måneder steg ETF'en med 29,47 % og placerede sig i den 42. percentil inden for sin kategori, hvilket var bedre end det gennemsnitlige etårige afkast på 26,88 %.

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF, der blev lanceret i december 2014, har en Morningstar Medalist Rating på bronze.

iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Technology

Den 4,4 mia. kr. store iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF var den niende dårligste ETF i tredje kvartal med et fald på 9,42 %. Den passivt forvaltede iShares ETF klarede sig dårligere end det gennemsnitlige tab på 1,23 % for fonde i aktieteknologikategorien. I løbet af det sidste år steg ETF'en med 28,10 % og landede i den 47. percentil, hvilket var bedre end kategoriens gennemsnitlige etårige afkast på 26,88 %.

iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på guld. Den blev lanceret i november 2020.

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.46%
• Morningstar Category: Equity Consumer Goods & Services

Den tiende værste var iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) på 924 millioner kroner, som tabte 8,80 % i tredje kvartal. Den passivt forvaltede iShares ETF klarede sig dårligere end det gennemsnitlige afkast på 3,34 % for fonde i kategorien forbrugsgoder og tjenesteydelser i kvartalet. I løbet af det seneste år er iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) faldet med 1,33 % og sluttede 12-månedersperioden i den 98. percentil inden for kategorien aktierelaterede forbrugsgoder og tjenesteydelser. Den klarede sig dårligere end kategoriens gennemsnitlige etårige afkast på 13,92 %.

Den sølvratede iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) blev lanceret i juli 2002.

Hvad er ETF'er?

Børshandlede fonde er investeringer, der handles i løbet af dagen på børser, ligesom individuelle aktier. De adskiller sig fra traditionelle gensidige fonde - kendt som åbne fonde - som kun kan købes eller sælges til en enkelt pris hver dag. Historisk set har ETF'er fulgt indekser, men i de senere år er flere ETF'er blevet forvaltet aktivt. ETF'er dækker en række aktivklasser, herunder aktier, obligationer, råvarer og senest kryptovaluta.

ETF'er: Flere ideer at overveje

Investorer, der gerne vil finde flere ETF-investeringsidéer, kan gøre følgende:

  • Brug ETF Screener-værktøjet til at finde de bedste ETF'er i henhold til dine specifikke kriterier. Du kan søge efter fonde baseret på deres gebyrer, Morningstar Medalist Ratings, forvalternes anciennitet og meget mere.
  • Besøg vores ETF-side for at holde dig orienteret om Morningstars aktuelle ETF-undersøgelser og -analyser.
  • Sammenlign fonde og ETF' er side om side, og følg nemt deres værdiansættelser, ratings og gebyrer.

Denne artikel er udarbejdet af Bella Albrecht, redigeret af Lauren Solberg og gennemgået af Johanna Englundh.

Denne artikel blev genereret ved hjælp af automatisering og gennemgået af Morningstars redaktører.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser