De 10 bedst præsterende nordiske udbytteaktier i 3. kvartal 2024

Securitas og Wallenius Wilhelmsen er blandt kvartalets højtydende vindere.

Bella Albrecht 03/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Udbytteaktier, der kombinerer sunde balancer med høje afkast, kan give investorer en stabil indkomst, dæmpe markedsnedgange og få investeringerne til at vokse i et sundt tempo.

I tredje kvartal af 2024 omfattede de bedste udbyttebetalere det svenske byggevare- og udstyrsfirma Inwido INWI, det finske selskab for tunge maskiner Konecranes KCR og det svenske selskab for elektroniske spil Paradox Interactive PDX.

For at finde kvartalets 10 bedste udbyttefokuserede aktier screenede vi Morningstar Nordic Index - som måler udviklingen på de brede nordiske regionale markeder og er rettet mod de 97 % største aktier efter markedsværdi - for selskaber med et fremadrettet udbytte på mindst 1,5 %, eksklusiv ejendomsinvesteringsselskaber.

De bedste nordiske udbytteaktier i 3. kvartal 2024

1. Inwido INWI
2. Konecranes KCR
3. Paradox Interactive PDX
4. Lindab LIAB
5. Wallenius Wilhelmsen WAWI
6. Orion ORNAV
7. Elopak ELO
8. Platzer Fastigheter PLAZ B
9. Securitas SECU B
10. Vaisala VAIAS

 

 

Hvordan har udbytteaktierne klaret sig?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index, som følger udviklingen i nordiske udbytteaktier af høj kvalitet, er steget med 3,3 % i løbet af den seneste måned og 16,1 % i løbet af det seneste år.

 

Det samlede nordiske aktiemarked, målt ved Morningstar Nordic Index, har tabt 2,9 % i kvartalet, men er steget 23,0 % i løbet af året.

Udbytte og nøgletal for Q3's bedst præsterende udbytteaktier

Inwido
Det svenske byggevare- og udstyrsfirma Inwido steg 30,0 % i tredje kvartal og er steget 76,7 % i løbet af de seneste 12 måneder. Aktien handles til SEK 186,50 pr. aktie og har et fremadrettet udbytte på 3,49 %. Inwido udbetaler investorer et 12-måneders udbytte på SEK 6,50 pr. aktie. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Konecranes
Den finske virksomhed Konecranes, der producerer tunge maskiner, steg 27,3 % i tredje kvartal og er steget 118,5 % i løbet af de seneste 12 måneder. Med en kurs på 67,60 euro pr. aktie har aktien et fremadrettet udbytteafkast på 2,01 % og et 12-måneders udbytte på 1,35 euro pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 2 stjerner.

Paradox Interactive
Det svenske elektroniske spilfirma Paradox Interactive steg med 26,6 % i tredje kvartal og faldt med 20,4 % i løbet af de sidste 12 måneder. Aktiekursen på 181,70 SEK giver et fremadrettet udbytte på 1,65 %. Paradox Interactive betaler investorer et udbytte på 3 SEK pr. aktie over de seneste 12 måneder. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Lindab
Det svenske byggevare- og udstyrsfirma Lindab steg 25,0 % i tredje kvartal og er steget 80,6 % i løbet af de seneste 12 måneder. Lindab-aktien handles til SEK 280,60 pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 1,92 % og et 12-måneders udbytte på SEK 5,30 pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Wallenius Wilhelmsen
Det norske rederi Wallenius Wilhelmsen steg med 24,4 % i tredje kvartal og med 73,3 % i løbet af de seneste 12 måneder. Aktien handles til NOK 130,10 pr. aktie og giver et fremadrettet udbytte på 14,73 %. Wallenius Wilhelmsen udbetaler et 12 måneders udbytte på 10,76 NOK pr. aktie til investorerne. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Orion
Den finske lægemiddelproducent Orion steg med 23,6 % i tredje kvartal og med 34,2 % i løbet af de seneste 12 måneder. Med en kurs på 47,50 euro pr. aktie har Orion-aktien et fremadrettet udbytteafkast på 3,34 % og et 12 måneders udbytte på 0,81 euro pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Elopak
Den norske emballage- og beholdervirksomhed Elopak steg 23,1 % i tredje kvartal og er steget 111,3 % i løbet af de seneste 12 måneder. Elopak-aktien handles til NOK 43,60 pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 3,38 % og et 12-måneders udbytte på NOK 1,43 pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 2 stjerner.

Platzer Fastigheter
Det svenske ejendomsselskab Platzer Fastigheter steg 22,8 % i tredje kvartal og er steget 67,3 % i løbet af de seneste 12 måneder. Platzer Fastigheter-aktien handles til SEK 111,60 pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 1,79 % og udbetaler investorer et 12-måneders udbytte på SEK 2,15 pr. aktie. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Securitas
Det svenske sikkerheds- og beskyttelsesfirma Securitas steg med 22,5 % i tredje kvartal og med 52,9 % i løbet af de seneste 12 måneder. Aktiens kurs på 129 SEK giver et fremadrettet udbytte på 2,95 %. Securitas udbetaler investorer et udbytte på SEK 3,60 pr. aktie over de seneste 12 måneder. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Vaisala
Den finske virksomhed for tekniske instrumenter Vaisala steg med 22,4 % i tredje kvartal og er steget med 50,5 % i løbet af de sidste 12 måneder. Med en kurs på 49,25 euro pr. aktie har Vaisala et fremadrettet udbytteafkast på 1,54 % og et 12 måneders udbytte på 0,75 euro pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 2 stjerner.

Hvad er Morningstar Nordic Index?

Morningstar Nordic Index måler resultaterne på Nordens brede regionale markeder og er rettet mod de 97 % største aktier målt på markedsværdi. Indekset indeholder ikke miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige kriterier.

Hvad er Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index indfanger udviklingen i en portefølje af udbyttebetalende værdipapirer af høj kvalitet.

Det er en delmængde af Morningstar Nordic Index (som repræsenterer 97 % af aktiemarkedets kapitalisering), som kun omfatter aktier, der betaler udbytte. Aktierne screenes for Economic Moat og finansiel styrke sammenlignet med andre i deres sektor. Ejendomsselskaber er udelukket.

Derefter indgår de 25 aktier med det højeste udbytte i indekset, vægtet efter udbyttets værdi i dollar. Se det fulde regelsæt her.

De bedste udbytteaktier: Flere ideer at overveje

Investorer, der er på udkig efter de bedste aktier eller billige aktier med højt udbytte, kan overveje følgende:

  • Se nærmere på Morningstar Nordic Dividend Yield Focus-indekset. Aktier med 4 eller 5 stjerner anses for at være undervurderede i henhold til vores værdiansættelsesindikatorer.
  • Brug vores screeningsværktøjer til at finde de bedst egnede aktier i henhold til dine kriterier. Du kan søge efter investeringsidéer baseret på udbytte eller nøgletal som P/E-forhold og mange andre.
  • Når man skal købe aktier, handler det om mere end bare udbytte. Læs her, hvordan værdiansættelser og konkurrencemæssige fordele - kendt som economic moats - betyder noget for en akties potentiale for at overgå andre.
  • Se denne video for at lære, hvordan Morningstar bruger stjerneklassificeringen, moat-klassificeringen og andre parametre til at evaluere aktier.

Virksomheder, der ikke formelt dækkes af en Morningstar-analytiker, matches statistisk med analytikervurderede virksomheder, så vores modeller kan beregne en kvantitativ stjernerating.

Denne artikel er udarbejdet af Bella Albrecht, redigeret af Lauren Solberg og gennemgået af Johanna Englundh.

Denne artikel blev genereret ved hjælp af automatisering og gennemgået af Morningstars redaktører.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser