Morningstars guide til investering i aktier

Hvordan vores tilgang til investering kan informere din aktieudvælgelsesproces

Emelia Fredlick 01/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

UK Bull Market Main

Din opfattelse af aktieinvestering involverer måske stærkt koffeinholdige, hektiske personer, der sveder foran et halvt dusin computerskærme fyldt med de seneste spekulationer fra Reddit og CNBC.

Du er velkommen til at fjerne disse billeder fra dit sind, for solid aktieinvestering handler ikke om at handle så hurtigt som overhovedet muligt eller om at få de mest aktuelle oplysninger. Selv om nogle professionelle lever af at skabe et likvidt marked for aktier, er aktiv daytrading simpelthen ikke den måde, hvorpå de fleste gode investeringer foretages af enkeltpersoner.

Hos Morningstar har vi snarere en ejerorienteret tilgang til aktieinvestering. Hvad vil det sige? Vi mener, at når investorer køber aktier, køber de mere end tickers eller historier - de køber en del af en virksomhed.

Derfor er det vigtigt at se ud over en virksomheds korte boom eller nylige hype og forstå dens fundamentale forhold, før man køber aktier.

Vores tilgang til aktieinvestering kan koges ned til tre principper:

1. At have et indgående kendskab til virksomhedens langsigtede konkurrencefordele;
2. At bestemme værdien af dens aktier, og;
3. Kun at købe aktien, når der er en betydelig margin of safety ved at gøre det.

Lad os uddybe det lidt.

I artiklerne nedenfor beskriver vi de datapunkter, som Morningstars analytikere bruger til at hjælpe dig med at finde ud af, hvilke aktier der opfylder vores kriterier, og vi fortæller, hvordan du kan bruge disse oplysninger i din portefølje.

Morningstars guide til aktieinvestering

Sådan tænker du som en aktieanalytiker

Fire spørgsmål, der hjælper dig med at forstå, hvordan Morningstars aktieanalytikere ser på verden

Sådan måler du en virksomheds konkurrencefordel

Morningstar Economic Moat Rating evaluerer en virksomheds konkurrencefordel. Her er, hvad det betyder for dine investeringer

Sådan finder du ud af, hvad en aktie er værd

Morningstars fair value-estimat bruger en discounted cash flow-model til at bestemme, hvad en aktie er værd i dag.

Sådan måles en akties usikkerhed

Morningstars Uncertainty Rating hjælper investorer med at forstå den risiko, der er forbundet med en investering, og hvordan det kan påvirke en købsbeslutning.

Sådan finder du ud af, om en aktie er billig, dyr eller rimeligt vurderet

Morningstar Rating for aktier viser, hvordan en akties pris er i forhold til, hvad vores analytikere mener, den er værd.

Hvorfor en virksomheds ledelse og kapitalallokering er vigtig

Sådan vurderer Morningstars aktieanalytikere ledelsens effektivitet

1) Sådan evaluerer du en virksomheds konkurrencefordele

Det første spørgsmål, man skal stille sig selv, når man investerer i en aktie, er: Hvor stor en konkurrencefordel har denne virksomhed?

Investorer bør fokusere på virksomheder, der har stærke konkurrencemæssige fordele, da det er de virksomheder, der vil skabe værdi for dem selv og deres aktionærer på lang sigt.

Vi bruger Morningstars Economic Moat Rating til at udtrykke vores syn på, hvilke virksomheder der har denne fordel. For at vise, hvor sandsynligt det er, at en virksomhed kan holde rivalerne på afstand, tildeler vi virksomhederne en af følgende tre moat ratings:

1. En wide moat beskriver en virksomhed, hvis konkurrencefordel vi forventer vil vare mere end 20 år.

2. En narrow moat beskriver en virksomhed, som vi tror kan holde konkurrenterne væk i op til 10 år.

3. Ingen moat beskriver en virksomhed, som vi mener ikke har nogen fordel, eller hvis fordel vi mener hurtigt vil forsvinde.

Investorer bør fokusere på virksomheder med wide moat, som er bedst positioneret til effektivt at modstå konkurrenter og tjene høje afkast på deres kapital i de kommende år.

Se nærmere på, hvad en economic moat er - og hvad den betyder for dine investeringer.

2) Hvordan man bestemmer værdien af en virksomheds aktier

For det andet princip - at bestemme værdien af en aktie - ser vi på fair value estimatet. Det er det beløb, som Morningstars analytikere mener, at en virksomheds aktier er værd (dvs. hvad investorer med rimelighed bør betale for aktien), og som investorer kan bruge til at afgøre, om en aktie er en god handel.

Lad os sige, at en virksomhed har et fair value estimat på 100 kr. Hvis den handles til en pris på 90 kr., er den undervurderet, og investorer kan overveje at købe den. Men hvis den handles til 110 kr., er den overvuderet, og investorerne bør nok vente med at købe. At en aktie er overvurderet betyder ikke, at den ikke er god at eje - det betyder bare, at det ikke er det rigtige tidspunkt at købe den på.

Vores analytikere ser ud over kortvarige nøgletal som f.eks. en virksomheds seneste indtjening eller aktiekursens momentum. I stedet beregner de disse fair value estimater ud fra, hvor mange indtægter de tror, en virksomhed vil generere i fremtiden.

Susan Dziubinski forklarer, hvordan vi finder ud af, hvad en aktie er værd.

3) Hvordan man måler en virksomheds margin of safety

Vores analytikere tildeler også aktier en Morningstar Uncertainty Rating for at beskrive, hvor sikre de er på fair value estimatet, og dermed hvor undervurderet en aktie skal være for at retfærdiggøre en købsanbefaling.

Hvis en virksomhed er ekstremt udsat for risici som f.eks. uforudsigelige salg eller naturkatastrofer, har en analytiker måske ikke så stor sikkerhed om dens fremtid. Vi kvantificerer denne usikkerhed ved at tildele aktier en af fem usikkerhedsvurderinger: Lav, middel, høj, meget høj og ekstrem.

Niveauet af usikkerhed for en virksomhed bestemmer, hvor stor en rabat du vil have på et aktiekøb - kendt som margin of safety eller sikkerhedsmargin - for at sikre, at du får noget for dine penge.

For eksempel siger Morningstars analytikere, at hvis en virksomheds usikkerhed er lav, bør dens aktiekurs være 95 % af dens fair value estimat for at retfærdiggøre et anbefalet køb. Overvej virksomheden ovenfor med et fair value estimat på 100 kr. Hvis virksomheden har en lav usikkerhedsvurdering, skal prisen være 95 kr. eller derunder, for at en analytiker vil anbefale køb. Men hvis virksomheden var udsat for ekstrem usikkerhed, ville analytikerne gerne have, at den blev handlet til 50 % af sit fair value estimat - eller en pris på 50 kr. - for at retfærdiggøre en købsanbefaling.

Sådan forstår du den usikkerhed, der er forbundet med en investering

Brug disse parametre til at forstå prisen på en aktie

Sæt disse datapunkter sammen, og du har Morningstars vurdering af aktier, også kendt som "star rating". Denne vurdering fortæller, om en aktie i øjeblikket er billig, dyr eller fair prissat.

Morningstars analytikere starter med at sammenligne en akties fair value estimat med dens nuværende handelspris (for at bestemme dens pris/fair value estimat) og tager derefter Uncertainty Rating i betragtning.

Derfra tildeler de en aktie 1 til 5 stjerner, som fortæller investorerne, om aktien er et godt køb i øjeblikket:

- 4 eller 5 stjerner: Undervurderet og handles til en nedsat pris i forhold til dens fair value estimat
- 3 stjerner: Fair vurderet og handles til en pris, der ligger lige omkring dens fair value estimat
- 1 eller 2 stjerner: Overvurderet og handles til en pris, der ligger over fair value estimatet

Vi fremhæver typisk, at investorer primært bør fokusere på 4- eller 5-stjernede aktier og lejlighedsvis 3-stjernede aktier.

Brug Morningstar Rating for aktier til at vurdere, om en aktie kan betragtes som et køb

Brug Morningstars framework i din egen strategi

Investorer kan bruge disse datapunkter til at afgøre, hvilke aktier der kan være en god idé at købe, sælge, beholde eller ignorere. Men det er ikke så ligetil som "ser du en 5-stjernet aktie, så køb den".

Du skal altid vurdere, hvordan de aktier, du overvejer, vil passe ind i din porteføljestrategi og hjælpe dig med at nå dine mål.

Det er også vigtigt at bemærke, at aktier ikke bør udgøre hele din portefølje. Du kan bruge Morningstars Portfolio-framework til at afgøre, hvor stor en procentdel af din portefølje du skal allokere til hver investeringstype, og hvor lang en tidshorisont du skal planlægge at holde den pågældende investering over. Generelt anbefaler Morningstar, at du ikke afsætter mere end 5 % af din portefølje til en enkelt aktie.

Se The Morning Filter for at få et ugentligt indblik i, hvordan Morningstar tænker om aktier og markeder, ny Morningstar Research og nogle friske aktieideer, som du kan overveje.

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Emelia Fredlick  er editor, content development for Morningstar med kontor i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser