Inflationen i eurozonen falder til under 2 %, hvilket øger chancen for en ECB-sænkning i oktober

Priserne i euroområdet steg 1,8 % i september, hvilket er under ECB's ønskede niveau på 2 % og på niveau med økonomernes forventninger.

Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Eurozonens forbrugerprisindeks steg med 1,8 % på årsbasis i september, ifølge Eurostats flash-estimat, fra 2,2 % i august og 2,6 % i juli og i overensstemmelse med økonomernes forventninger. Kerneinflationen, som viser priserne uden energi- og fødevareomkostninger, faldt en smule til 2,7 % fra 2,8 % i august og 2,9 % i juli.

"Efter den kraftige stigning i inflationen i juli vil investorerne være glade for at se et fald for anden måned i træk, hvor inflationen faldt under forventningerne til 1,8 % i september, hvilket er den laveste måling i mere end tre år. Det fortsatte fald bringer os også under Den Europæiske Centralbanks mål på 2 %," siger Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

"Kerneinflationen, som er det mål, der udelukker volatile komponenter som brændstof og fødevarer, faldt også med 10 basispoint til 2,7 %. Dette tal er ganske vist stadig væsentligt højere end inflationsmålet på 2 %, men det bevæger sig i det mindste i den rigtige retning," tilføjer Field.

"Med en inflation, der tilsyneladende ligger på eller omkring det niveau, vi har brug for, og en arbejdsløshed, der er stabil, bør ECB bekræftes i sin kurs. Forventningerne var endnu en sænkning inden udgangen af 2024, og det er meget muligt i betragtning af tallene."

I det foreløbige inflationstal for september forventes det største bidrag at komme fra tjenesteydelser (4,0 % sammenlignet med 4,1 % i august), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (2,4 % sammenlignet med 2,3 % i august), ikke-energirelaterede industrivarer (0,4 %, stabilt sammenlignet med august) og energi (-6,0 % sammenlignet med -3,0 % i august), ifølge Eurostat.

Inflationsfald drevet af Europas største økonomier

Data på landeniveau viste et fald i de fleste af eurozonens økonomier. Priserne i Tyskland var kun 1,6 % højere end året før, et fald fra 1,97 % i august, ifølge de foreløbige data fra landets statistiske kontor Destatis, som blev offentliggjort mandag. Kerneinflationen forventes dog at ligge på 2,7 %, oplyser Destatis.

"Den samlede inflation i Tyskland faldt igen i september, hvilket giver ECB's medlemmer yderligere grunde til at overveje at genindføre muligheden for at sænke renten på mødet i oktober. ECB har alt, hvad de skal bruge," sagde Carsten Brzeski, Head of Global Macro hos ING, i et notat den 30. september. "Ved første øjekast er faldet i den samlede inflation endnu en gang resultatet af gunstige basiseffekter på energipriserne. Og faktisk var benzinpriserne i september ca. 15 % lavere end for et år siden, og elpriserne ca. 25 %. Ved nærmere eftertanke peger komponenterne i nogle af de regionale inflationsdata dog på en forsigtig udvidelse af disinflationen," tilføjede Brzeski.

I Frankrig faldt den samlede inflation i september til 1,2 % på årsbasis, hvilket er et fald fra 2,2 % i august og 2,7 % i juli, ifølge en meddelelse fra statistikbureauet Insee den 27. september.

I Spanien aftog prisstigningerne til 1,5 % sammenlignet med 2,2 % i august, ifølge flash-data fra det lokale statistikkontor INE, også den 27. september. I Italien steg forbrugerprisindekset med 0,7 % på årsbasis (fra 1,1 % i august), ifølge ISTAT's foreløbige skøn fra 30. september.

I Holland forblev inflationen i mellemtiden på relativt høje 3,5 %, ifølge det nationale statistikbureau CBS tirsdag, efter 3,6 % i august og 3,7 % i juli, primært drevet af serviceinflationen på 5,6 % i september på grund af stigende lønninger.

Vil ECB sænke renten i oktober?

Det næste ECB-møde finder sted den 17. oktober, og sandsynligheden for en yderligere rentenedsættelse er steget kraftigt i den forløbne uge. Efter at have fordøjet inflationsdata fra de enkelte europæiske lande "forventer størstedelen af markedet en rentenedsættelse på 25 basispoint i oktober", sagde Olaf van den Heuvel, CIO i Aegon Asset Management, ved et investorarrangement mandag.

Der er "ingen grund til at vente", skrev analytikere fra Deutsche Bank i et notat tirsdag, efter at den tyske inflation viste "et dybere dyk, end vi havde forventet". Derefter"fremskynder analytikerne den næste ECB-sænkning med 25 basispoint fra december til oktober" og tilføjer, at en sådan nedsættelse "bedre vil afbalancere risiciene for inflationsudviklingen fremadrettet, men renterne vil stadig være restriktive."

I mellemtiden gav formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, selv et hint mandag under en høring i Europa-Parlamentet, hvor hun sagde, at "den seneste udvikling styrker vores tillid til, at inflationen vil vende tilbage til målet i tide", og at "vi vil tage det i betragtning på vores næste pengepolitiske møde i oktober", som rapporteret af Politico.

Deutsche Banks analytikere ser også plads til positive revisioner af ECB's inflationsprognoser. "Det hurtigere fald på det seneste gør det mere sandsynligt, at ECB nedjusterer sine prognoser i december og ser inflationen konvergere bæredygtigt mod målet tidligere end 4. kvartal 2025," skrev de.

ECB sænkede renten på sin indlånsfacilitet med 25 basispoint til 3,50 % den 12. september efter en nedsættelse med 25 basispoint den 6. juni, som var den første nedsættelse i fem år.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Robert van den Oever  er redaktør for Morningstar i Holland

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser