De bedste europæiske virksomheder at eje lige nu

Morningstars analytikere siger, at disse europæiske virksomheder er særligt attraktive. Er de på din observationsliste?

Antje Schiffler 01/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Europe Map UK Main

Virksomheder af høj kvalitet overgår ofte forventningerne og tilbyder større langsigtet værdi, hvilket gør dem til en mere pålidelig investering end at jagte kortsigtede markedstendenser. Vi har screenet et udvalg af europæiske virksomheder for europæiske investorer, som har potentiale til at få succes på lang sigt.

På vores liste er industrisektoren den stærkest repræsenterede sektor med 24 virksomheder, men også forbrugsgoder og sundhedssektoren er godt repræsenteret. Britiske aktier udgør det største antal europæiske kvalitetsvirksomheder, efterfulgt af Frankrig og Schweiz.

Hvad kendetegner de bedste europæiske virksomheder?

Vi har samlet en liste over de europæiske virksomheder, der dækkes af vores analytikere, og som har skabt en wide moat mellem sig selv og deres konkurrenter i branchen - og som vi forventer vil generere attraktive afkast i løbet af de næste 20 år, der overstiger deres udgifter. Disse virksomheder vil være i stand til pålideligt at generere afkast til investorer over en lang periode, selv når de investerer i deres vækst.

En virksomheds levetid og konkurrencefordel er uløseligt forbundet med bæredygtighed. Derfor tager vores analyse også højde for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer (ESG). De bedste virksomheder har forretningsmodeller, der giver dem mulighed for effektivt at engagere sig i nye ESG-emner, som kan få stor indflydelse på deres forretning. At skære i omkostningerne eller påtage sig for store risici kan fungere på kort sigt, men disse taktikker giver ikke varig succes for en virksomhed.

Virksomhederne på vores liste har også forudsigelige pengestrømme (den mængde penge, der kommer ind og går ud af en virksomhed), hvilket gør det muligt for vores analytikere at estimere virksomhedernes indre værdi med relativ nøjagtighed. Disse virksomheder træffer også kloge beslutninger om, hvordan de forvalter og investerer deres penge.

Vi siger ikke, at du straks skal købe aktier i alle virksomheder på denne liste. Selv den bedste virksomhed kan være en dårlig investering, hvis du betaler for meget for din andel af virksomheden. Aktiekurserne for mange virksomheder på denne liste overvurderer deres sande værdi, så det er måske ikke det rigtige tidspunkt at købe. Ikke desto mindre mener vi, at disse virksomheder er et kig værd for enhver aktieinvestor - og vi vil hjælpe dig med at holde øje med denne overvågningsliste.

Vi har grupperet virksomhederne på denne liste efter de sektorer, de opererer inden for:

Industrisektoren er den stærkest repræsenterede sektor med 24 virksomheder. Men også forbrugsgoder og sundhedssektoren er godt repræsenteret med henholdsvis 11 og 10 virksomheder. Langt det største antal virksomheder er baseret i Storbritannien (16), efterfulgt af Frankrig (13) og Schweiz (10). Kun to virksomheder fra Danmark kom med på vores liste.

Bedste aktier indenfor basismaterialer at overveje

Råvareselskaber er virksomheder, der er involveret i udvinding og produktion af råmaterialer, som er vigtige for industrier som f.eks. produktion eller byggeri. Disse virksomheders resultater er normalt tæt forbundet med den økonomiske cyklus, da efterspørgslen efter råmaterialer generelt stiger, når økonomien vokser.

Bedste forbrugercykliske aktier at overveje

Virksomheder i denne sektor producerer varer og tjenesteydelser, der betragtes som ikke-essentielle, dvs. de nyder godt af, at forbrugerne har ekstra indkomst at bruge. Dette omfatter virksomheder i brancher som bilindustrien, detailhandel, fritid og restaurationsbranchen. Disse virksomheders resultater er tæt forbundet med den økonomiske cyklus, da deres produkter og tjenester har en tendens til at være mere efterspurgte, når økonomien er stærk. Du finder f.eks. to franske luksusmærker på vores liste.

De bedste aktier inden for finansielle tjenesteydelser

Sektoren for finansielle tjenesteydelser omfatter banker, kapitalforvaltere, finansielle forsknings- og datavirksomheder, kredittjenester, investeringsmæglerfirmaer, børser og forsikringsselskaber. Ligesom de tjenester, de leverer, er forskellige, bekæmper virksomhederne nedenfor konkurrencen på forskellige måder. Det mest almindelige kendetegn for dem er, at deres kunder står over for relativt høje barrierer, når de ønsker at skifte tjenesteudbyder.

Mange virksomheder i denne sektor er økonomisk følsomme, idet rentesatser, aktiemarkedets niveau og forbrugernes og virksomhedernes finansielle sundhed påvirker resultaterne.

De bedste defensive forbrugeraktier at overveje

Virksomheder i denne sektor leverer tjenester, som forbrugerne altid har brug for, så ændringer i økonomien, som f.eks. lavkonjunktur, har generelt ikke stor indflydelse på sektoren. Det er her, det defensive i forbrugerdefensiv kommer ind i billedet: Sektoren er ikke påvirket af økonomiens op- og nedture. Mange af nedenstående virksomheder har styrket deres positioner ved at udvikle et stærkt forhold til kunderne og tilbyde enten lavere priser end deres konkurrenter eller en stærk brandidentitet, der retfærdiggør højere priser.

De bedste sundhedsaktier at overveje

Sundhedssektoren er en anden sektor, der generelt anses for at være uafhængig af den generelle økonomiske udvikling. Sundhedssektoren omfatter virksomheder inden for bioteknologi, diagnostik og forskning, farmaceutisk produktion og sundhedsinformationstjenester.

De bedste industriaktier at overveje

Denne sektor omfatter virksomheder, der fremstiller maskiner, håndværktøj og industriprodukter. Den omfatter også virksomheder inden for rumfart, forsvar og transport. Flere virksomheder fra industrisektoren er kommet på vores liste end fra nogen anden gruppe.

De bedste teknologi- og kommunikationsaktier at overveje

Virksomheder i teknologisektoren er involveret i design, udvikling og support af computeroperativsystemer og -applikationer. Denne sektor omfatter også virksomheder, der fremstiller computerudstyr, datalagringsprodukter, netværksprodukter og semiconductors. To europæiske teknologivirksomheder er kommet med på vores liste.

 

Bedste europæiske virksomheder at eje: Metode

 

Virksomhederne på denne liste dækkes af Morningstar Research Services' aktieanalytikere og er baseret i Europa. Inden for denne dækningsliste opfylder de bedste virksomheder følgende kriterier:

 

Wide Economic Moat

 

Morningstar Economic Moat Rating opsummerer længden af en virksomheds konkurrencemæssige fordele. En economic moat er i virkeligheden en strukturel egenskab, der gør det muligt for en virksomhed at generere overskud over en lang periode. Hvis Morningstar Research Services mener, at merafkastet vil vare ved i 20 år eller mere, får virksomheden en wide economic moat.

 

Standard eller eksemplarisk kapitalallokering

 

Stock Capital Allocation Rating er en vurdering af kvaliteten af ledelsens kapitalallokering med særlig vægt på virksomhedens balance, investeringer og udlodninger til aktionærerne. Kapitalallokeringen bedømmes ud fra en aktieejers perspektiv, hvor der tages hensyn til virksomhedens investeringsstrategi og værdiansættelse, balancestyring samt udbytte- og aktietilbagekøbspolitik på et fremadrettet grundlag. En virksomhed kan få en eksemplarisk, standard eller ringe kapitalallokeringsvurdering.

 

Lav eller middel Fair Value Uncertainty

 

Fair Value Uncertainty Rating repræsenterer forudsigeligheden af en virksomheds fremtidige pengestrømme og dermed graden af sikkerhed i estimatet af virksomhedens fair value. Usikkerhedsvurderingen for en virksomhed kan være lav, middel, høj, meget høj eller ekstrem. Den indfanger en række sandsynlige potentielle indre værdier for en virksomhed baseret på egenskaberne ved den virksomhed, der ligger til grund for aktien, herunder ting som driftsmæssig og finansiel gearing, salgsfølsomhed over for økonomien, produktkoncentration og andre faktorer. Jo mere forudsigelige pengestrømme, jo mindre er intervallet af potentielle indre værdier, og jo lavere er usikkerheden.

 

Valutakurser pr. 24. september 2024:

 

EUR/CHF: 0,9412
EUR/GBP: 0,8327
EUR/SEK: 11,3265
EUR/DKK: 7,4586
EUR/NOK: 11,6547

 

Denne artikel er tilpasset det europæiske marked og er baseret på The Best Companies to Own: 2024 Edition, som Margaret Giles har udarbejdet for investorer i USA.

 

Forfatteren ejer ingen aktier i de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Få mere at vide om Morningstars redaktionelle politik.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Antje Schiffler  is an editor for Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser