De mest undervurderede aktier i Norden september 2024

Af de 45 nordiske aktier, som Morningstar dækker, er 14 undervurderede, og én aktie anses for at have en upside på næsten 90 %.

Johanna Englundh 26/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Af de mere end 1.790 aktier, som Morningstars analytikere dækker globalt, er 45 placeret i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aktier har fået en Morningstar Rating baseret på, om analytikeren mener, at aktien er over- eller undervurderet. De, der anses for at være undervurderede, får en stjerne mellem 4 og 5, mens overvurderede aktier får 1 stjerne.

Morningstars analytikere vurderer aktier ved hjælp af Price/Fair Value-metoden. En pris/fair value på 1 betyder, at virksomheden er så tæt på at være fair vurderet, som den kan være, mens alt omkring 2 betyder, at den er dobbelt så meget værd som fair value (og dermed er aktien overvurderet).

De fem mest undervurderede aktier i Norden

  1. GN Store Nord GN
  2. Svenska Handelsbanken SHB A
  3. Nokia NOKIA
  4. Genmab GMAB
  5. Elekta EKTA B

Mere end en tredjedel af de nordiske virksomheder er undervurderede

Størstedelen af de nordiske aktier, der dækkes af en Morningstar-analytiker, har en P/FV under 1, mens 20 aktier har en værdiansættelse på 1 eller lige over. Aktierne med den højeste værdiansættelse lige nu, og som dermed anses for at være overvurderede, er Wartsila (1,45), Novo Nordisk (1,39), Alfa Laval (1,32) og Kongsberg Gruppen (1,24).

Morningstars ratingsystem tager også højde for en usikkerhedsvurdering. Den kaldes Fair Value Uncertainty rating og vurderer, hvor ustabil indtjeningen eller pengestrømmene sandsynligvis vil være i løbet af de næste fem til ti år. Det er som en risikovurdering for en aktie, og der er altid masser af risici, når man taler om aktier. Kun to af de nordiske aktier har vurderingen "low", nemlig Handelsbanken og Kone, mens Swedbank er den eneste med vurderingen "very high".

Hvis vi ser på de aktier, som Morningstars analytikere i øjeblikket anser for at være undervurderede, kvalificerer 14 virksomheder sig til listen:

Listen omfatter seks svenske virksomheder, seks danske virksomheder, en finsk virksomhed og en norsk virksomhed. Fem af disse virksomheder har fem stjerner og er dermed de mest undervurderede. Vi ser nærmere på de mest undervurderede virksomheder nedenfor:

GN Store Nord GN

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Efter GN Store Nords seneste kvartalsrapport fastholdt Morningstars Head of Equity Research Europe, Alex Morozov, sit fair value-estimat på 270 kr. Selvom indtjeningen på overfladen var på linje med analytikernes prognose, skubbede ledelsen opsvinget i forretningen frem mod slutningen af året i stedet for i andet halvår. Virksomheden fortsætter med at vise en gradvis forbedring af sin rentabilitet og finansielle gearing. På det nuværende niveau mener analytikeren, at aktien er undervurderet.

"GN's høresegment klarede sig godt med 10 % organisk vækst i kvartalet. Lanceringen af Nexia fortsætter med at levere stærke resultater på tværs af alle geografiske områder, hvor USA er et særligt stærkt område. Nexia er kommet ind i US Veterans Affairs-kanalen og har vundet markedsandele i denne vigtige kanal. GN er overbevist om sine resultater i anden halvdel af året på trods af et mere udfordrende markedsmiljø på et sammenligningsgrundlag og også på grund af de seneste konkurrenters lanceringer", skriver Alex Morozow i sin kommentar dateret 22. august.

I øjeblikket anses aktien for at blive handlet med en rabat på 41 % i forhold til analytikerens skøn af fair value.

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytikere: Niklas Kammer, CFA

Ifølge Niklas Kammer, analytiker hos Morningstar, skyldes Handelsbankens nuværende undervurdering til dels bankens betydelige eksponering mod det svenske ejendomsmarked, både bolig- og erhvervsejendomme.

"Det svenske ejendomsmarked anses for at være et af de mest oppustede i Europa. Vi har nu set Riksbankens første rentesænkning, som bør reducere presset på rentedækningen, men risikoen er stadig høj," siger han i en kommentar og tilføjer, at Handelsbankens driftsomkostninger er steget i forhold til sammenlignelige banker. I betragtning af at Handelsbankens nye administrerende direktør har sat driftseffektivitet som et af sine fokuspunkter, kom udviklingen også på et dårligt tidspunkt for banken, siger han.

Desuden kan Handelsbankens forretningsmodel adskille sig fra konkurrenternes, både positivt og negativt. Han mener, at markedet har svært ved at forstå de lave tab på udlån, som Handelsbanken har i forhold til sine konkurrenter, og forskellen i driftseffektivitet skaber også negativ opmærksomhed omkring banken.

"Alt dette tilsammen, og da de børsnoterede svenske banker har ret ens forretningsmix med begrænset eksponering mod trading og investment banking, formoder vi også, at mange investorer vil vælge at undervægte Handelsbanken og få eksponering mod den svenske banksektor via konkurrenterne," bemærker han.

Analytikeren mener, at Handelsbanken kan tjene et afkast på den materielle egenkapital på omkring 11 % i gennemsnit. Kombineret med en af de sundeste balancer af alle europæiske banker og et stærkt udbytte mener Niklas Kammer, at Handelsbanken bør handle tættere på sine konkurrenter, hvis vi ser på sammenlignelige nøgletal som f.eks. pris i forhold til bogført værdi.

Sammenlignet med den nuværende kurs på 106,70 SEK er der en potentiel opside på 28 % i forhold til Niklas Kammers fair value-estimat på 137 SEK.

Nokia NOKIA

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

Nokias hovedforretning er at levere udstyr og tjenester til radioadgangsnetværk til teleoperatører, så de kan opbygge offentlige trådløse netværk. Nokia har mistet nogle markedsandele til Ericsson i de seneste år, men bør stadig drage fordel af en fortsat 5G-opgraderingscyklus, siger senioranalytiker Matthew Dolgin fra Morningstar.

"Virksomheden nyder også godt af, at udstyr fra Huawei og ZTE eksplicit eller implicit er udelukket fra mange markeder i Vesten, da regeringer overvejer at forbyde de kinesiske leverandører. Desuden køber operatører typisk fra flere leverandører, så Ericssons styrke kommer ikke nødvendigvis på bekostning af Nokia," argumenterer analytikeren.

Aktien handles i øjeblikket med en rabat på 30 % i forhold til den anslåede fair value på 5,50 euro pr. aktie.

Genmab GMAB

Analytiker: Rachel Elfman

Genmab fokuserer på udvikling af monoklonale antistoffer og bispecifikke antistoffer til behandling af kræft. Dets mest kendte lægemiddel, Darzalex (eller daratumumab), blev udviklet i samarbejde med Johnson & Johnson til behandling af myelomatose. Darzalex er nu etableret i behandlingen af myelomatose i flere behandlingslinjer, herunder førstelinjebehandling. Desuden bruges Darzalex ofte i kombinationsbehandlinger, hvilket åbner op for et endnu større markedspotentiale. Genmab modtager royalties på op til 20 % fra J&J for salget af Darzalex plus milepæle fra partnerskabet om antistofplatformen.

"Virksomheden er positioneret til at fortsætte med at udvikle sin onkologiske pipeline, mens den bevarer mere produktejerskab over tid til gengæld for udviklingsrisiko og -omkostninger. I mellemtiden bør Darzalex-royalties fortsætte med at give et stabilt cash flow, som vil holde virksomheden finansielt stærk," skriver Rachel Elfman, aktieanalytiker hos Morningstar, i sin seneste analyse dateret 6. marts. 

Elekta EKTA B

 

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

 

Stråleterapivirksomheden Elektas resultater for første kvartal var ikke imponerende, men de var en forbedring i forhold til det foregående kvartals dårlige resultater, siger analytiker Alex Morozov. Ordreindgangen og bruttomarginen blev forbedret sekventielt, men var stadig under hans forventede niveau.

 

Elekta giver ikke længere en regional opdeling af ordrer, men den samlede ordrebog voksede med 10 % i konstant valuta i løbet af kvartalet, og den samlede bog/ordre blev forbedret til 1,1. I løbet af kvartalet blev der booket en stor ordre fra et hospitalsnetværk i Mexico (samlet værdi 64 millioner dollars). Justeret for denne ordre ser Americas-regionen ud til at være nogenlunde flad, og Elekta lyder ikke særlig positiv med hensyn til markedsudviklingen i USA. Kina er fortsat en hæmsko og vil sandsynligvis forblive svag resten af året. På den positive side voksede serviceomsætningen med 5 % organisk.

 

"Elekta kæmper fortsat med bruttomarginen på grund af inflationspres på omkostningssiden og prisstigninger, som kun langsomt overføres til indtægtssiden. Servicemarginen blev væsentligt forbedret, og virksomheden reducerede sin omkostningsstruktur med 250 mio. svenske kroner (på årsbasis). Det er dog ikke nok til at bringe marginen tæt på virksomhedens mål på mellemlang sigt på 14 % eller derover," forklarer Alex Morozow.

 

Med dagens kurs på 67,10 SEK er der en upside på over 89 % i forhold til Morozows fair value-estimat på 127 SEK.

 

Forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik her.

 

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B63,50 SEK0,16Rating
Genmab AS1.510,00 DKK0,03Rating
GN Store Nord AS128,65 DKK3,54Rating
Nokia Oyj4,46 EUR1,05Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A120,55 SEK-0,66Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser