Hvorfor investorer ønsker en større rolle i udformningen af FN's mål for bæredygtig udvikling

Et kig på SDG-mulighederne forud for FN's fremtidstopmøde

Lindsey Stewart 24/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 chart

Hvis du vil opnå en positiv bæredygtig indvirkning gennem investeringer, vil du sandsynligvis bruge en global ramme: de 17 mål for bæredygtig udvikling, som FN vedtog i 2015.

De er en del af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af FN's medlemslande. SDG'erne er "en universel opfordring til handling for at udrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre, at alle mennesker i 2030 nyder godt af fred og velstand". Deres samfundsmæssige mål kunne ikke være højere. Ingen fattigdom, ingen sult, ligestilling mellem kønnene, klimaindsats, sundhed, fred og retfærdighed er alle ord, der har en fremtrædende plads.

Men mere end halvvejs gennem den planlagte cyklus står det klart, at vi er langt fra at nå SDG'ernes mål. FN's generalsekretær António Guterres erklærede for nylig, at kun 15 % var på rette spor. Uden for FN er der også andre, der er bekymrede over, at "ved at vælge utroligt ekspansive mål har vi mistet ansvaret for fremskridt", sagde David Miliband, præsident og CEO for International Rescue Committee, en ikke-statslig organisation, der yder hjælp i konflikt- og katastroferamte områder, ved en nylig begivenhed i London.

Så kommer FN's fremtidstopmøde, som blev afholdt i New York den 22.-23. september, og som har til formål at finde nye måder at opfylde SDG'ernes løfter på. Og denne gang vil investorerne gerne være en del af samtalen.

Investorer vil have en større rolle i bæredygtig udvikling

Så hvad gik der galt? Ifølge en undersøgelse, som Morningstar Sustainalytics gennemførte i sommer, var investorerne ikke en del af diskussionen (Morningstar Sustainalytics deltager i topmødet for at formidle investorernes syn på bæredygtig udvikling til FN, især vigtigheden af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige data til støtte for SDG'erne).

Svarene på undersøgelsen blandt 40 institutionelle investorer viste, at 95 % af disse organisationer ikke var involveret i udviklingen af SDG'erne for omkring 10 år siden. Men i dag mener 85 % af dem, at ESG-analyser og -investeringer har en vigtigere rolle at spille for at nå verdensmålene.

For eksempel vil investorer, der har svaret på vores undersøgelse, gerne se et politisk miljø, der støtter virksomheder, der forsøger at implementere SDG'erne, og investorfokuserede rammer, der er bedre egnet til den praktiske anvendelse af målene. Og som Miliband foreslår ovenfor, ville et mere intenst fokus på nogle få nøglespørgsmål, især klimaforandringer og nul fattigdom, være velkomment.

I øjeblikket ser det ud til, at integrationen af ESG-aspekter i investeringerne spiller en meget større rolle i disse investorers processer end integrationen af SDG'erne. Men det er ingen fejl: De to er tæt forbundne. Hvis SDG'erne er målet, som FN's medlemslande er blevet enige om, så er de målinger, der viser fremskridt inden for ESG-områder, vigtige milepæle undervejs. Hvis du ikke kan se dem, er du sandsynligvis på den forkerte motorvej.

Men vores undersøgelse gav alligevel et overraskende resultat. Næsten alle (97,5 %) af investorerne integrerede på en eller anden måde ESG-aspekter i deres investeringsbeslutninger. Men kun 35 % af dem hævdede, at SDG'erne spillede en "betydelig" eller "afgørende" rolle i den måde, de gjorde det på. Respondenterne sagde ofte, at SDG'erne ofte var med til at informere dem om bæredygtighed og effekt, men at de ikke var centrale for deres investeringsbeslutninger.

Hvilke SDG-muligheder er i øjeblikket tilgængelige for investorer?

Et hurtigt kig på Morningstar Direct viser, at der kun er få fonde, der direkte henviser til SDG'erne. Min kollega Quinn Rennell fandt 44 fonde, der direkte henviser til verdensmålene. Du kan se de 15 største af disse fonde, målt på aktiver, i følgende tabel. I USA er iShares MSCI Global Sustainable Development Goals ETF SDG en mulighed.

chart

Selv om det resulterer i udvælgelse af aktier, der opfattes som mindre skadelige for samfundet og miljøet, bør investorer, der søger diversificering, være opmærksomme på dette. Det er ikke overraskende, at disse fonde har nul eller minimal eksponering mod forsvarsaktier eller konventionelle energiaktier i betragtning af deres rolle i konflikter og klimaforandringer.
Det er bemærkelsesværdigt, at kun tre sektorer - teknologi, sundhedspleje og industri - tegner sig for over 60 % af værdien af aktierne i disse fonde.

Der findes måske ingen bedre illustration af, at vi stadig har lang vej igen, før den tankegang, der ligger til grund for målene for bæredygtig udvikling, afspejles i almindelige forretnings- eller investorstrategier. FN's topmøde og investorernes vilje til at deltage kan vise sig at blive et vendepunkt.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lindsey Stewart  Lindsey Stewart er leder af Investment Stewardship Research hos Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser