Europæiske asset managers: M&A, IPO's og ETF'er

VIDEO: Der har været en stor konsolidering på markedet, især mellem Europas største aktører.

Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Velkommen til Morningstar. I dag taler jeg med Morningstar Manager Research Analyst, Jeana Doubell, og vi vil gennemgå nogle af de store træk, der er blevet foretaget af Europas største kapitalforvaltere, da disse firmaer kæmper for at få plads til at navigere i branchens mest væsentlige langsigtede tendenser.

Så, Jeana, lad os starte med et overblik over den globale kapitalforvaltningsbranche. Hvad er den førende tendens, der driver de strategiske forretningsbeslutninger for disse kapitalforvaltningsfirmaer?

Jeana Doubell: Vi har faktisk set en hel del konsolidering på markedet, især mellem Europas største aktører. Det kan skyldes, at man bare udnytter den generelle ineffektivitet på markederne eller det nedadgående pres på gebyrerne. Det er også en løbende tendens. Så for eksempel var et af de seneste store opkøb, der blev annonceret på markedet, BNP Paribas' kapitalforvaltningsfirma, som vil opkøbe AXA's kapitalforvaltningsfirma. Det er to store franske investeringsnavne. Og den kombinerede enheds AUM vil faktisk komme op på svimlende 1,5 billioner i aktiver under forvaltning, hvis vi medregner deres pengemarkedsfonde. Det er ret stort og vil sandsynligvis placere den kombinerede enhed som en af Europas største kapitalforvaltere. Ideelt set vil vi fra et investorsynspunkt gerne se, at den øgede markedsandel, den øgede indtjening, også bliver til besparelser for vores investorer, idet vi ser på stordriftsfordele, giver dem videre til investorerne og måske sænker gebyrerne for slutinvestoren.

Van den Oever: Okay. En interessant ny udvikling, en ny kombination, og det kommer kun et år efter, at to andre store aktører, nemlig UBS Group og Credit Suisse, annoncerede et opkøb, ikke?

Doubell: Ja, det er rigtigt. Men jeg vil sige, at i det tilfælde var årsagen til opkøbet lidt anderledes. Ser du, normalt for opkøb af denne størrelse kan den lovgivningsmæssige godkendelsesproces være virkelig langvarig og langtrukken. Men i tilfældet med UBS og Credit Suisse så vi, at de schweiziske myndigheder aktivt tilskyndede til opkøbet.

Van den Oever: Okay, jeg forstår. Og hvad gjorde det så anderledes? Var der et andet tema end faldende gebyrer, der drev opkøbet?

Doubell: Ja, det var der. Så hvis vi tager et skridt tilbage, har Schweiz virkelig været et af knudepunkterne for banksektoren i Europa med et stærkt og robust omdømme for bankvirksomhed, faktisk globalt. Og Credit Suisse har været en stor del af det. Firmaet har eksisteret i over 150 år. Så det har en ganske betydelig historie. Selv om dets succes uden tvivl toppede omkring 2007, lige før den store finanskrise. Men siden da har en række skandaler og ledelsesmæssige fejltrin resulteret i betydelige udstrømninger, som virkelig kulminerede i 2022. Vi så enorme udstrømninger frem til 2023.

Og omkring samme tidspunkt så vi også, at to amerikanske regionalbanker gik konkurs. Og selv om de var mindre spillere, Silicon Valley Bank og Signature Bank, førte deres død virkelig til chokbølger gennem banksystemet globalt. Og det gjorde de franske og hollandske og generelt de europæiske tilsynsmyndigheder virkelig nervøse, også de schweiziske. Så de gik aktivt ind og opmuntrede UBS til at købe Credit Suisse for at stoppe en banksektor eller enhver mulighed for en banksektors undergang. Så i dette tilfælde skyldtes det virkelig et forsøg på at opretholde banksektorens omdømme og robusthed og gennemsigtighed generelt.

Van den Oever: Ja, det er rigtigt. Omdømme og gennemsigtighed har været vigtige fokuspunkter siden den store finanskrise. Men hvor meget påvirkes investorerne egentlig af alt dette?

Doubell: Ganske betydeligt. Vi oplever, at ledelsens fejltrin eller en virksomhed, der opkræver høje gebyrer, virkelig afskrækker investorerne. Et eksempel på dette kan ses i GAM Investments, som i 2018 havde en betydelig skandale omkring sin Absolute Return Fund-serie, og det førte til betydelige udstrømninger i årene siden da. Selv en omrokering af ledelsen eller en betydelig reduktion af gebyrerne var ikke nok til, at firmaet kunne genvinde fodfæstet på markedet. Så vi så et opkøbstilbud fra London-baserede Liontrust Asset Management, som tilbød at købe firmaet. Men i en række højt profilerede kampe i bestyrelseslokalet blev dette tilbud i stedet forhindret, og vi så en aktivistgruppe, NewGAMe, komme ind og blive hovedaktionær i GAM Investments i stedet. Så det vil i høj grad være op til dem at genopbygge GAM's omdømme på markedet og sikre deres finansielle stabilitet fremover.

Van den Oever: Okay, det er en interessant udvikling. Er opkøb eller potentielle opkøb mellem aktører i denne størrelsesorden historisk set lige så almindelige?

Doubell: Hvis vi går omkring 15 år tilbage, så vi fusionen mellem Société Générale og Crédit Agricole Asset Management tilbage i 2010. Og det resulterede grundlæggende i Amundi, som formodentlig er den største kapitalforvalter i Europa. De har cementeret den position gennem flere yderligere opkøb og bevægelser. Vi så børsnoteringen af Amundi i 2015. I 2017 opkøbte de også en af deres største konkurrenter på det tidspunkt. For nylig, i 2022, opkøbte de Lyxor Investment Management, som er specialist i passive investeringer. Det er også ret interessant, for det bringer mig til en anden tendens, som vi har set drive en masse bevægelser i branchen, nemlig at bevæge sig ind i passive investeringer. Samtidig har vi også set kapitalforvaltere bevæge sig ind i alternative investeringer, fordi passive investeringer kan ødelægge noget af fortjenesten på mere aktive muligheder og produkter. For produkter som private equity og privat gæld er det muligt for firmaer at opkræve lidt højere marginer på disse produkter på grund af den ekstra due diligence og de langsigtede tidshorisonter, der kræves for disse produkter.

Van den Oever: Okay. Og hvis vi går videre til eksempler, hvilke nøgleaktører tænker du så på, når du overvejer at gå ind i både passive og alternative investeringer?

Doubell: BlackRock er helt sikkert en markedsledende udbyder af ETF'er, og det startede eller kom virkelig til live med købet af iShares, ETF-platformen tilbage i 2009 fra det daværende Barclays. Siden da er det virkelig blevet et kendt navn, der tilbyder en bred vifte af produkter til investorer i hele Europa. Det giver mening i betragtning af de 3,5 billioner i aktiver under forvaltning, så det er virkelig et firma af betydelig størrelse. På det seneste har de også satset på alternative investeringer, og det så vi, da de i juli 2024 annoncerede, at de ville opkøbe dataudbyderen for alternative investeringer, Preqin, som har base i London. Det vil være en betydelig fordel for dem i betragtning af, at en af de største udfordringer inden for alternative investeringer fortsat er adgang til data af høj kvalitet. Så når BlackRock overtager Preqin og får mere direkte adgang til gode, rene data, vil det helt sikkert forbedre deres evne til at forfølge alternative investeringer.

Van den Oever: Okay, meget interessant. Så sammenfattende ser vi, at markedskonsolidering og et skub i retning af både passive og alternative investeringer spiller en vigtig rolle i at drive forretningsstrategien blandt nogle af Europas største kapitalforvaltningsnavne. Jeana, mange tak for al din indsigt i, hvad der foregår i den europæiske kapitalforvaltningsbranche. For Morningstar er jeg Robert van den Oever.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Robert van den Oever  er redaktør for Morningstar i Holland

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser