Stor kapitaltilstrømning i august: Investorernes optimisme trodser volatiliteten

Langsigtede fonde med domicil i Europa havde en nettotilstrømning på 40,2 mia. euro i sidste måned

Valerio Baselli 24/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

På trods af den ekstreme volatilitet i starten af august fortsatte investorerne med at udvise positiv stemning, formentlig drevet af håb om rentesænkninger, og hældte 40,2 milliarder euro ind i langsigtede fonde med domicil i Europa. Det resulterede i den næstbedste månedlige tilstrømning i 2024 indtil videre, hvilket bragte den samlede nettotilstrømning op på 243 milliarder euro år til dato.

August var en begivenhedsrig måned for investorerne, da aktiemarkederne oplevede en betydelig grad af volatilitet i den første uge på grund af bekymringer om en amerikansk recession og konsekvenserne af en kraftigt styrket japansk yen. Men frygten aftog, efterhånden som måneden skred frem, og de globale aktier steg med 2,5 % i løbet af måneden (i amerikanske dollars), mens de globale statsobligationer gav et afkast på 1,0 % (i amerikanske dollars, hedged).

Investorer køber obligationer og passive aktiefonde

I denne sammenhæng viste investorerne en positiv holdning til aktier, med endnu større entusiasme end i sidste måned: Aktiefonde modtog 16,7 mia. euro, deres næstbedste månedlige resultat med hensyn til tilstrømning siden januar 2022. Det var en ensidig historie, hvor passive strategier fik 19,3 mia. euro i nettotilstrømning i løbet af måneden, mens aktive aktiefonde mistede 2,6 mia. euro, hvilket var den 17. måned med nettoudstrømning i løbet af de seneste 18 måneder for aktive aktiestrategier. (Maj 2024 var den eneste positive måned).

Obligationsfonde tiltrak 26,9 mia. euro i netto nye indskud i august, den 21. måned med positive strømme ud af de sidste 22. Både aktive og passive strategier delte gevinsten med henholdsvis 21,1 mia. euro og 5,8 mia. euro i nettotilstrømning.

Allokeringsstrategier fortsatte med at miste aktiver med 3 mia. euro i nettoudstrømning i august. Allokeringsstrategier har kun haft én positiv måned med hensyn til tilstrømning siden december 2022. I mellemtiden vendte alternative fonde tilbage til positivt territorium med 663 millioner euro i nettotilstrømning i denne måned. Denne aktivklasse har kun oplevet to positive måneder med hensyn til strømme siden maj 2022.

På den anden side mistede råvarefonde 299 mio. euro, hvilket skyldtes, at 240 mio. euro netto blev trukket ud af produkter med brede porteføljer, og at 120 mio. euro blev trukket ud af børshandlede råvarer bestående af ædelmetaller.

Endelig havde pengemarkedsfonde 62 mia. euro i nye indskud, deres stærkeste månedlige resultat siden oktober 2022.

Aktiv vs. passiv forvaltning

Langsigtede indeksfonde oplevede en tilstrømning på 24,7 mia. euro i august sammenlignet med 15 mia. euro for aktivt forvaltede fonde. (Tabellen nedenfor omfatter kun de største kategorigrupper).

Markedsandelen for langsigtede passive fonde lå på 28,8 % i august 2024 fra 25,5 % i august 2023. Hvis man medregner pengemarkedsfonde, som er aktive forvalteres domæne, lå indeksfondenes markedsandel på 25,1 % mod 22,3 % 12 måneder tidligere.

De reneste ESG-strategier oplever udstrømning

Fonde, der er omfattet af artikel 8 i forordningen om offentliggørelse af bæredygtig investering, havde en nettotilstrømning på 8,3 mia. euro i august, den fjerde positive måned i træk med hensyn til tilstrømning. Globale large-cap blend-aktier og fleksible obligationsfonde i USD var de vigtigste drivkræfter. Samtidig mistede fonde, der falder ind under artikel 9 ("mørkegrønne" strategier), 587 millioner euro, hvilket var 11. måned i træk med nettoudstrømning.

Fra et organisk vækstperspektiv viste artikel 8-fonde en organisk vækstrate på 1,29 % år til dato. På den anden side oplevede produkter i artikel 9-gruppen en negativ organisk vækstrate på 3,97 % i samme periode. Mellem januar og august havde fonde, der ikke anses for at være artikel 8 eller artikel 9 i henhold til SFDR, gennemsnitlige organiske vækstrater på mellem 0,75 % og 4,87 %.

Vindere og tabere blandt kapitalforvaltere

Nedenfor er de ti fondshuse, der rejste mest og mindst i Europa i august 2024, med detaljer mellem passiv og aktiv forvaltning (pengemarkedsfonde er udeladt).

Find ud af, hvilke kategorier, fonde og virksomheder der oplevede de største ind- og udstrømninger. Klik her for at downloade hele rapporten.

Analysen blev udført med platformen for finansfolk, Morningstar Direct. Klik her for at få mere at vide om dens funktioner.

Bemærkninger til data

Tallene i denne rapport blev indsamlet den 17. september 2024 og afspejler kun de fonde, der havde rapporteret nettoaktiver på den dato. Omkring 31.300 åbne fonde og børshandlede fonde med domicil i Europa, som Morningstar analyserer fra mere end 2.900 fondsselskaber på tværs af 36 domiciler, er inkluderet. Organisk vækstrate er strømme som en procentdel af begyndelsesaktiver.

Metode

Morningstar beregner strømme ved hjælp af den tilgang, der er standard i branchen: Estimeret nettoflow er ændringen i aktiver, der ikke forklares af fondens resultater. Vores metode forudsætter, at strømme forekommer ensartet i løbet af måneden. Justeringer for fusioner udføres automatisk. Når likviderede fonde er inkluderet, tælles fondens endelige aktiver med som udstrømning. Geninvesterede udbytter tælles ikke med som indstrømning. Vi bruger geninvesteringssatser på fondsniveau for at forbedre nøjagtigheden i denne sammenhæng. Vi foretager ad hoc-justeringer for usædvanlige virksomhedshandlinger, f.eks. omvendte aktiesplits, og vi tilføjer faktiske strømme til vores estimater, hvis forvalterne er villige til at give os disse data.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  er international seniorredaktør hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser