Emerging Markets-fonde: Det handler ikke længere kun om Kina

De kinesiske aktiers svage udvikling har betydet, at deres vægt i porteføljerne hos aktiefonde med fokus på emerging markets er faldet til fordel for Indien og Taiwan.

Fernando Luque 19/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Brújula mercados emergentes

At Kinas vægt er faldet i emerging markets-fondsporteføljer bør ikke komme som nogen overraskelse efter år med relativ underperformance: Morningstar China TME-indekset har haltet efter Morningstar Emerging Markets TME-indekset i løbet af de sidste tre år og har tabt 37,4 % i EUR sammenlignet med et tab på omkring 2 % for Emerging Markets-indekset.

Det interessante er imidlertid, hvilke lande der har nydt godt af Kinas faldende popularitet hos investorerne, og hvilke aktier der har størst vægt i porteføljerne hos de største aktivt forvaltede emerging market-aktiefonde.

Kategorien er så domineret af passive fonde, at ud af de 10 største fonde målt på aktiver under forvaltning i kategorien Global Emerging Equity er de fem største passive. For seks af dem ligger den største geografiske vægt i Kina.

To af undtagelserne er Fidelity Emerging Markets og GQG Partners Emerging Markets, som kraftigt undervægter Kina til fordel for Indien med henholdsvis 21,2 % og 32,6 %. De har også det til fælles, at de vægter Brasilien meget højere end deres konkurrenter. Det latinamerikanske land vejer 9,0 % i Fidelity-fonden og 12,4 % i GQG-fonden.

I modsætning hertil har Royal London EM ESG Fund og Robeco QI Emerging Conservative Equities deres største vægte i Taiwan.

Kinas fald og Indiens samt Taiwans fremgang

Men hvilket land har haft mest gavn af Kinas tilbagegang i disse fonde? Hvis vi ser på porteføljerne i emerging markets-fondene som helhed, har Indien helt klart været en af vinderne. Dets vægt er steget fra 12,1 % for tre år siden til 17,6 % ved udgangen af juli. Taiwan har også nydt godt af Kinas faldende vægt og er steget fra 13,6 % i september 2021 til 17,1 % i juli 2024. Sydkorea er på sin side forblevet mere eller mindre stabilt på omkring 11 % i denne periode.

 

De store 3 EM-aktier

Når man ser på porteføljerne i de største aktiefonde på emerging markets, er der en trio af aktier, der går igen: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings og Samsung Electronics. De er i rækkefølge de tre største i MSCI Emerging Markets-indekset, hvilket automatisk betyder høje vægte i mange passive fonde, men det er også de tre største aktier i aktivt forvaltede fonde.

Morningstar Rating for Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM

Analyst: Phelix Lee

 

Morningstar Rating for Tencent 00700

Analyst: Ivan Su

 

Morningstar Rating for Samsung Electronics SSNLF

Analyst: None

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Samsung Electronics Co Ltd DR1.204,00 USD-0,66Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR176,22 USD5,34Rating
Tencent Holdings Ltd388,80 HKD2,32Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser