Hvad er emerging markets og frontier markets?

Stormagtsblokke, frontier-aktier og investor-chok forklares, når verden bliver mere kompleks 

James Gard 19/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

China New Year celebrations

Investorernes opfattelse af emerging markets og frontier markets kan have ændret sig siden pandemien fra "dynamisk og spændende" til "risikabelt og skuffende", men selve klassifikationen er stadig relativt fast.

Køb af emerging markets-aktier og -fonde kræver ikke kendskab til benchmarks. Alligevel er de et nyttigt sted at starte. Helt grundlæggende kategoriserer MSCI lande som developed, emerging og frontier. Nogle lande som Argentina har også "enkeltstående" status.

Risikospektret går fra developed (mindst risikabelt) til emerging til frontier (mest risikabelt).

Hvornår er et land et emerging market?

  • Kapitalmarkedernes størrelse og likviditet
  • Standarder for god regeringsførelse
  • Politisk stabilitet/ustabilitet
  • Aktiemarkedets tilgængelighed for udenlandske investorer

Selv om økonomierne i Indien og Kina er større og vokser hurtigere end i Vesten, betragtes disse landes kapitalmarkeder som mindre avancerede end f.eks. i Europa, Nordamerika og Japan.

For investorer er det praktisk at samle de 23 lande fra Brasilien til De Forenede Arabiske Emirater i én praktisk pakke. Det hjælper folk med at vide, hvad de køber - og hjælper også fondsmæglerselskaber med at markedsføre og vurdere fondenes resultater.

Hvad er Frontier Markets?

Et skift i risiko- og sofistikeringsstatus fører os til frontier-markeder, der, som navnet antyder, er på vej til at blive emerging markets. Frontier-markedet Vietnam er f.eks. blevet omtalt som en kandidat til forfremmelse i årevis og har sat sig som mål at blive et EM i 2025. Eksempler på frontier-markeder er Nigeria og Sri Lanka.

Af likviditetsmæssige årsager er dette vigtigt, da kapital strømmer i større mængder til lande, der betegnes som »emerging markets«; for investorer hjælper det også, da frontier-fonde og -trusts er mindre i antal, er mere nicheprægede og mindre likvide.

Nogle af frontier-landene kan virke forvirrende på investorer: Island, hvis BNP er højere end Storbritanniens, er på frontier-listen, og det samme er Kroatien, som er et nyt medlem af eurozonen. Selv om der ofte er en sammenhæng mellem et lands status og økonomiske udvikling, er denne sammenhæng nogle gange ikke indlysende. I Islands tilfælde er kapitalmarkedet meget mindre end f.eks. i Storbritannien eller Tyskland med 27 virksomheder noteret på Nasdaq Iceland. I dette tilfælde er det at være et frontier-marked ikke en værdidom over et lands økonomiske magt.

Problemet med emerging markets og frontier markets

  • Kina dominerer, og det trækker EM ned
  • Alternative magtrelationer udvikler sig i takt med, at verden forandrer sig
  • Indekset er koncentreret om Kina og Indien
  • Der er afvigelser: Island og Kroatien
  • Afkastet har haltet efter de udviklede markeder
  • Når de globale markeder falder, lider vækstmarkederne også
  • ESG-investorer kan have problemer med nogle af de inkluderede lande

Kinas aktiemarkeder har kæmpet for at matche USA's resultater siden 2020, og det er et problem, fordi næsten 25 % af indekset er vægtet mod landet. Et godt år for Kina smigrer og øger EM's resultater og vice versa. Aktive fondsforvaltere kan vælge at vægte disse lande forskelligt, men passive produkter er afhængige af Kina som EM's motor. Indien har klaret sig bedre end Kina og fik i maj i år en større vægtning.

Det andet spørgsmål er de skiftende "indflydelsessfærer" i udviklingslandene: Ruslands invasion af Ukraine har ændret loyaliteten, mens Saudi-Arabien - en ny deltager i 2019 i EM-verdenen - nu har en overordentlig stor indflydelse på global politik og sport, selv om Vestens afhængighed af olie aftager.

BRIC-landene

Fondsselskaber plejede at sælge "BRICS"-fonde som en slags turboladede EM-fonde, men resultaterne har skuffet, og Ruslands invasion i 2022 i Ukraine førte til, at de blev slettet fra EM-indeksene. Ideen om en rivaliserende magtbase blev betragtet som overflødig, indtil Sydafrika, som er medlem af en anden magtblok, G20, foreslog nogle tilføjelser for at genoplive ideen. Sidste år fik verden fem nye BRICS-lande ud over Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (se nedenfor). Turkiye, som er en lille del af EM-indekset, foreslås som en sjette.

  • Iran
  • De Forenede Arabiske Emirater
  • Saudi-Arabien
  • Etiopien
  • Egypten

En stor del af disse lande er direkte eller på anden måde involveret i verdens største konflikter og er underlagt sanktioner fra Vesten. Så der er et etisk filter, som nogle investorer også vil anvende for at indsnævre kurven med emerging markets.

Måder at tilgå emerging markets på

Hvor efterlader det investorer, som måske er positive over for Brasilien, men negative over for Kina?

En tilgang er at forsøge at vælge vinderen: Enkeltlandsfonde er populære og likvide, men kan være risikable, hvis der opstår en krise, hvilket er et almindeligt kendetegn ved EM-investeringer. Tyrkiet har f.eks. en blomstrende økonomi i 2024, men oplevede et forsøg på militærkup i 2016 og har periodiske valutakriser.

I mellemtiden ville Emerging Market- eller Frontier Market-fonde i teorien være mere diversificerede: En krise i ét land kunne opvejes af en fantastisk præstation i et andet. I virkeligheden opstår der smittende kriser, som trækker mange lande med ned - og det er faren ved regionale fonde. Latinamerika, som i øjeblikket er en populær region på grund af efterspørgslen efter råvarer, har haft mange op- og nedture.

Hvis en investor vælger fondsvejen, er det værd at se nærmere på, hvilke lande fonden investerer i. Ud over landekoncentrationen er der også en hel del virksomhedskoncentration med Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330), Kinas Tencent (00700) og Alibaba (BABA) og Sydkoreas Samsung (005930) som vigtige navne i mange porteføljer. Her fungerer betegnelsen emerging market måske ikke rigtig længere: Samsung, som er et globalt elektronikmærke, er dobbelt så stort som Storbritanniens største virksomhed, AstraZeneca (AZN).

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Alibaba Group Holding Ltd ADR84,17 USD-0,29Rating
Samsung Electronics Co Ltd64.400,00 KRW0,00Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd941,00 TWD0,00Rating
Tencent Holdings Ltd0,00 HKD0,00

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser