Tech-aktierne vakler: Det virkelighedstjek, Europa havde brug for?

VIDEO: ASML, ARM Holdings og SAP har forskellige værdiansættelser, men de er alle sårbare over for et amerikansk tech-salg, men nyder også godt af AI-boomet.

James Gard 13/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Velkommen til Morningstar. Jeg er glad for at have Michael Field med igen.

Så, Michael, vi har haft et tech-salg, og nu har vi haft et tech-rebound. Så hvor efterlader det europæiske tech-investorer?

Michael Field: Så jeg tror, at tech-investorerne er bekymrede. Når en sektor er steget så meget, som den har gjort hidtil i år, og til en vis grad har båret det samlede indeks, er der selvfølgelig altid lidt frygt, når aktierne sælger lidt ud i Europa. Men når vi ser på værdiansættelserne, er det heldigvis ikke helt sikkert, at de skal ned, eller at værdiansættelserne skal justeres i sidste ende.

Gard: Så du har valgt tre aktier som en slags pejlemærker for den europæiske teknologisektor. Det er ASML, SAP og ARM, som teknisk set er et britisk selskab, men børsnoteret i USA. To af dem har haft en virkelig stærk fremgang indtil videre i år, selv når man medregner udsalget. SAP er steget med 40 %, ARM er steget med 85 %. Så salget er ikke rigtig blevet registreret.

Field: Til en vis grad. Hvis du har investeret i de seneste måneder, vil du naturligvis ikke være særlig glad. Men i sidste ende, hvis du har investeret i historien på længere sigt, ser det ud til at være et øjebliksbillede. Forventningerne skal altid tilpasses de faktiske forhold. Men hvis man ser på væksten i disse virksomheder og den strukturelle historie på mellemlang sigt, som de taler om, SAP med cloud computing, ARM og ASML med AI-aspektet, så er der masser at være optimistisk over, selv som aktionær i disse virksomheder i øjeblikket.

Gard: Ja, hvis vi starter med ASML, så viser den, at vi kun er steget med 5 % år til dato, så det har ikke været nogen stor succes. Men ifølge Morningstars beregninger er aktierne stadig undervurderede, men det er - ASML ses som en slags epicenter for europæisk teknologi. Det er en slags ekko af NVIDIA. Ikke helt NVIDIA's succeshistorie endnu, men det ses i høj grad som et pejlemærke.

Field: Det er rigtigt. Så jeg tror, at der altid er en fare ved at overdrive AI-aspektet af ASML, som bestemt ikke er et rent AI-spil. I sidste ende laver de de halvledermaskiner, der laver semiconductors. Så det er i høj grad et andet derivat i det aspekt. Men der er fordele ved det. De er ikke udelukkende eksponeret mod én sektor eller industri. De er ret diversificerede over hele linjen. Og igen talte vi om strukturelle væksthistorier på mellemlangt sigt, og det passer helt sikkert på den regning.

Gard: ja, hvis vi går videre til SAP, så er det en aktie med en narrow moat. Den screenes som overvurderet i henhold til metrikker, men det er en ret stærk virksomhed på den tyske scene.

Field: Helt sikkert. Jeg tror, det er en af den slags teknologivirksomheder, som tyskerne og vi europæere peger på, når vi sammenligner med USA, og om vi har nogen form for nationale mestre i den henseende. Men hør, ja, værdiansættelserne peger på, at den er overvurderet. Men jeg tror, at hvis man ser på den underliggende vækst i virksomheden, så er den meget stærk set fra det perspektiv. Jeg tror, at det, vi peger på, er, at der er en lille forskel i opfattelsen af, hvad markedet forventer lige nu, og hvad virksomheden er i stand til at producere.

Gard: Ja, og for at gå videre til ARM Holdings, så ved jeg, at den er noteret på NASDAQ. Det er en aktie med en wide moat. Den screenes som en 1-Star i øjeblikket. Så den er steget med 85 % i år, og aktierne er fordoblet siden den meget omtalte børsnotering. Hvor efterlader det egentlig investorerne? For det er helt klart en fordel for hele denne tech - jeg vil ikke sige bandwagon - men i hvert fald entusiasme for alt, hvad der har med tech at gøre?

Field: Ja, det er rigtigt. Og selv om vi pegede på teknologisektoren og europæiske aktier generelt og sagde, at der stadig er værdi der, så er ARM Holdings et af de mere ekstreme eksempler på, at forventningerne bare er løbet løbsk. Og vi har tidligere talt om dette med hensyn til forventninger, og vi har ret høje forventninger indbygget i denne aktie med hensyn til marginer, der udvides ret kraftigt, og omsætningsvækst, der fortsætter i ret lang tid. Og vi når stadig op på en værdiansættelse, der er næsten halvdelen af, hvad aktien handles til i dag. Så det viser bare, hvor høje forventningerne er til denne virksomhed i øjeblikket.

Gard: Når du tænker på det, vil du så sige, at når der sker et udsalg, og hvis der sker endnu et udsalg, vil virksomheder, der vurderes som overvurderede af Morningstar, være mere sårbare over for en korrektion, og de udgør en større risiko for investorerne på nuværende tidspunkt?

Field: Jeg tror, der er to aspekter af det her. Sentimentet er, hvad det er, og det er nogle gange et sløvt instrument, der nedlægger alt, hvad der er i sigte, eller som er baseret på de aktuelle forventninger. Men jeg tror, at hvis vi vil være fundamentale omkring dette, og det er den slags hus, vi er, og hvis man vil finde ud af præcis, hvor det er mest sårbart fra det perspektiv, ja, så kan vi trække de mest værdifulde aktier op, eller de aktier, som vi føler er overvurderede i Europa i øjeblikket, og det er der, vi generelt bør holde os væk fra. Men hvis der kommer et nyt udsalg, er det bestemt ikke steder, man ønsker at investere, for selv hvis tingene retter sig, mener vi, at disse aktier er for højt vurderet til at begynde med.

Gard:  Ja, det er rigtigt. Så der er indregnet sårbarhed i det. Jeg mener, tingene er faldet til ro, siden NVIDIA havde et rally i nat. Men der er stadig risici i systemet. Med hensyn til, hvad der kan redde AI-teknologifortællingen, synes rentenedsættelser at være den oplagte måde at holde markedet i gang på. Hvad kunne du ellers sige? Lidt økonomisk vækst i Europa? Jeg ved godt, at tingene er ret lunkne i øjeblikket. Men hvad kan få bolden til at rulle?

Field: Jeg tror, at de makroøkonomiske faktorer, som du talte om, rentesænkninger osv., naturligvis har en kvantitativ effekt på værdiansættelsen af disse virksomheder og vil forbedre situationen på kort sigt. Men når vi taler specifikt om AI, er det, vi har brug for nu, at brugen af AI og integrationen af AI i det daglige liv og de daglige virksomheder øges eller viser sig i løbet af de næste par år. Og det underbygger på en måde den positive historie, som folk har fortalt om AI.

Gard: Ja, jeg mener, vi har haft hypen. Vi har set markedsværdierne stige. Men vi er nødt til at se en eller anden form for daglig praktisk brug af det. Og der er tegn på, at det begynder at ske. Den nye Apple iPhone er meget stærk med sin AI, generativ AI. Så det er helt sikkert - man kan se det. Der sker ting og sager på det område.

Field: Jeg tror, det er rimeligt at sige, ja. Men jeg tror bare, at det er det næste ben og det næste - virksomhederne har talt om det i et stykke tid. Men det er bare at se de fysiske næste skridt blive taget, og det vil i sidste ende styrke historien, hvis det faktisk bliver til noget.

Gard: Ja, det er fint. Så næste gang vi mødes, tror jeg, at vi skal tale om det amerikanske valg. Og det er virkelig en potentiel trussel mod det amerikanske aktiemarked, som det ser ud i øjeblikket. Men skal vi lade det ligge og tage det op næste gang?

Field: Helt sikkert. Det ser jeg frem til.

Gard: Strålende. Tak for din tid og din indsigt, Michael.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR136,84 USD-1,13Rating
ASML Holding NV ADR805,69 USD0,33Rating
SAP SE ADR222,06 USD-0,69Rating

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser