Hvad sker der med aktierne, når Fed begynder at sænke renten?

Svaret er: Det varierer, så vær forberedt

Sarah Hansen 13/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve graphic

Hvis alt går, som markedet forventer, er Federal Reserve mindre end en uge fra at sænke renten for første gang siden starten af covid-19-pandemien. Selv om bevægelsen er bredt forventet, vil dens virkninger sandsynligvis spille ud på tværs af markederne i nogen tid.

Da inflationspresset endelig er ved at aftage fra de seneste 40 års højder, forventer investorerne, at centralbanken vil sænke renten på Federal Funds rate med mindst et kvart procentpoint fra det nuværende interval på 5,25 %-5,50 %. På det seneste har investorerne diskuteret sandsynligheden for en nedsættelse på et halvt procentpoint. Det ville være et mere aggressivt skridt, end markederne forventede for et par måneder siden. En større ubekendt er, hvordan disse rentenedsættelser vil virke for investorerne.

Hvordan klarer aktierne sig, når Fed sænker renten?

Konventionel visdom siger, at aktier har tendens til at klare sig godt efter rentenedsættelser. Den amerikanske centralbank sænker renten for at stimulere økonomien ved at gøre det billigere for virksomheder og forbrugere at låne penge, hvilket plejer at være konstruktivt for aktier. Det er bestemt sandt noget af tiden. Men strateger siger, at investorer, der leder efter en plan for en lempelsescyklus, bør have et mere nuanceret syn. Det gælder især i dagens usædvanlige miljø, som stadig arbejder sig ud af pandemitidens forvridninger og er domineret af højtflyvende tech-aktier. "Hver cyklus er forskellig," siger Jeff Buchbinder, chefaktiestrateg hos LPL Financial.

De sidste fire store rentesænkningscyklusser viser, hvorfor det er en udfordring at drage generelle konklusioner. Markedsudviklingen kan variere dramatisk i året efter, at en ny lempelsescyklus starter. Morningstar US Market Index steg mere end 21 % i de 12 måneder, der fulgte efter starten på Feds lempelsescyklus i 1995, da økonomien opnåede en sjælden blød landing. Men afkastet faldt med mere end 10 %, da Fed begyndte at sænke renten i 2001, da dot-com-boblen bristede.

"Mange investorer tror, at der findes en slags drejebog for Feds rentesænkning," siger Denise Chisholm, direktør for kvantitativ markedsstrategi hos Fidelity. "Men den findes ikke rigtigt."

Feds 'hvorfor' er vigtigt

Bag de meget forskellige år ligger forskellige grundlæggende markedsforhold og Feds holdninger. Markedet vil reagere forskelligt, hvis det opfatter centralbanken som selvsikker og i kontrol - og skaber en blød landing for økonomien - i forhold til hvis det mener, at banken er reaktionær og sænker renten midt i truslen om recession.

For at forstå, hvordan det næste år kan komme til at se ud, "er man nødt til at tænke over, hvorfor Fed sænker renten", siger Lara Castleton, amerikansk chef for porteføljekonstruktion og strategi hos Janus Henderson Investors.

Udfordringen forstærkes af en begrænset historisk drejebog. Der er ikke mange tilfælde, der går tilbage til 1960'erne, siger Chisholm, "så man har ikke en masse robuste data at evaluere."

Omkring halvdelen af tiden, forklarer Chisholm, er Fed begyndt at lempe politikken, fordi den følte, at økonomien var på vej mod en recession. I de andre tilfælde sænkede den renten for at rekalibrere pengepolitikken (det, som nogle kalder et "maintenance cut"), snarere end som reaktion på en økonomisk trussel.

Se på indtjeningsvækst

Renteændringer fortæller ikke hele historien. Chisholm siger, at indtjeningen er en mere pålidelig indikator for fremtidige afkast på aktiemarkedet. Når indtjeningsvæksten er positiv og accelererende, og renterne falder, "er det positivt for markedet i løbet af de næste 12 måneder", siger hun. Ifølge hendes analyse giver aktiemarkedet målt ved S&P 500 et gennemsnitligt afkast på 14 % i løbet af den periode, sammenlignet med et gennemsnit på 11 %, når renterne falder, og kun 7 %, når indtjeningsvæksten falder sammen med renterne. Efter indtjeningssæsonen for andet kvartal oplevede virksomhederne i Morningstars amerikanske markedsindeks i gennemsnit en årlig indtjeningsvækst på mere end 10 %.

Chisholm siger, at en større forskel mellem Federal Funds Target Rate og inflationsraten er en anden god indikator for stærke markedsafkast. Restriktive renter kombineret med lavere inflation signalerer, at Fed har mere plads til at sænke renterne, hvis det bliver nødvendigt, hvilket plejer at være konstruktivt for aktier. Der er i øjeblikket et usædvanligt stort gab mellem Federal Funds Rate og inflationsraten.

Forbered dig på markedsvolatilitet

Som altid er der ingen, der har en krystalkugle for markederne. Selv på baggrund af opmuntrende data bevæger aktierne sig efter stemningen.

"Når Fed starter sin nedskæringscyklus, vil markederne stadig være bekymrede," siger Buchbinder. "Økonomien går langsommere, og Fed skærer ned ... du har langsom vækst og begrænset inflation." På baggrund af to jobrapporter, der var dårligere end forventet, overvejer investorerne, om centralbanken har ventet for længe med at sænke renten og dermed åbnet døren for en recession.

Buchbinder tilføjer, at meget af det positive ved den kommende rentesænkning allerede er indregnet i aktiemarkedet, som er steget med mere end 24 % i løbet af de sidste 12 måneder. "Markedet har allerede nydt godt af [kommende rentenedsættelser], og derfor kan yderligere gevinster være begrænsede," siger han. Men på den anden side kan en ægte blød landing for økonomien give endnu mere optur for aktierne.

Det vil ikke umiddelbart stå klart, hvilket scenarie der kommer til at udspille sig. Buchbinder forventer, at det vil blive diskuteret på markedet i de næste par måneder. "Det er derfor, man får volatilitet omkring disse højdepunkter og politiske ændringer," siger han. "De øger bare usikkerheden."

Investorer kan forberede sig på begge udfald

Castleton foreslår, at aktieinvestorer positionerer sig til begge scenarier i forhold til deres kernebeholdninger. Mens en blød landing stadig er grundscenariet for mange analytikere og økonomer, har de seneste to måneders aftagende arbejdsmarkedsdata unægtelig sendt et negativt signal. "Det er umuligt at sige, om Fed kom for sent, om vi får en hård landing eller en blød landing," siger hun.

Hun foreslår, at investorer ser på defensive aktier og REITs, som er følsomme over for faldende renter, som ballast for porteføljer i tilfælde af en større økonomisk afmatning. Chisholm ser også muligheder i rentefølsomme sektorer som finans og ejendomme, som hun siger ikke fuldt ud har indregnet effekten af Fed-nedsættelser, som de normalt gør. "Disse sektorer har underpræsteret ret dramatisk i løbet af det sidste år," siger hun.

Både Castleton og Chisholm foreslår, at investorerne overvejer small-cap-aktier, som har haft det svært i de senere år, men som kan stige i værdi under en blød landing. Hvis økonomien stadig er stærk, "er small caps et af de områder, der helt sikkert vil klare sig bedre, selv om de kommer med højere volatilitet", forklarer Castleton.

Chisholm tilføjer, at værdiansættelserne også er på investorernes side, da mega-cap teknologivirksomheder er blevet dyrere i år.

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser