Er europæiske aktier sårbare over for en Nvidia-ledt nedtur i AI?

Den seneste tilbagegang i amerikanske tech-aktier har sendt skælv gennem deres europæiske kolleger

Michael Field, CFA 12/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia building

Sidste onsdags fald på markedet var det værste, vi har set siden 5. august, og lighederne stoppede ikke der. Nvidia (NVDA) og andre chipproducenter førte an i nedturen, og tabene er blevet gentaget af de europæiske AI-darlings Arm Holdings (ARM) og ASML (ASML), som begge er faldet med 10 % i løbet af den sidste uge.

Da kursfaldet fandt sted den 5. august, var vi hurtige til at påpege, at markederne faktisk var en smule undervurderede, og at de økonomiske forhold faktisk var i bedring. Derfor burde investorerne benytte sig af muligheden for at supplere aktieeksponeringen til en reduceret pris.

Heldigvis for os kom dette opsving hurtigt, og markederne indhentede stort set tabene inden for et par uger efter nedturen. Det store spørgsmål er: Har noget ændret sig siden da, og bør investorer følge den samme strategi nu?

Europæiske aktier er fortsat billige

De europæiske aktiemarkeder handles i øjeblikket med en rabat på næsten 6 % i forhold til deres fair value-estimat. Har aktiemarkederne været billigere før i tiden? Ja, men de er langt fra at være dyre i dag.

På sektorbasis er billedet mere blandet. Sundhedssektoren og industrisektoren er meget let overvurderet, mens andre sektorer stort set er på linje med markedsværdiansættelsen med en rabat på ca. 5 % i forhold til deres fair value. De største værdiansættelsesforskelle er tydelige i områder som forbrugsgoder og ejendomme, hvor sektorspecifikke bekymringer holder værdiansættelserne tilbage.

Argumenterne for rentenedsættelser er blevet endnu stærkere

Det makroøkonomiske billede har også ændret sig siden august, da der kom nyere data om BNP-vækst og inflation - to vigtige komponenter i centralbankernes beslutning om fremtidige rentenedsættelser og derfor den vigtigste drivkraft for aktiemarkederne i 2024.

I årets andet kvartal steg BNP-væksten med 0,6 % i Storbritannien og med 0,3 % i eurozonen, ikke nogen voldsom vækst, men solid. Især når man tager i betragtning, hvor vi har været. Storbritannien gik ind i en teknisk recession i 2023 med to kvartaler i træk med negativ vækst, og eurozonen undgik kun med nød og næppe denne skæbne. Nu peger økonomernes prognoser på en vækst på omkring 1 % for begge regioner for hele året 2024. Det er helt sikkert et skridt i den rigtige retning.

Den anden makrokomponent, vi fik mere klarhed om i august, var inflationen. Efter en lille stigning i juli faldt inflationen i hele Europa igen i august. I både Storbritannien og Eurozonen pegede inflationsmålingerne på en stigning på 2,2 % på årsbasis, hvilket er inden for rækkevidde af målet på 2 %. Vi er kommet langt fra de næsten tocifrede rater i 2022, ikke mindst takket være den strammere pengepolitik, som Bank of England og Den Europæiske Centralbank har indført.

Så hvad betyder alt dette? I bund og grund har de data, der er blevet offentliggjort i løbet af den sidste måned, understøttet fremtidige rentesænkninger på kort sigt. 85 % af de økonomer, som Reuters har spurgt, forventer, at ECB sænker renten igen i denne uge. For BoE er september sandsynligvis for tidligt til endnu en rentenedsættelse, men økonomerne forudser yderligere to rentenedsættelser i november og december. Kumulative rentenedsættelser støtter i høj grad den økonomiske vækst og kan føre til en yderligere stigning i væksten i hele Europa næste år, hvilket kan styrke aktierne.

Hvilke europæiske aktier risikerer en tech nedtur?

Så hvor er risikoen i Europa, og kan den seneste nedtur i de amerikanske tech-aktier føre til smitte af markedet? Det korte svar er nej.

I en screening for overvurderede aktier i vores europæiske dækningsunivers får vi færre end 40 navne. I top 20 overvurderede aktier i Europa finder vi kun et enkelt stort teknologinavn: tyske SAP (SAP). Resten af listen er en forskelligartet gruppe af aktier, hvoraf mange er involveret i industri- eller produktionsaktiviteter, f.eks. Siemens (SIE) og Rational (RAA), eller endda i luksusvaresegmentet, f.eks. Ferrari (RACE) og Hermes (RMS). Derfor er europæisk teknologi ikke et svagt punkt, der kan føre til en bredere nedtur på markedet.

I vores bog er de fleste store teknologivirksomheder (som er den sektor, hvor nedturen startede) ikke overvurderede. Vi mener, at ASML (ASML) er omkring 25 % undervurderet, mens ARM Holdings (ARM) handles til eller omkring sin fair value. Den europæiske økonomi er svag, men bevæger sig i den rigtige retning, og der forventes yderligere rentenedsættelser inden længe. Pionerinvestoren Ben Graham sagde engang, at "in the short term, markets are a voting machine, and in the long term they are a weighing machine." Markederne kan være stemningsdrevne, og der kan fortsat være kortvarige udsving, men for langsigtede investorer er det ikke et dårligt tidspunkt at investere på.

 

Michael Field er europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR136,84 USD-1,13Rating
ASML Holding NV ADR805,69 USD0,33Rating
Ferrari NV462,82 USD-0,18Rating
Hermes International SA1.916,50 EUR-0,49Rating
Rational AG894,00 EUR-0,33Rating
SAP SE199,48 EUR-0,58Rating
Siemens AG166,04 EUR-0,19Rating

Om forfatteren

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  is Morningstar's European Equity Strategist

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser