4 grafer som viser rotationen ud af teknologi- og vækstaktier

Værdiaktier inden for finans, sundhedspleje og defensive forbrugssektorer støtter markedet

Bella Albrecht 10/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Wall Street UK Main

Efter en hæsblæsende optur fortsætter de store teknologiaktier med at tabe pusten. Den seneste nedtur kom med fornyet frygt for udsigterne for økonomien. Men da de fleste økonomer ser en lille chance for en recession, og Federal Reserve er på vej med rentesænkninger, er den største udfordring fortsat værdiansættelsen af tidligere højtflyvende aktier samt det samlede marked.

Under motorhjelmen er dette en rotation, hvilket betyder, at investorerne skifter væk fra de seneste vindere til navne, der har haltet bagefter. I dette tilfælde har det brede skift været fra vækstaktier til værdiaktier.

Aktiemarkedets nedture over tid

Line chart showing performance of the US market over the past 10 years.

I løbet af de sidste to år har teknologiaktier domineret markedet. Fra lavpunktet på bear-markedet i 2022 den 22. oktober 2022 til det seneste markedstop den 16. juli 2024 steg Morningstar US Market Index med 54,1 %. Teknologiaktier steg 109,5 % i den periode, hvilket var mere end dobbelt så meget som markedet og bidrog med 25,3 procentpoint til den samlede fremgang. Den næststørste bidragyder, kommunikationstjenester, bidrog med 6 procentpoint.

Siden aktiemarkedet toppede i juli, er teknologiaktierne faldet med 8,5 % sammenlignet med et tab på 1,6 % på det samlede marked. Teknologisektoren har trukket 2,9 procentpoint fra det samlede markedsafkast i denne periode - mere end fem gange så meget som nogen anden sektor.

"Denne sommer har vi set en rotation ud af de sektorer og aktier, der er mest knyttet til kunstig intelligens, og ind i mere defensive sektorer og aktier, der har haltet bagefter markedsrallyet", siger Dave Sekera, senior amerikansk markedsstrateg hos Morningstar.

"Generelt har investorerne erkendt, at de fleste AI-aktier var blevet overvurderede og overeksponerede. Da værdiansættelserne steg for meget på large-cap AI-aktier, syntes værdiansættelserne endnu mere attraktive blandt value- og small-cap-aktier. Tidligere i år bemærkede vi, at value-aktier og small-caps nærmede sig deres mest undervurderede niveauer sammenlignet med den bredere markedsværdiansættelse i det seneste årti."

AI fører an på vejen ned efter at have ført an på vejen op

De store AI-navne, der førte markedet højere op fra oktober 2022 til juli 2024, er de samme, som har trukket markedet ned i løbet af den sidste halvanden måned.

Nvidia (NVDA), som steg med over 900 % fra lavpunktet i 2022 til toppen i 2024, bidrog med 7,9 procentpoint til stigningen på det samlede marked - det højeste bidrag fra en enkelt aktie. Siden markedets højdepunkt er den faldet med 15,9 % og har trukket 0,9 procentpoint fra markedets afkast - det største træk fra nogen enkelt aktie.

Seks af de syv største bidragydere til markedsopsvinget er nu de største modstandere. Sammensætningen af de fire største er den samme: Nvidia, Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) og Apple (AAPL). Amazon (AMZN) og Broadcom (AVGO) runder rækken af. Meta Platforms (META), som er den femte største bidragyder til stigningen, er steget med 3,1 % siden toppen.

AI vil ikke være en "game-changer fra den ene dag til den anden", siger Adam Hetts, leder af multi-asset management hos Janus Henderson. "Det kommer til at tage noget tid." Han ser rotationen som en sund udvikling. "Vi kan være taknemmelige for, at AI-historien er lidt af en forvrængning af den bredere og vigtigere fortælling: Den bløde landing er intakt, og rentesænkningerne er på vej. Det støtter det bredere marked, som ikke behøver at leve og dø med AI-trenden."

De største bidragydere til markedet siden det seneste højdepunkt er UnitedHealth Group (UNH), som er steget med 16,2 %, og Berkshire Hathaway (BRK.B), som er steget med 9,8 %. Begge aktier bidrog med 0,14 procentpoint til afkastet på markedet. De næste tre største bidragydere er AbbVie (ABBV), Johnson & Johnson (JNJ) og Coca-Cola Company (KO), som alle er steget med over 10 % siden markedets højdepunkt.

Value-aktier fanger en bølge, mens vækstaktier synker

Growth-aktier klarede sig bedre end value- og blend-aktier under markedsrallyet, men er sakket bagud siden. Specielt store growth-aktier, som omfatter Nvidia og Amazon, har oplevet den største volatilitet.

Value-aktier har været mere stabile og er steget 18,3 % på årsbasis under stigningen og 4,4 % mere siden. Blend-aktier, som omfatter Microsoft, Alphabet, Apple, Meta og Broadcom, steg med 26,2 % på årsbasis under opturen og er faldet med 0,8 % siden.

"Small-cap-aktier bør klare sig godt, når renten falder, og Fed lemper pengepolitikken," siger Sekera. I mellemtiden bør "value»-aktier, som blev ladt i stikken i jagten på at købe AI-aktier, klare sig bedre, når økonomien bremser op."

US Equity Stylebox Performance

Morningstar style box performance over the past two years.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
AbbVie Inc192,94 USD-0,26Rating
Alphabet Inc Class A159,81 USD0,31Rating
Amazon.com Inc186,43 USD-0,24Rating
Apple Inc220,69 USD1,80Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B456,60 USD-0,02Rating
Broadcom Inc161,67 USD-0,49Rating
Coca-Cola Co71,75 USD-0,07Rating
Johnson & Johnson166,15 USD-0,55Rating
Meta Platforms Inc Class A537,95 USD0,30Rating
Microsoft Corp430,81 USD-1,00Rating
NVIDIA Corp113,37 USD-1,92Rating
UnitedHealth Group Inc580,65 USD0,47Rating

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser