Fald i eurozonens inflation lægger op til ECB's rentenedsættelse

Priserne i euroområdet steg med 2,2 % i august, hvilket var i overensstemmelse med økonomernes forventninger og under juli måneds tal.

Sara Silano 03/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Eurozonens forbrugerprisindeks steg med 2,2 % på årsbasis i august ifølge Eurostats flash-estimat, hvilket er et fald fra 2,6 % i juli og i overensstemmelse med økonomernes forventninger. Og kerneinflationen, som viser priserne uden energi- og fødevareomkostninger, faldt en smule til 2,8 % fra 2,9 % i juli.

"Efter den kraftige stigning i inflationen i juli vil investorerne være glade for at se, at tallet faldt i august til 2,2 %", siger Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar. "Dette fald på 40 basispoint bringer os nu tilbage i nærheden af Den Europæiske Centralbanks målsætning."

Kerneinflationen er fortsat væsentligt højere end inflationsmålet på 2 %, men "den bevæger sig i det mindste i den rigtige retning", siger Field.

I det foreløbige inflationstal for august forventes det største bidrag at komme fra tjenesteydelser (4,2 % sammenlignet med 4 % i juli), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (2,4 % sammenlignet med 2,3 % i juli), ikke-energirelaterede industrivarer (0,4 %), energi (-3 % sammenlignet med +1,2 % i juli) ifølge Eurostat.

"Faldende energipriser var drivkraften bag det forventede fald i inflationen i eurozonen," siger Ulrike Kastens, europæisk økonom hos DWS. "De faldt med 3 % i august og sørgede for, at stigningen i leveomkostningerne aftog til 2,2 %."

Bert Colijn, seniorøkonom hos ING, kommenterede tjenesteydelsesinflationen, som er et vigtigt mål for Den Europæiske Centralbank, og sagde, at "stigningen til dels skyldtes den franske tjenesteydelsesinflation, som steg på grund af de olympiske lege i august. Under alle omstændigheder er inflationen i servicesektoren endnu ikke faldet meget i øjeblikket."

Priserne faldt i de fleste økonomier i eurozonen

Data på landeniveau viste et fald i de fleste af eurozonens økonomier. Ifølge de foreløbige data fra det føderale statistikkontor, der blev offentliggjort torsdag den 29. august, var priserne i Tyskland 1,97 % højere end året før, hvilket var betydeligt under konsensusforventningerne på 2,2 % og et fald fra 2,6 % i juli. I Frankrig var den samlede inflation 2,2 % højere end året før, hvilket er et fald fra 2,7 % i juli, ifølge statistikbureauet Insee.

Det er det laveste niveau i tre år, men lidt over forventningerne, drevet af et opadgående pres fra inflationen i servicesektoren, især stærke overnatnings- og transporttjenester. Dette kan sandsynligvis forklares med engangseffekter i forbindelse med de olympiske lege i Paris i Frankrig.

I Spanien overraskede prisstigningerne en smule i nedadgående retning med en stigning på 2,2 % ifølge flash-data fra det lokale statistikkontor. I Italien steg forbrugerprisindekset med 1,1 % på årsbasis (fra 1,3 % i juli) ifølge ISTAT's foreløbige skøn. Dataene ligger under markedets forventninger på 1,2 %, primært på grund af priserne på ikke-regulerede energiprodukter (fra -6,0 % til -8,6 %).

ECB forventes at sænke renten i næste måned

ECB's næste pengepolitiske møde finder sted i Frankfurt den 12. september, og økonomerne forventer i vid udstrækning en rentesænkning. Markederne satser på en nedsættelse af ECB's toneangivende rente med et kvart procentpoint til 3,5 %.

"Med en inflation, der tilsyneladende ligger på eller omkring det niveau, vi har brug for, og en arbejdsløshed, der er stabil, bør ECB bekræftes i sin kurs. Det giver os et godt udgangspunkt for yderligere rentenedsættelser i år," siger Morningstar's Field.

Natasha May, global markedsanalytiker hos J.P. Morgan Asset Management, sagde:

"ECB's septembermøde bliver næppe månedens mest betydningsfulde rentebeslutning, men dagens inflationsmeddelelse baner vejen for endnu en rentenedsættelse i eurozonen. Som begrundelse for at lette foden yderligere fra bremsen kan ECB's styrelsesråd pege på den laveste samlede inflation i tre år."

ECB-mødet ligger forud for Federal Reserves pengepolitiske møde, som finder sted den 17. og 18. september. ECB's formand, Christine Lagarde, har flere gange understreget Den Europæiske Centralbanks uafhængighed af Fed, og JP Morgans May mener, at der er gode grunde til det.

"Inflationen i eurozonen er tættere på målet, de finansielle forhold i eurozonen er meget strammere, og aktivitetsdataene har været svagere," sagde hun.

"Og selv om denne måneds inflationsfald hovedsageligt var drevet af energikomponenten i inflationskurven, tyder fremadrettede lønindikatorer på, at selv den klæbrige serviceinflation bør falde i de kommende kvartaler. Generelt har ECB's 'hawkishness' haft den tilsigtede effekt. Selv om de kommende inflationstal kan vise sig at være lidt svingende, bør Styrelsesrådet føle sig tryg ved at vælge endnu en rentenedsættelse, før Fed tager det første skridt.«

ECB's nyligt offentliggjorte referat viste, at centralbanken stadig er meget på vagt over for inflationen i servicesektoren og anden runde-effekter i løndata. Derfor "venter markederne på kommende data for at beslutte sig for et skridt, da de nu er ligeligt fordelt over en nedsættelse på 25 basispoint i oktober, og ECB's embedsmænd gav kun lidt vejledning om dette på Jackson Hole Symposium", sagde Christophe Boucher, investeringschef hos ABN AMRO Investment Solutions.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser