Nordiske aktier med en bred økonomisk moat

Bland de elleve nordiske aktier, som er blevet tildelt en bred økonomisk moat af Morningstars analytikere, finder vi navne som Elekta, Novo Nordisk, Kone og Atlas Copco.

Johanna Englundh 29/08/2024
Facebook Twitter LinkedIn

ekonomiska vallgravar

Moats (voldgrave) er gode til at forsvare sig mod drager ... og konkurrenter. Virksomheder, der har en bred økonomisk moat, har en bæredygtig og væsentlig konkurrencemæssig fordel, som gør det muligt for dem at opnå overnormale afkast på kapital over en lang periode og holde konkurrenterne på afstand. Morningstars analytikere tildeler hver virksomhed, de overvåger, en økonomisk voldgrav med vurderingen bred, smal eller ingen.

Af de i alt 44 nordiske aktier, som Morningstars analytikere holder øje med, er elleve blevet tildelt en bred økonomisk moat.

1. Alfa Laval (ALFA)
2. Assa Abloy (ASSA B)
3. Atlas Copco (ATCO B)
4. Coloplast (COLO B)
5. Elekta (EKTA B)
6. Kone (KNEBV)
7. Kongsberg Gruppen (KOG)
8. Novo Nordisk (NOVO B)
9. Novonesis (NSIS B)
10. Saab (SAAB B)
11. Wärtsilä (WRT1V)

Disse virksomheder opererer i sektorer, der spænder fra medicinske instrumenter og udstyr, specialiserede industrimaskiner og bioteknologi til specialkemikalier. Blandt aktierne med en bred økonomisk moat finder vi flere, der i øjeblikket anses for at være overvurderede, mens kun én vurderes at være undervurderet.

Stjernevurderingen angiver, om en aktie er billig, dyr eller rimeligt prissat i forhold til analytikerens vurdering af dens indre værdi, altså skønnet over dens reelle værdi. Aktier, der handles med store rabatter i forhold til deres reelle værdi, får de højeste vurderinger (4 eller 5 stjerner), mens aktier, der handles med store præmier i forhold til deres reelle værdi, får lavere vurderinger (1 eller 2 stjerner). En 3-stjernet vurdering betyder, at den aktuelle aktiekurs ligger tæt på analytikerens skøn over den reelle værdi.

Nedenfor følger de vigtigste Morningstar-vurderinger for de nordiske aktier, der har en bred økonomisk moat, samt et uddrag fra analytikerens seneste rapport.

Alfa Laval (ALFA)

Analytiker: Grant Slade, CFA

 

Vi anser, at Alfa Laval har en bred økonomisk moat baseret på virksomhedens tekniske ekspertise og omfattende erfaring med at levere udstyr og løsninger inden for sine tre nøgleteknologier – varmeoverførsel, separation og flowhåndtering – som opfylder høje krav til ydeevne og sikkerhed inden for de forskellige industrivertikaler, som virksomheden opererer i.

Alfa Laval betragter produktudvikling som en af sine kerneaktiviteter og ser det som den vigtigste faktor for at sikre virksomhedens førende position inden for sine kerneområder. Derfor geninvesterer Alfa Laval normalt 2-3 % af den årlige omsætning i sit forsknings- og udviklingsprogram for at udvikle nye produkter og løsninger – betydeligt mere end de fleste af konkurrenterne både i absolutte og relative tal. Som et resultat heraf har Alfa Laval en betydeligt større patentportefølje end sine konkurrenter, indsender omkring 50 nye patentansøgninger og lancerer cirka 100 nye produkter hvert år.

Assa Abloy (ASSA B)

Analytiker: Grant Slade, CFA

 

Vi tildeler Assa Abloy en bred økonomisk moat baseret på immaterielle aktiver og omstillingsomkostninger, som virksomheden har opbygget gennem flere årtier - både organisk og uorganisk gennem sin kraftfulde opbygning af de globale markeder for låse og fysiske adgangsløsninger.

Assa Abloys markedsledende brands er synonyme med sikkerhed, pålidelighed og innovative produkter. Assa Abloys globale varemærkeportefølje reducerer søgeomkostningerne for de sikkerhedssystemintegratorer og låsesmede, der installerer Assa Abloys brede sortiment af produkter til låse- og adgangsløsninger - især inden for det kommercielle segment af markedet, hvor omkring 70 % af Assa Abloys indtægter kommer fra. Derudover skaber den lange levetid for Assa Abloys brede produktsortiment - som ofte varer fra det tidspunkt, en bygning opføres, til den kræver en større renovering - høje omstillingsomkostninger, der beskytter Assa Abloys betydelige og meget rentable eftermarkedssalg af egne reservedele og eftermarkedstjenester.

Atlas Copco (ATCO A)

Analytiker: Grant Slade, CFA

 

Vi mener, at Atlas Copcos ry som brancheleder inden for innovation og produktkvalitet, sammen med høje omkostninger ved kundeskift, bidrager til at beskytte virksomhedens indtægtsstrømme mod konkurrence. Vi ser industrikompressorvirksomheden - segmentet for kompressorteknik, som står for cirka 50 % af Gruppens driftsresultat - som den mest konkurrenceudsatte forretning.

Vi vurderer også, at vakuumudstyrsvirksomheden drager fordel af ry og omkostninger ved kundeskift. I sidste ende giver Atlas Copcos konkurrencefordele en bred og relativt stabil bruttomargin, hvilket vi ser som en indikation på prissætningsstyrke, især i lyset af Gruppens kapitalsvage forretningsmodel - hvor gruppen outsourcer cirka 75 % af sine direkte produktions- og samleomkostninger.

Coloplast (COLO B)

Analytiker: Debbie S. Wang

 

Vi har længe beundret Coloplasts konkurrencemæssige fordele og har for nylig opgraderet vores vurdering af virksomhedens økonomiske voldgrav til bred på grund af selskabets afkast og konsekvente evne til at opnå en ROIC (Return on Invested Capital) langt over sine kapitalomkostninger.

Coloplasts voldgrav stammer primært fra virksomhedens aktiviteter inden for stomi, kontinenspleje og urologi, hvor det har formået at udnytte immaterielle aktiver og til tider omstillingsomkostninger. Virksomheden har en lang historie med meningsfuld innovation inden for de to førstnævnte områder. Vi værdsætter de moat-karakteristika, der findes i stomi- og urologivirksomhederne. Det globale stomimarked på 2 milliarder USD drager fordel af immaterielle aktiver og omstillingsomkostninger og er den type stabile oligopol, som vi sætter pris på. Coloplast er markedsleder med en anslået markedsandel på 40%; Convatec og det privatejede Hollister deler omtrent resten af markedet.

Elekta (EKTA B)

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Markedet for RT-udstyr (radioterapiudstyr) er kendetegnet ved meget høje adgangsbarrierer på grund af betydelige immaterielle rettigheder og teknisk knowhow samt høje omstillingsomkostninger, som opstår på grund af betydelige uddannelsesomkostninger og risiko for driftsforstyrrelser.

En kombination af en høj Herfindahl-indeks, betydelige adgangsbarrierer og en moderat grad af rivalisering giver RT-segmentet en fordelagtig position sammenlignet med flere andre segmenter inden for apparatindustrien. På trods af en vis risiko for prispress på vækstmarkeder, hvor kunderne har en tendens til at være mere omkostningsbevidste, vurderer vi, at graden af rivalisering mellem de vigtigste aktører er moderat og forventer ikke, at de to virksomheder vil deltage i halsbrækkende, værdidestruktive priskrige.

Kone (KNEBV)

Analytiker: Grant Slade, CFA

 

Kones høje afkast på investeret kapital er et resultat af en kombination af virksomhedens varige konkurrencemæssige fordele - herunder immaterielle aktiver baseret på godt omdømme, omkostninger ved kundeskift og omkostningsfordele inden for elevatorservice - samt dens kapitalsvage forretningsmodel. Kones driftsmodel, som har en relativt fleksibel omkostningsstruktur for produktion og installation af nyt udstyr, bidrager yderligere til at sikre en stærk økonomisk fortjeneste gennem hele konjunkturcyklussen.

Kones immaterielle aktiver baseret på omdømme giver også en konkurrencefordel, der sikrer adgang til det lukrative eftermarked for elevatortjenester. Her kan Kone fuldt ud udnytte sin lange erfaring ved at konvertere nye installationer til sin globale portefølje af service- og vedligeholdelsesaftaler.

Kongsberg Gruppen (KOG)

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA

 

Vi vurderer, at Kongsberg har en bred økonomisk moat baseret på omstillingsomkostninger og immaterielle aktiver i form af ingeniørmæssig og teknisk ekspertise samt langvarige kundeforhold. Kongsbergs forretning er godt diversificeret mellem det civile marked og forsvarssektoren, med en global tilstedeværelse i mere end 40 lande og fire hovedforretningsområder: Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense & Aerospace, Kongsberg Digital og Kongsberg Discovery.

Virksomheden genererer cirka 60 % af sine indtægter fra det civile forretningsområde, mens resten kommer fra forsvarssektoren. Forsvarssektoren bidrager dog med 50 % af virksomhedens gennemsnitlige EBIT.

Novo Nordisk (NOVO B)

Analytiker: Karen Andersen, CFA

 

Novo Nordisks stærke immaterielle aktiver inden for diabetes og relaterede kardiometaboliske sygdomme som fedme giver virksomheden en bred økonomisk moat, der vil beskytte lønsomheden på lang sigt. En fokuseret forsknings- og udviklingsstrategi gør det muligt for virksomheden gentagne gange at forlænge patentsikkerheden gennem innovation.

Effektive produktionsteknikker og stordriftsfordele har gjort det muligt for Novos insulinforretning at opnå en stærk global lønsomhed, egenskaber som virksomheden deler med de eneste to andre globale insulinaktører, Sanofi og Eli Lilly.

Vi mener dog ikke, at Novos omkostningsfordele er stærke nok til at udgøre en kilde til moat for hele virksomheden, da Novos fokus hurtigt er skiftet fra insulin (20 % af salget i 2023) til GLP-1-terapier (70 % af salget i 2023).

Novonesis (NSIS B)

Analytiker: Diana Radu, CFA

 

Vi mener, at Novonesis besidder en bred økonomisk moat baseret på immaterielle aktiver, omstillingsomkostninger og omkostningsfordele. Fusionen mellem Novozymes og Chr. Hansen har samlet to ledere inden for biologiske løsninger med mere end et århundredes erfaring inden for fermenteringsteknik og bioteknologi, hvilket danner grundlaget for deres egenudviklede teknologi. Dette kan spores tilbage til deres danske arv, da Danmark generelt anses for at være centrum for fermenteringsteknik.

Novonesis har en dominerende position på både enzym- og kulturmarkederne, med en markedsandel på cirka 50 % på hver af disse markeder. Konkurrencen er relativt gunstig inden for begge industrier, da de i høj grad er præget af en duopolistisk struktur. IFF er den næststørste aktør på disse markeder, med en markedsandel på cirka 20 % på hver af markederne, efterfulgt af DSM-Firmenich, som har en markedsandel på cirka 5-6 %, primært begrænset til fødevare- og drikkesegmenterne.

Saab (SAAB B)

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA


Vi vurderer, at Saab har en bred økonomisk moat i form af immaterielle aktiver og omstillingsomkostninger, som findes på forsvarsmarkedet. Virksomheden genererer cirka 95 % af sine indtægter fra forsvarssektoren, mens de resterende indtægter kommer fra civil aktivitet.

Øgede globale spændinger, især mellem Vesten og Kina samt Rusland, fører til øgede forsvarsudgifter i Europa og Asien-Stillehavsområdet. Som følge af krigen mellem Rusland og Ukraine vil næsten alle europæiske lande øge deres forsvarsbudgetter til mindst 2 % af bruttonationalproduktet i de kommende år. Dette skaber langsigtede muligheder for Saab til at udnytte sin geografiske tilstedeværelse og sit produktsortiment.

I 2023 rapporterede Saab en rekordstor ordrebeholdning på cirka 128 milliarder kroner. Dette giver indsigt i den fremtidige forretning, da forsvarsprogrammer ofte strækker sig over mange årtier, hvor salg og fortjenstmargener typisk stiger, når programmerne når fuld produktion, og eftermarkedet begynder at tage fart.

Wärtsilä (WRT1V)

Analytiker: Grant Slade, CFA

 

Vi vurderer, at Wärtsilä har en bred økonomisk moat, understøttet af immaterielle aktiver i deres tilbud inden for maritim kapitaludstyr.

Høje omkostninger ved kundeskift støtter også premiumprissætning og opretholder økonomisk profitgenerering for Wärtsiläs maritime eftermarkedsforretning. Vi mener, at Wärtsiläs lange erfaring med at levere højtydende, pålidelige og sikre maritime motorer, fremdrivningssystemer og udstyr udgør et immaterielt aktiv, der reducerer søgeomkostningerne for de risikovillige skibsbygningskunder samt for de endelige ejere og operatører af skibe med udstyr installeret af Wärtsilä.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Alfa Laval AB464,00 SEK-0,49Rating
Assa Abloy AB Class B331,70 SEK-0,87Rating
Atlas Copco AB Class B157,65 SEK-1,19
Coloplast A/S Class B911,20 DKK-1,09Rating
Elekta AB Class B68,70 SEK0,88Rating
KONE Oyj Class B50,12 EUR0,48Rating
Kongsberg Gruppen ASA1.009,00 NOK-0,39Rating
Novo Nordisk A/S Class B882,20 DKK-2,35Rating
Novonesis AS Class B456,20 DKK-1,45Rating
Saab AB Class B221,65 SEK0,23Rating
Wartsila Corp18,84 EUR1,48Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser