Hvor kan man finde højere afkast end statsobligationer?

Obligationer med høj rente og gæld fra emerging markets kan tilbyde investorer muligheder og udgøre et alternativ til aktieudbytter. Man skal blot være opmærksom på risiciene!

Sara Silano 26/08/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Piggy Bank UK Main

Investorer på udkig efter afkast fandt rige muligheder i den seneste udbyttesæson, men det at eje aktier er ikke den eneste måde at generere afkast på. Der er mange gode tilbud at finde i obligationsmarkedet, hvis man ser ud over statsobligationer - især i segmenter med høj rente som højrenteobligationer og obligationer fra emerging markets.

Husk, at der er store forskelle mellem aktier og obligationer. Aktier er finansielle værdipapirer, der repræsenterer en andel af en virksomheds kapital. Obligationer derimod er gældsinstrumenter for udstederen og kreditinstrumenter for køberen. De bruges af regeringer og virksomheder til at rejse kapital og giver køberen ret til at få tilbagebetalt hovedstolen ved udløb, plus renter.

Som sådan er aktier investeringer i en virksomheds potentielle succes, mens obligationer er investeringer i kreditværdigheden af virksomheden eller organisationen selv.

"Det udgør en grundlæggende forskel i, hvordan investorer tager risiko," forklarer Jeremy Cunningham, investeringsdirektør for fastforrentede investeringer hos Capital Group, i en meddelelse dateret den 12. august. "Det, der er positivt fra et obligationsperspektiv, er ikke nødvendigvis positivt for aktieinvestorer, og omvendt."

Hvad får prisen på en obligation til at variere?

Blandt de faktorer, der kan få en aktiekurs til at stige, er vækst i overskud, aktietilbagekøb, fusioner og opkøb samt investeringer i kapitaludgifter (capex). Omvendt kan en reduktion af udbytte eller kapitaludgifter eller salg af aktiver for at styrke balancen være positive faktorer for investorer i virksomhedsobligationer.

Derudover reagerer aktier og obligationer ikke på samme måde i perioder med markedsuro.

"I perioder med faldende markeder fokuserer investorer mere på virksomhedernes overlevelse end på deres fremtidige vækstpotentiale. Derfor har obligationer en tendens til at stige hurtigere, før aktiekurserne begynder at komme sig," forklarer Cunningham.

Typer af obligationer for investorer på jagt efter afkast

Obligationer er et værktøj til porteføljediversificering. Statsobligationer med lav risiko bruges typisk defensivt. Dog kan andre typer obligationer anvendes til at generere indtægter. I sådanne tilfælde skal investorer være villige til at acceptere lidt mere risiko og følsomhed over for aktiemarkedets tendenser.

Højrenteobligationer, for eksempel, er virksomhedsobligationer, der tilbyder høje afkast i bytte for en større risiko for, at udstederen ikke kan opfylde sine forpligtelser. Gæld fra emerging markets har også en tendens til at tilbyde højere afkast, trods en større risiko.

Ved at undersøge data fra de seneste 20 år for en kombination af globale aktieindeks, højrenteobligationer og obligationer fra emerging markets har Cunningham konstateret, at det er muligt at opnå et højt afkastniveau sammenlignet med en rentefokuseret strategi, med lavere volatilitet end en portefølje, der udelukkende er fokuseret på aktier.

"Stats- og virksomhedsobligationer fra emerging markets samt højrenteobligationer er blandt de mest velegnede instrumenter til porteføljer, der har til formål at generere høje indtægter," forklarer Nicolò Bragazza, associeret porteføljemanager hos Morningstar Wealth.

"Disse typer obligationer tilbyder generelt højere afkast end traditionelle statsobligationer og endda bedre kvalitet virksomhedsobligationer, og denne ekstra afkast måles ved kreditspændet."

Er det et godt tidspunkt at investere i højrenteobligationer?

Ifølge Justin Jewell, leder af højrentefinansiering for Europa hos RBC BlueBay, "kan investorer i det nuværende højrentemarked rimeligvis forvente afkast i størrelsesordenen 8-9 %. For ikke så længe siden var afkastene halvt så høje," bemærker han. Men dette indebærer også risikoen for en stigning i misligholdelsesraten, som var tæt på nul i 2021 og 2022.

"Den udfordring, der sandsynligvis vil reducere afkastene en smule over de næste to til tre år, er, at misligholdelserne forventes at vende tilbage til 2,5-3,5 %," udtalte Jewell i en rapport i slutningen af juli.

"Efter de historiske renteforhøjelser opererer virksomheder i en verden, hvor investeringsomkostningerne er højere, og nogle kan opleve vanskeligheder i denne periode."

Investorer skal også være opmærksomme på, at højrenteobligationer er meget følsomme over for den økonomiske cyklus, da kreditspænd har en tendens til at stige i perioder med øget markedsuro, hvilket medfører en nedgang i værdien af disse obligationer.

"Det betyder, at disse obligationer normalt ikke tilbyder diversificering i forhold til aktier," påpeger Bragazza.

"Derudover, i modsætning til aktier, er deres afkast begrænset opad, hvilket gør deres risiko/afkast-profil mindre attraktiv, når kreditspændene er særligt pressede, især for porteføljer, hvor hovedmålet er langsigtet kapitalvækst og ikke generering af høje indtægter."

Hvad er fordelene ved investering i gæld fra emerging markets?

Gæld fra emerging markets er et alternativ for dem, der søger høje afkast. Denne gæld kan udstedes i hård valuta (f.eks. dollar) eller i lokal valuta. Sidstnævnte indebærer generelt højere risici, herunder valutavolatilitet, politisk usikkerhed og risikoen for statsgældsudfald - alt dette mod potentielt højere og mere diversificerede afkast.

"At investere i statsobligationer fra emerging markets kan ikke kun være nyttigt for at generere ekstra indtægter, men også for at drage fordel af en eventuel værdiøgning af de valutaer, de er udstedt i," forklarer Bragazza.

"Dette gør dem særligt attraktive, da valutaen ikke kun kan give et ekstra afkast, men også en form for diversificering, selvom den ikke er lige så pålidelig som de valutaer, der opfattes som værende af høj kvalitet, såsom dollaren."

I løbet af de sidste to årtier har gæld fra emerging markets oplevet en bemærkelsesværdig vækst både i bredden og dybden af spektret af lande og antallet af udstedere.

"Emissionerne er steget, hvilket har forbedret likviditeten, mens rentekurverne er blevet mere modne, hvilket giver aktive investorer mulighed for at skabe værdi ved at positionere sig på forskellige løbetider," bemærkede Flavio Carpenzano, direktør for fastforrentede investeringer hos Capital Group, i en rapport den 5. august. I dag repræsenterer dette marked næsten 4.000 milliarder dollars (3.100 milliarder pund).

De bedste højrenteobligationsfonde og ETF'er

For dem, der ønsker at se ud over statsobligationer, præsenterer vi nedenfor de bedste højrenteobligationsfonde, udvalgt baseret på Morningstar Medalist Rating og med en Morningstar Star Rating på mindst tre stjerner. Fondene er sorteret efter "gennemsnitlig kupon," en indikator beregnet ved at vægte kuponen for hver obligation i forhold til dens vægt i porteføljen. Dette giver et indblik i, om fonden primært indeholder obligationer med høj eller lav kupon.

Below you can find emerging market bond funds in local currencies, selected on the basis of a positive Morningstar Medalist Rating and a Star Rating of at least three stars. The funds are sorted by average coupon.

2

We now turn to the ETFs available in Europe. We have selected the best ones according to the Medalist Rating in the Euro high-yield and emerging local currency bond categories.

 

© Morningstar, 2024 - Oplysningerne i dette dokument er udelukkende beregnet til uddannelsesmæssige formål og er kun til information. Det er ikke ment som, og bør ikke betragtes som, en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de nævnte værdipapirer. Alle kommentarer udtrykker forfatterens mening og bør ikke betragtes som en personlig anbefaling. Oplysningerne i dette dokument bør ikke være den eneste kilde, der ligger til grund for en investeringsbeslutning. Sørg for at kontakte en finansiel rådgiver eller en finansiel professionel, før du træffer nogen investeringsbeslutninger.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser