De bedste europæiske udbytteaktier i juli 2024

Denne måneds artikel fokuserer på fire europæiske medicinalaktier, herunder Novartis og Roche.

Fernando Luque 13/08/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Cartera de dividendos

Udbytteinvestering er mere komplekst, end det lyder. Du skal ikke kun se på udbytteafkastet, men også på selskabets udbyttehistorie, dets finansielle styrke og selvfølgelig dets værdiansættelse.

Hos Morningstar gør vi det ved at konstruere specialiserede udbytteindekser og beregne en fair value for virksomhederne. Baseret på disse Morningstar-indekser (du kan læse den anvendte metode i slutningen af artiklen) har vi udvalgt de bedste europæiske udbytteselskaber.

Juli var en positiv måned for europæiske udbytteselskaber. Det indeks, vi bruger som benchmark for kategorien Europe High Dividend Equity, Morningstar DM Eur Div Yld >2,5 % NR, steg 3,0 % i euro, mens det bredere europæiske markedsindeks, Morningstar Europe NR, steg 1,5 %.

Men vores udvalg af de bedste europæiske udbytteselskaber klarede sig endnu bedre med et gennemsnitligt udbytte på 4,7 % (se tabellen i slutningen af artiklen for hvert selskabs udbytte).

På vores liste over selskaber er dette de 10 selskaber, der steg mest i sidste måned.

 

Af de 10 virksomheder tilhører fire den finansielle sektor. Især de britiske banker Natwest Group og Barclays, den franske bank Crédit Agricole og den italienske bank UniCredit skiller sig ud.

Tabellen nedenfor viser de europæiske udbytteaktier på vores liste, som klarede sig dårligst i sidste måned.

Bilselskaber som Stellantis, Mercedes Benz, BMW og Volkswagen dominerer listen.

 

 

Medicinalaktierne fortsætter med at hæve deres udbytte

August er en måned fuld af nyheder om virksomhedernes kvartalsresultater, men det er en meget stille måned for udbyttebetalinger. Virksomheder udbetaler typisk mere end ét udbytte i løbet af året. De kan udbetale et halvårligt udbytte, som udbetales til aktionærerne i løbet af året, og de kan udbetale et årligt udbytte, som udbetales i slutningen af året. Men en virksomhed kan også udbetale et enkelt udbytte.

Det er tilfældet for de fleste af sundhedsvirksomhederne på vores liste: Novartis AG (NOVN), Sanofi (SAN) og Roche (ROG). Det fjerde selskab, GSK (GSK), udbetaler kvartalsvist udbytte. Det er derfor et godt tidspunkt at se på udbytte fra denne gruppe af virksomheder.

Novartis (NOVN)

Novartis udbetalte et udbytte på 3,30 CHF den 11. marts sammenlignet med et udbytte på 3,20 CHF sidste år, en stigning på 3,1 %. Virksomheden har haft tradition for at øge sit udbytte år efter år siden 1996. Med de nuværende priser har det et forventet udbytte på 3,5 %, men af de 4 sundhedsselskaber på vores liste har det den mindst attraktive værdiansættelse. Det næste udbytte forventes at blive udbetalt i marts næste år.

Det er det foretrukne sundhedsselskab for forvaltere af europæiske aktiefonde med højt udbytte, og det ligger på tredjepladsen i disse fondes samlede porteføljer ved udgangen af juni (se tabellen nedenfor).

 

 

Sanofi (SAN)

Det franske selskab udbetalte et årligt udbytte på 3,76 euro i maj sidste år, en stigning fra 3,56 euro året før. Udbyttestigningen i år var på 5,6 %. Ligesom Novartis har virksomheden en lang tradition for at øge sit årlige udbytte, idet den har hævet det i de seneste 29 år.

Af de fire medicinalvirksomheder på vores liste har den det højeste udbytte (4,07 %) og indtager en fremtrædende plads i porteføljerne hos fonde med højt udbytte (plads 5 ud af 565 aktier).

 

 

Roche Holding (ROG)

Roche er den tredje sundhedsvirksomhed på vores liste, som allerede har udbetalt hele sit årlige udbytte. Den 18. marts blev der udbetalt et enkelt udbytte på 9,60 CHF sammenlignet med 9,50 CHF sidste år. Af de 4 selskaber i sektoren har det det laveste udbytte (3,45 %), men den mest attraktive værdiansættelse. Det handles til en Price/Fair Value på 0,73; det betyder, at det er 27 % undervurderet ifølge Morningstars analytikere.

Ligesom Novartis og Sanofi er udbyttevæksten i de sidste 10 år upåklagelig, som det fremgår af illustrationen nedenfor.

 

GSK PLC (GSK)

Den fjerde virksomhed i sundhedssektoren, som vi analyserer i denne måned, er den britiske virksomhed GSK. I modsætning til de tre andre udbetaler GSK udbytte hvert kvartal, normalt i januar, april, juli og november. Det seneste kvartalsudbytte var på 0,15 £ den 11. juli (i juli 2023 udbetalte virksomheden et udbytte på 0,14 £).

GSK's næste kvartalsudbytte udbetales den 10. oktober, men for at modtage det skal investoren være aktionær i virksomheden inden den 15. august 2024. Dette er kendt som ex-dividend-datoen.

GSK's udbyttehistorie er mere svingende end konkurrenternes. Faktisk mener vores analytiker Damien Conover, at GSK's udbytte historisk set er for højt.

"I løbet af de sidste fem år har GSK udbetalt et udbytte på ca. 70 % af den normaliserede indtjening, hvilket sandsynligvis har begrænset evnen til at geninvestere i virksomheden gennem både intern forskning og udvikling og eksterne opkøb af nye lægemidler under udvikling.

"Derudover virkede det særlige udbytte i 2016 overdrevet og unødvendigt. Efter frasalget af forbrugergruppen i 2022 reducerede virksomheden det samlede udbytte til et niveau, der sandsynligvis er mere passende i forhold til indtjeningen."

 

 

 

Tabellen viser aktiens placering i indeksporteføljen eller den samlede portefølje i kategorien European High Dividend Equity.

Nyheder om udbytte i august

2. august: British American Tobacco udbetalte et kvartalsudbytte på 58,88 pence pr. aktie. Ex-udbyttedatoen var den 27. juni.

6. august: Koninklijke KPN udbetaler et foreløbigt udbytte på 0,068 euro. Ex- udbytte datoen var 1. juli.

Den 1. august: Ex-dato for det næste udbytte fra Reckitt Benckiser på 80,4 pence, som udbetales den 13. september.

Den 5. august: Ex-udbyttedato for det næste udbytte fra ING, som udbetales den 12. august.

Den 8. august: Ex-udbyttedato for Unilevers næste udbytte på 36,96 pence, som udbetales den 6. september.

Den 8. august: Ex-udbyttedato for Barclays næste udbytte på 2,9 pence, som udbetales den 17. september.

Den 8. august: Ex-udbyttedato for det næste NatWest-udbytte på 6 pence, der udbetales den 13. september (erklæres den 26. juli).

Den 9. august: Ex-udbyttedato for det næste udbytte fra Koninklijke Ahold Delhaize NV, der udbetales den 13. september (erklæres den 7. august).

Den 15. august: Ex-udbyttedato for det næste Rio Tinto udbytte på 177 pence, der udbetales den 26. september.

Den 15. august: Ex-udbyttedato for det næste GSK-udbytte på 15 pence, der udbetales den 10. oktober.

Den 15. august: Ex-udbyttedato for HSBC's næste udbytte på 10 pence, som udbetales den 27. september.

Sådan valgte vi de bedste europæiske udbytteaktier

Vi valgte først alle de europæiske aktier, som vores aktieanalyseteam følger, og som indgår i Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Dette indeks fokuserer på aktier, der konsekvent udbetaler udbytte og har evnen til at opretholde disse betalinger. Aktierne er udvalgt fra Morningstar Developed Markets Large Cap Index. Dividend Leaders-indekset består af de 100 aktier med det højeste udbytte, som opfylder udvælgelseskriterierne, herunder miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige (ESG) kriterier baseret på Morningstars Sustainalytics-data.

Vi afrundede derefter listen med europæiske aktier, der indgår i mindst to af de følgende tre udbytteindekser: Morningstar Developed Markets Dividend Yield >3% (dette indeks sporer udbyttet af aktier på de udviklede markeder med et efterfølgende 12-måneders udbytte på mere end 3%), Morningstar Developed Markets Dividend Growth (dette indeks er designet til at give eksponering til aktier i Morningstar Developed Markets Index med en historie af uafbrudt udbyttevækst og evnen til at opretholde denne vækst) og Morningstar Developed Markets High Dividend Low Volatility (dette indeks giver eksponering til aktier på de udviklede markeder med høje udbytter og stærk finansiel kvalitet, samtidig med at det favoriserer dem med lavere volatilitet).

I alt 51 virksomheder blev udvalgt i alfabetisk rækkefølge:

 

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Barclays PLC221,00 GBX-0,07Rating
Credit Agricole SA14,26 EUR0,18Rating
GSK PLC1.632,00 GBX-0,09Rating
Mercedes-Benz Group AG56,54 EUR-0,35Rating
Novartis AG Registered Shares98,41 CHF0,25Rating
Roche Holding AG264,10 CHF-0,56Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating
Stellantis NV13,59 EUR-0,18Rating
UniCredit SpA37,10 EUR0,53Rating
Volkswagen AG Vorz-Inhaber-Akt ohne Stimmrecht91,08 EUR-1,41Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser