Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Fund managers søger nye muligheder på baggrund af GRANOLAS' blandede resultater

'GRANOLAS'-aktiernes fremgang i Europa har givet anledning til sammenligninger med USA's egne Magnificent Seven, men der er muligheder uden for gruppen.

Christopher Johnson 13/08/2024
Facebook Twitter LinkedIn

An LVMH storefront in London

Når man nævner USA's Magnificent Seven, er der sjældent langt mellem snakken om Europas såkaldte "GRANOLAS"-aktier. I modsætning hertil har GRANOLAS dog trukket de europæiske aktiemarkeder ned denne sommer.

Goldman Sachs' analytikere opfandt begrebet i 2020 for at beskrive aktierne i elleve store virksomheder i Europa og Storbritannien:

GSK (GSK)

• Roche (ROG)

• AstraZeneca (AZN)

• Novo Nordisk (NOVO B)

• Nestlé (NESN)

• Novartis (NOVN)

• L'Oréal (OR)

• LVMH (MC)

• ASML (ASML)

• SAP (SAP)

Den største forskel mellem Magnificent Seven og disse europæiske selskaber er koncentrationen: I hvor høj grad investorernes succes bliver afhængig af enten specifikke virksomheder eller sektorer. Mens Magnificent Seven's succes i høj grad skyldes teknologi, spænder GRANOLAS over en bredere vifte af sektorer fra luksusvarer til lægemidler. Denne mangfoldighed betyder, at GRANOLAS ikke altid bevæger sig i tandem.

Nicolò Bragazza, associate portfolio manager hos Morningstar Wealth, bemærker, at GRANOLAS siden begyndelsen af juli har haft en negativ indvirkning på det europæiske aktiemarked på grund af udviklingen i gruppens største aktie målt på markedsværdi: Novo Nordisk. Aktierne i det danske medicinalfirma er faldet med 11 % siden toppen den 25. juni.

Europas næststørste aktie målt på markedsværdi og en anden GRANOLAS-bestanddel, ASML, faldt 16 % i samme periode, mens en anden teknologivirksomhed, softwaregiganten SAP, hjalp med at opveje dette træk.

SAP løfter GRANOLAS

SAP (SAP), den tyske multinationale softwarevirksomhed værdisat til 232 mia EUR, var en betydelig drivkraft for udviklingen med det højeste år-til-dato afkast i gruppen på næsten 40 %. Virksomheden har trodset oddsene ved at slå rivalerne WorkSpace og Salesforce inden for virksomhedsapps.

"Siden årets begyndelse har deres bidrag til det europæiske marked været stærkt positivt, anført af teknologiværdierne SAP og ASML og af medicinalvirksomheder, som generelt har opvejet den negative udvikling i forbrugerprodukterne," siger Bragazza.

Selv om virksomheden annoncerede en omstruktureringsplan, steg SAP's indtægter med 10 % i andet kvartal og overgik dermed forventningerne. Kernen i succesen var cloud-forretningen, hvis indtægter steg med 25 %, mens salget i cloud SaaS-divisionen, en anden vigtig slagmark i forhold til Salesforce, steg med 33 %.

For Steve Bolton, fondsforvalter af den Morningstar Gold-Rated Royal London European Growth Fund, er SAP's succes et resultat af teknologiske forbedringer.

"Teknologi og potentialet for at drage fordel af udviklingen inden for kunstig intelligens (AI) fortsatte med at øge investeringerne i informationsteknologisektoren i andet kvartal, dog ikke i samme tempo som i årets første kvartal", siger han.

"SAP nyder i øjeblikket godt af medvind inden for cloud computing, og efter at have udnævnt en ny finansdirektør i 2023 arbejder de hårdt på at sikre, at deres omkostningsbase er passende, hvilket potentielt kan føre til øget overskud i fremtiden."

Vægttabsmedicins optur styrker medicinalaktierne

Ud over teknologiaktier var lægemidler GRANOLAS-gruppens mest fremtrædende aktier i år - især når de var eksponeret for diabetes- og vægttabstemaet.

"Innovation i sektoren fortsætter med at begejstre investorerne, mens de forsøger at finde ud af, hvor stort markedet er, og hvem de sandsynlige vindere er," siger Royal Londons Bolton.

Novo Nordisk har hele tiden været førende på dette område på grund af populariteten af deres vægttabsmedicin Wegovy og Ozempic. Wegovy er netop blevet godkendt til brug i Kina, og virksomheden planlægger også at investere milliarder af dollars i USA for at udvide sin produktionskapacitet.

Efter en vanskelig juli er virksomhedens år-til-dato afkast fortsat højt på 24 %, efterfulgt af rivalerne Novartis (NOVN), Roche (ROG), Sanofi (SAN) og GlaxoSmithKline (GSK).

Novo Nordisk har haft et forspring inden for lægemidler til vægttab. Thomas Lemaigre, co-porteføljeforvalter af Morningstar Bronze-Rated Janus Henderson European Selected Opportunities Fund, mener, at Roche er en konkurrent, man skal holde øje med.

"På trods af at de ikke har et lægemiddel til vægttab på markedet i øjeblikket, har [Roche] fremlagt nogle fase 1-data i en meget lille befolkningsgruppe, som viser, at de måske har et fedmemiddel, der er interessant, og som kan komme på markedet inden udgangen af årtiet", siger han.

"Fra et positioneringssynspunkt har Roche ikke klaret sig godt, og derfor tror folk, at den er billig. Det burde være defensivt, og hvis man har denne fedmevinkel oveni, kan det være værd at se på. Det er en del af forklaringen på Roches præstation."

I London er medicinalgiganten AstraZeneca (AZN) steget med 18 % år til dato. Virksomheden er den største aktie på London Stock Exchange med en markedsværdi på 196,4 milliarder pund. År til dato har den klaret sig bedre end Morningstar UK-indekset, som gav et afkast på 8 %.

I mellemtiden klarede GlaxoSmithKline (GSK) sig dårligere end konkurrenten AstraZeneca og indekset og rapporterede et afkast på 6 % i samme periode. AstraZeneca blev styrket af en stærk salgsvækst i første halvdel af året, da indtægterne fra kemoterapimedicinen Enhertu - som fremstilles i samarbejde med Daiichi Sankyo - steg til 19,96 milliarder pund med en stigning i salget på 46 %.

Bragazza bemærker, at AstraZeneca og GSK har bidraget positivt til Morningstar UK-indekset på år-til-dato-basis, men de har også trukket resultatet ned i løbet af den sidste måned. GSK, som stadig er plaget af eftervirkningerne af en retssag om halsbrandsmedicinen Zantac, har bidraget til den negative stemning.

Kinas afmatning giver luksusgiganterne problemer

De dårligste resultater i GRANOLAS-gruppen har været virksomheder, der er mest udsat for forbrugernes adfærd.

Den franske luksusgigant LVMH (MC), som sidste år blev den første europæiske virksomhed, der nåede en markedsværdi på 500 milliarder dollars, har fået en brat opvågning med et år-til-dato afkast på -12 %. Med en værdi på 636 euro handles den nu tæt på Morningstar-analytiker Jelena Sokolovas estimat af den fair value på 650 euro.

Will James, porteføljeforvalter hos Guinness Asset Management, siger, at LVMH har haft det svært på grund af en afmatning i forbruget af luksusvarer i Kina.

"Det store problem for luksus generelt er, at en stor del af væksten efter Covid blev drevet af den håbefulde forbruger," siger han.

"Men efterhånden som tingene er blevet strammere med stigende renter og inflationspres, har folk færre ekstra penge i lommen, hvor de normalt ville have forkælet sig selv ved at købe en pung eller en håndtaske."

Han mener, at markedet har fokuseret på luksusvarer, som nyder godt af den voksende middelklasse i Kina, men at det har været for sent at erkende, at de håbefulde forbrugere nu er mere bekymrede for, hvordan de betaler for basale ting, når renten stiger globalt.

L'Oreal (OR) og Nestlé (NESN) underpræsterede også med tab på henholdsvis -14 % og -10 % i år, mens Morningstar Europe-indekset steg med 5 % i løbet af perioden.

Muligheder inden for forsvar og banker

Nogle fondsforvaltere fokuserer dog slet ikke på GRANOLAS, men holder øje med outperformende sektorer, som ikke er repræsenteret i gruppen.

Christopher Garsten, medporteføljeforvalter af Morningstar Silver-Rated Waverton European Capital Growth Fund, har søgt muligheder uden for de førende elleve.

"Nogle af vores bedste aktier har været inden for forsvaret," siger han.

"Det er kommet af den totale uvilje mod at røre dem, til at de pludselig er blevet en respektabel investering igen. Desuden er efterspørgslen efter deres produkter stærkt stigende."

Garsten er investeret i den norske forsvarskoncern Kongsberg Gruppen (KOG) og den spanske forsvarssoftwarevirksomhed Indra Sistemas (IDA0). Begge har givet et afkast på henholdsvis 119 % og 19 % år til dato.

"Kongsberg laver meget inden for missiler og luftforsvarssystemer," siger han. "Virksomheden klarede sig ret godt før Ukraine, men efter Ukraine steg deres efterspørgsel kraftigt. Vi har også en mindre position i Indra, og vi mener, at deres software vil være en vigtig vej til vækst."

I mellemtiden ser Thomas Lemaigre fra Janus Henderson positive udsigter fra banksektoren med særligt fokus på italienske og spanske navne.

Milano-baserede UniCredit (UCG) har givet et afkast på 37 % år til dato, og den spanske bank Banco de Sabadell (SAB) har givet et afkast på 55 % i samme periode midt i en igangværende overtagelseskamp, hvor konkurrenten BBVA (BBVA) forsøger at overtage den catalanske bank.

"Volumen i form af renovering og nybyggeri i Italien og Spanien er ok, og bankerne er ofte et udtryk for de økonomier, de opererer i, og Italien og Spanien har ikke klaret sig så dårligt," siger han.

"Det har også noget at gøre med varigheden, og hvor længe vi ser, at nettorente-marginen holder. I sidste ende har disse banker en mere direkte eksponering mod specifikke økonomier."

Bankaktier i eurozonen har givet et afkast på 19 % i år frem til 8. august, hvilket er betydeligt bedre end Morningstar Eurozone-indekset, som følger udviklingen på de bredere markeder i eurozonen og kun har givet et afkast på 3,7 % i samme periode.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV ADR713,59 USD0,00Rating
AstraZeneca PLC ADR66,26 USD0,00Rating
Banco de Sabadell SA1,87 EUR0,00
GSK PLC1.342,50 GBP0,00Rating
Indra Sistemas SA ADR4,52 EUR0,00
Kongsberg Gruppen ASA1.294,00 NOK0,00Rating
L'Oreal SA404,60 BGN0,00
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE635,60 EUR0,00Rating
Nestle SA82,40 USD0,00
Novartis AG ADR98,27 USD-0,12Rating
Novo Nordisk A/S ADR83,50 USD2,86Rating
Roche Holding AG264,60 CHF0,46Rating
Sanofi SA97,85 USD-0,56
SAP SE252,00 EUR2,63
UniCredit SpA164,50 PLN0,00

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser