Guld på nye rekordniveauer, hvad skal man gøre nu?

Guld slog nye rekorder flere gange i 2024. At tage gevinster hjem er en forståelig fristelse, men den gule metal er et skjold mod fremtidige kriser.

Valerio Baselli 13/08/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Oro

Traditionelt set er en stærk dollar og stigende obligationsrenter ikke godt for guld (som er en rentefri aktiv).

Alligevel har spotprisen på guld opdateret sin all-time-high flere gange i løbet af de seneste måneder. I marts i år nåede guldet niveauet 2.160 dollar per ounce, hvilket aldrig var blevet opnået tidligere. Kort derefter blev en ny all-time-high på 2.265 dollar noteret i begyndelsen af april. Den 20. maj nåede guldet en ny top på 2.435 USD, og den 17. juli oversteg spotprisen for den gule metal for første gang 2.470 USD per ounce.

I dag handles guldet omkring 2.454 dollar, hvilket giver et afkast siden årsskiftet på cirka 19% (pr. 6. august, i dollar).

Dette opsving blev dog ikke forårsaget af finansmarkederne. Netop på grund af den makroøkonomiske og monetære dynamik har investorernes efterspørgsel efter guld været fortsat svag i de seneste år. Ifølge oplysninger fra Morningstar noterede børshandlede varer (ETC) på ædelmetaller globalt nettoinflows på kun 54 millioner USD mellem juli 2023 og juni 2024. Af dette blev 46 millioner dollar indtaget i andet kvartal i år, hvilket måske er et tegn på fornyet investorinteresse for et sådant rally.

"Stigningen i guldprisen i de seneste måneder har været bemærkelsesværdig, delvist på grund af at de rentenedsættelser, som den amerikanske centralbank Federal Reserve havde håbet på, ikke er blevet realiseret," forklarer Bert Flossbach, medstifter af Flossbach von Storch, i et interview med Morningstar.

"Høje renter er generelt gift for ædelmetaller, så det er ikke overraskende, at investorerne i første halvår trak cirka 140 ton guld ud af ETC'er. Ligesom i tidligere år blev dette dog mere end opvejet af centralbankernes massive guldkøb," fortsætter Flossbach.

"Den opadgående tendens i guldprisen går tilbage til 2022, og faktorerne bag denne bevægelse kan identificeres i den vedvarende efterspørgsel efter smykker, investeringer i fysisk guld (mønter og barrer) af asiatiske investorer og massive køb af centralbankerne i vækstlande, især Kina, som ønsker at diversificere deres valutareserver og dermed reducere deres eksponering mod den amerikanske dollar," forklarer Charlotte Peuron, Equity Fund Manager Gold sector hos Crédit Mutuel AM, i en kommentar, der blev offentliggjort den 31. juli 2024.

Guldfeber blandt centralbanker i vækstlande

Siden finanskrisen brød ud i 2008, har vi været vidne til et fundamentalt regimeskifte, hvor centralbankerne gradvist har revurderet guldets funktion og relevans i forvaltningen af valutareserver.

Ifølge de seneste oplysninger fra World Gold Council steg den samlede globale efterspørgsel efter guld i andet kvartal 2024 med 4% på årsbasis til 1.258 ton, hvilket er det højeste kvartalsniveau, der nogensinde er registreret. Den samlede efterspørgsel blev understøttet af et sundt niveau af OTC-transaktioner (over-the-counter, dvs. uden for regulerede markeder), med en betydelig stigning på 53% sammenlignet med året før til 329 ton.

"Stigende OTC-efterspørgsel, fortsatte centralbankskøb og faldende udstrømninger fra guld-ETC'er drev guldpriserne til rekordniveauer i andet kvartal 2024," hedder det i rapporten.

Ifølge en undersøgelse, der også blev gennemført af World Gold Council, har 29% af de 70 adspurgte centralbanker til hensigt at øge deres guldreserver i løbet af de næste 12 måneder, og 81% forventer en yderligere stigning i centralbankernes guldbeholdninger.

"Selvom Kina, efter 17 måneders køb i træk, ser ud til at tage en pause, tror vi, at centralbankernes køb vil forblive en støttende faktor, da deres guldreserver stadig kun udgør 4-5% af deres valutareserver," kommenterer Charlotte Peuron.

 

Hvorfor skal man have guld i porteføljen i krisetider?

Med tanke på de nuværende prisniveauer undrer investorer, der er eksponeret mod guld, sig måske over, om det ikke er tid til at sælge og indkassere en pæn kapitalgevinst. Bert Flossbach, som er omhyggelig med at præcisere, at han "ikke har nogen krystalkugle til at se ind i fremtiden med og mener, at kortsigtede prognoser er upålidelige," anser, at guld i en kompleks verden og et skrøbeligt finansielt system bør være et vigtigt værdimæssigt anker i porteføljerne.

"I løbet af de seneste årtier er stort set enhver krise blevet bekæmpet med flere penge. Og det er ikke sandsynligt, at dette vil ændre sig i fremtiden," siger Flossbach. "Den næste krise kan ramme euroen igen, hvis budgetunderskuddene fortsætter med at løbe løbsk og forværrer stressen i eurozonen. EU-Kommissionen har for nylig indledt budgetprocedurer mod syv lande. Også USA's statsgæld overstiger 120% af BNP. Og ingen af præsidentkandidaterne er kendt for at have en stram budgetdisciplin. Så der er gode grunde til at fortsætte devalueringen af papirvalutaer mod guld."

Guld har faktisk altid spillet en diversificerende rolle, da det har en omvendt korrelation med andre finansielle aktiver. Dette betyder, at guld, i det mindste i teorien, kan forbedre risiko/afkast-profilen for en finansiel allokering på mellemlang til lang sigt. Kort sagt, det er berettiget at tage gevinster hjem, men en vis plads til guld bør findes i enhver portefølje.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser