De globale markeder faldt kraftigt i starten af ugen, da investorerne fordøjede sandsynligheden for en amerikansk recession, den hurtige afslutning på det amerikanske teknologiboom og den pludselige styrkelse af den japanske yen.
Aktierne begyndte allerede at falde fredag efter offentliggørelsen af de månedlige jobtal i USA, og salget accelererede ved åbningen af det asiatiske marked mandag, hvor Japans Nikkei-indeks led sit værste pointfald nogensinde - og det største procentvise fald siden 1987 - og tabte 12 % på en handelssession, inden det meste af tabet blev indhentet igen tirsdag.
De amerikanske indeks faldt kraftigt mandag, hvor S&P 500 og Nasdaq Composite-indekset lukkede ca. 3 % lavere. Morningstar Global Markets Index lukkede mere end 3 % lavere, mens FTSE 100 og Europas Stoxx 600-benchmark hver faldt 2 %. Volatilitetsindikatorer som VIX steg til niveauer, der sidst blev set under pandemisalget i 2020.
Morningstars markedsreporter Sarah Hansen sagde: "Langvarige bekymringer om tab forårsaget af et overvurderet, alt for koncentreret marked så ud til at blive til virkelighed mandag.
"Det var en dramatisk vending efter to år med fantastiske afkast drevet af begejstring over kunstig intelligens, robuste virksomhedsoverskud og udsigten til en sjælden blød landing for økonomien."
De japanske aktier kom sig tirsdag, hvor hovedindekset lukkede med en stigning på 10 %, mens de europæiske markeder stort set var uændrede efter mandagens fald. Amerikanske futures tyder på, at markederne sandsynligvis vil stige ved åbningen tirsdag.
Hvad skete der i fredags?
Investorerne blev rystet af tallene for lønninger uden for landbruget (non-farm payroll) i juli i fredags, som vendte op og ned på markedsfortællingen fra 2024 om, at den amerikanske økonomi ville undgå en hård landing. Arbejdsløsheden steg til 4,3 %, og USA skabte 114.000 nye arbejdspladser i juli.
Steven Bell, cheføkonom hos Columbia Threadneedle, forklarede sammenhængen i et notat den 5. august:
"Svage tal fra det amerikanske arbejdsmarked har ført til udbredt frygt for, at USA er på vej ind i en recession. Dataene har udløst "Sahm-reglen" - en indikator, som har været præcis i forhold til at forudsige recessioner og deres timing." Reglen siger, at hvis tremånedersgennemsnittet af den amerikanske arbejdsløshed stiger med 0,5 % over det laveste tremånedersgennemsnit i løbet af det foregående år, er en recession begyndt.
"Det giver anledning til bekymring, men en nærmere undersøgelse tyder på, at det kan være falsk alarm."
Rob Morgan, chefanalytiker hos Charles Stanley, sagde i en note, at jobtallene føjer sig til andre økonomiske bekymringer i USA: "Andre data har også været skuffende. Der er bekymring for, at produktionen svækkes, og at de amerikanske forbrugere er ved at ramme forbrugsgrænsen, fordi de har opbrugt deres opsparinger efter covid-19."
Hvad sker der med Federal Reserve?
I sidste uge fastholdt Fed renten igen med en forventning om, at centralbanken vil sænke renten i september. Presset vokser nu på Federal Reserve for at sænke renten tidligere end det for at berolige markederne og redde den amerikanske økonomi. De fleste vestlige centralbanker har allerede gjort det, og Bank of England foretog i sidste uge sin første rentesænkning siden 2020. Hansen tilføjede:
"De køligere end forventede data gav næring til et spørgsmål, der vinder frem blandt aktører på markedet: Ventede den amerikanske centralbank for længe med at sænke renten?"
Hvorfor er valuta involveret?
Nøglen til markedsuroen er den amerikanske dollar og den japanske yen. Status quo, som har understøttet de globale markeders rekordhøje niveau i år, har været høje renter i USA (5,25 % - 5,50 %) og lave renter i Japan (0,25 % efter sidste uges rentestigning).
De handlende har kunnet låne i yen, som indtil denne uge var på det laveste niveau i flere årtier, og investere i aktiver i amerikanske dollar, der giver bedre resultater, f.eks. teknologiaktier og amerikanske obligationer. Denne proces er kendt som "carry trade" og holdt indtil fredag, hvor dollaren faldt på grund af frygt for den amerikanske økonomi. Federal Reserve forventes nu at sænke renten hurtigere end forventet og inden næste møde, hvilket vil lægge pres på dollaren. Samtidig har Bank of Japan støttet yennen og hævede i sidste uge renten for anden gang i år.
Traderne har været tvunget til at lukke deres derivatpositioner, da dollaren er faldet fra JPY160 til JPY140 i løbet af få dage, hvilket er en enorm bevægelse på valutamarkederne. Denne kamp for at komme ud af handlerne har forværret følelsen af panik.
Skal jeg sælge tech-aktier?
Husk på, at faldet i tech-aktier skal ses i sammenhæng med nogle massive gevinster. Nvidias (NVDA) aktie er steget med 2.500 % over fem år, men tabte 6 % i mandags.
John Moore, senior investment manager hos RBC Brewin Dolphin, siger: "De seneste dages udsalg er til dels udtryk for, at noget af det nylige hype, der har udviklet sig i aktiekurserne på tech-aktier, er blevet blæst væk. Men når det har lagt sig, kan det være en købsmulighed for investorer, der tror på de langsigtede udsigter for sektoren."
Mange virksomheder som Amazon (AMZN) vurderes nu som undervurderede ifølge Morningstars analytikere.
Skal jeg sælge japanske aktier og fonde?
Ikke nødvendigvis. Ligesom tech-aktierne har de japanske markeder haft en rigtig god periode i de sidste par år, og den seneste korrektion har gjort indhug i resultaterne uden at ødelægge alle gevinsterne. Mange forvaltere peger på grundlæggende faktorer som reformer af virksomhedsledelse som drivkræfter for de japanske aktiegevinster, snarere end blot yenens svaghed.
James Salter, CIO og forvalter af Zennor Japan Fund, sagde i et notat, at Japans eksportører kunne få det svært efter deres fantastiske periode, men at mere indenlandsk fokuserede japanske aktier, som har stået i skyggen på bull-markedet, nu kunne skinne.
"En stærkere yen virker sandsynlig. Det vil føre til et todelt marked, hvor jeg formoder, at 'vinderne' fra det seneste år vil stige på kort sigt, men derefter få det svært. Mange af disse navne er yenfølsomme og udsat for den globale økonomiske cyklus."
Hvad skal investorer gøre?
Morningstars adfærdseksperter opfordrer investorer til ikke at gå i panik, et budskab de understregede under pandemisalget i 2020, som var ekstremt pludseligt, men også kortvarigt - og set i bakspejlet en enorm købsmulighed. Morningstars investeringsspecialist Susan Dziubinski har opdateret sin guide til markedsusikkerhed:
"Investorer hører ofte, at de skal lukke af for markedets støj og ikke være opmærksomme på markedsturbulens. Men det kan være svært at lukke af - og i nogle tilfælde kan det være en fejl," siger hun.
Direktør for ratings Russell Kinnel har set på mandagens bevægelser på det amerikanske marked: "Alt i alt var det en hård morgen, men næppe en ren nedtur."
Morningstars chefstrateg for det amerikanske marked, Dave Sekera, siger: "I betragtning af at markedets værdiansættelse lå over et sammensat estimat af vores fair value, er vi ikke nødvendigvis overraskede over at se dette fald. Men selv om fald som dette er usædvanlige, er de ikke ualmindelige og ikke en grund til at gå i panik."