De 10 bedste nordiske udbytteaktier i august 2024

Pandora og H. Lundbeck er blandt de nordiske udbytteaktier, der klarer sig bedst i august 2024.

Bella Albrecht 03/09/2024
Facebook Twitter LinkedIn

illustration portföljd data

Udbyttebetalende aktier, der kombinerer en sund balance med et højt udbytte, kan give investorer en stabil indkomst, beskytte mod markedsnedgang og få investeringerne til at vokse hurtigt.

I august 2024 var de bedste udbyttebetalere det finske olie- og gasselskab Neste NESTE, den finske lægemiddelproducent Orion ORNAV og det norske informationsteknologiselskab Bouvet BOUV.

For at finde denne måneds 10 bedste udbytteaktier gennemgik vi Morningstar Nordic GR EUR-indekset - som måler udviklingen på de brede nordiske regionale markeder og er rettet mod de største 97 % af aktierne målt på markedsværdi - for selskaber med et udbytte på mindst 1,5 % ikke inkluderet ejendomsselskaber.

De bedste nordiske udbytteaktier i august 2024

1. Neste NESTE
2. Orion ORNAV
3. Bouvet BOUV
4. H. Lundbeck HLUN A
5. Nokia NOKIA
6. DNO DNO
7. Elopak ELO
8. Pandora PNDORA
9. Wallenius Wilhelmsen WAWI
10. Harvia PLC Ordinary Shares HARVIA

 

Hvordan har udbytteaktier klaret sig det seneste år?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index, som følger udviklingen i nordiske aktier og udbytter af høj kvalitet, steg 2,1% i løbet af den seneste måned, og er steget 14,7 % i løbet af det seneste år.

Det samlede nordiske aktiemarked, målt ved Morningstar Nordic Index, er steget med 1,8 % i løbet af måneden og 27,8 % i løbet af året.

 

Afkast og nøgletal for de bedste udbytteaktier

 

Neste

Det finske olie- og gasselskab Neste steg 13,3 % i august og har tabt 33,4 % i løbet af de sidste 12 måneder. Aktien handles til 20,79 EUR pr. aktie og har et fremadrettet udbytte på 5,77 %. Neste betaler investorer et udbytte på 1,11 EUR pr. aktie over de seneste 12 måneder. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Orion

Den finske lægemiddelproducent Orion steg 12,8 % i august og er steget 27,4 % i løbet af de seneste 12 måneder. Med en kurs på 47,85 EUR pr. aktie har aktien et fremadrettet udbytteafkast på 3,39 % og et 12-måneders udbytte på 0,81 EUR pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Bouvet

Den norske IT-virksomhed Bouvet steg med 11,2 % i august og er steget med 30,6 % i løbet af de seneste 12 måneder. Aktiens kurs på 70,80 NOK giver et fremadrettet udbytte på 3,67 %. Bouvet udbetaler investorer et 12-måneders udbytte på 3,15 NOK pr. aktie. Aktien har en kvantitativ Morningstar-rating på 2 stjerner.

H. Lundbeck

Den danske lægemiddelproducent H. Lundbeck steg 11,1 % i august og er steget 36,4 % i løbet af de seneste 12 måneder. H. Lundbeck-aktien handles til 41,20 kr. pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 1,7 % og et 12-måneders udbytte på 0,70 kr. pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Nokia

Det finske kommunikationsudstyrsfirma Nokia steg med 9,9 % i august og med 11,4 % i løbet af de sidste 12 måneder. Med en handelskurs på 3,99 EUR pr. aktie er det fremadrettede udbytte 3,26 %. Nokia udbetaler investorer et udbytte på 0,13 EUR pr. aktie over de seneste 12 måneder. Aktien, som ikke har nogen economic moat, handles med en rabat på 27 % i forhold til fair value-estimatet på 5,50 EUR pr. aktie, hvilket betyder, at den er betydeligt undervurderet. Den har en Morningstar-rating på 5 stjerner.

DNO

Det norske olie- og gasefterforsknings- og produktionsselskab DNO steg med 9,6 % i august og med 30,5 % i løbet af de seneste 12 måneder. Med en kurs på 11,82 NOK pr. aktie har DNO-aktien et fremadrettet udbytteafkast på 10,58 % og et udbytte over de seneste 12 måneder på 0,96 NOK pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 4 stjerner.

Elopak

Den norske emballage- og beholdervirksomhed Elopak steg med 9,6 % i august og er steget med 102,3 % i løbet af de seneste 12 måneder. Elopak-aktien handles til NOK 41,85 pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 3,49 % og et 12-måneders udbytte på NOK 1,43 pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Pandora

Det danske luksusvarefirma Pandora steg 9,3 % i august og er steget 68,0 % i løbet af de seneste 12 måneder. Pandora-aktien handles til 1174,50 kr. pr. aktie og har et fremadrettet udbytteafkast på 1,53 % og udbetaler investorer et 12-måneders udbytte på 18 kr. pr. aktie. Aktien, som har en smal economic moat, handles i øjeblikket tæt på sit fair value-estimat på 1.010 kr. pr. aktie, hvilket giver den en Morningstar Rating på 3 stjerner.

Wallenius Wilhelmsen

Det norske rederi Wallenius Wilhelmsen steg med 8,2 % i august og med 40,1 % i løbet af de sidste 12 måneder. Aktiens kurs på 108 NOK giver et fremadrettet udbytte på 17,46 %. Wallenius Wilhelmsen betaler investorer et 12-måneders udbytte på 10,76 NOK pr. aktie. Aktien har en kvantitativ Morningstar Rating på 4 stjerner.

Harvia PLC Ordinary Shares

Det finske fritidsselskab Harvia PLC Ordinary Shares steg med 8,2 % i august og er steget med 90,4 % i løbet af de seneste 12 måneder. Med en kurs på 42,70 EUR pr. aktie har Harvia PLC Ordinary Shares et fremadrettet udbytteafkast på 1,59 % og et 12-måneders udbytte på 0,66 EUR pr. aktie. Den har en kvantitativ Morningstar-rating på 3 stjerner.

Hvad er Morningstar Nordic Index?

Morningstar Nordic Index måler udviklingen på de brede regionale markeder i Norden og fokuserer på de 97 % største aktier målt på markedsværdi. Indekset omfatter ikke miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige kriterier.

Hvad er Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index afspejler udviklingen i en portefølje af udbyttebetalende værdipapirer af høj kvalitet.

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index afspejler udviklingen i en portefølje af udbyttebetalende værdipapirer af høj kvalitet. Det er en delmængde af Morningstar Nordic Index (som repræsenterer 97 % af aktiemarkedets kapitalisering), som kun indeholder udbyttebetalende aktier. Aktierne undersøges for economic moat og finansiel styrke sammenlignet med andre i deres sektor. Derefter inkluderes de 25 aktier med det højeste udbytte i indekset, vægtet efter dollarværdien af deres udbytte. Se den fulde metode her.

De bedste aktier for udbyttejægere: Flere ideer at overveje

Investorer, der er på udkig efter de bedste aktier eller billige aktier med højt udbytte, kan overveje følgende:

  • Se nærmere på Morningstar Nordic Dividend Yield Focus-indekset. Aktier med 4 eller 5 Morningstar-stjerner anses for at være undervurderede i henhold til vores værdiansættelsesindikatorer.
  • Brug vores screeningsværktøjer til at finde de bedst egnede aktier i henhold til dine kriterier. Du kan søge efter investeringsidéer baseret på udbytte eller nøgletal som P/E-ratio og mange andre.
  • Når man skal købe aktier, handler det om mere end bare udbytte. Læs her om, hvordan værdiansættelser og konkurrencemæssige fordele - såkaldte economic moats - spiller en rolle for en akties potentiale for outperformance.
  • Se denne video for at lære, hvordan Morningstar bruger stjernevurderingen, moat rating og andre parametre til at vurdere aktier.

 

Virksomheder, der ikke formelt dækkes af en Morningstar-analytiker, har Quantitative Ratings. Disse virksomheder er statistisk matchet med virksomheder, der er vurderet af analytikere, så vores modeller kan beregne en quantitative moat, fair value og usikkerhedsvurdering.

Denne artikel er redigeret af Lauren Solberg og gennemgået af Johanna Englundh.

Som en del af vores mission om at give investorer mere information er denne artikel udarbejdet på baggrund af Morningstar-data og uafhængig research ved hjælp af automatiseringsteknologi. Den oprindelige artikel blev skrevet af Morningstars journalister og redaktører.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser