Markederne ser på de foreløbige inflationstal for euroområdet, som Eurostat offentliggør kl. 11.00 tirsdag den 31. juli, efter at priserne steg mere end forventet med 2,5 % i forhold til året før i juni. Et år tidligere havde raten været 5,5 %.
Inflationen forventes at forblive stabil på 2,5 % i juli, ifølge FactSets konsensusestimater. Kerneinflationen, som udelukker volatile fødevare- og energipriser, forventes at være faldet til 2,8 % på årsbasis fra 2,9 % i juni.
"Inflationen i eurozonen har ligget på eller omkring 2,5 % siden februar i år. Det er usandsynligt, at inflationen i juli vil bevæge sig meget i nogen af retningerne, da inflationen i servicesektoren tager sig tid til at falde," siger Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.
I juni 2024 var de største bidragydere til den årlige inflation i euroområdet (HICP) tjenesteydelser (+1,84 procentpoint, pp), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (+0,48 pp), industrivarer uden for energisektoren (+0,17 pp) og energi (+0,02 pp).
Hvorfor er inflationen i eurozonen så klæbrig?
Den samlede inflation i juni på 2,5 % på årsbasis er på linje med de gennemsnitlige inflationsmålinger, der er rapporteret siden årets begyndelse.
"En hovedårsag til den ret træge og ustabile disinflationsproces er den stædigt høje serviceinflation, der har ligget fast på omkring 4 % år-til-år siden november," siger Martin Wolburg, seniorøkonom hos Generali Investments, til Morningstar.
"Men den er i øjeblikket også styrket af prisstigninger forud for sommerferiesæsonen, hvor pakkerejser og indkvartering viste stærke prisstigninger i juni. I de kommende måneder vil dette aftage igen."
Med OL i Paris i fuld gang spekulerer investorerne på, om legene vil påvirke inflationen via en stigning i hotel-, restaurant- og taxapriserne. Ifølge en rapport fra Nomura, som blev offentliggjort den 24. juli, er det usandsynligt, at leveomkostningerne vil stige.
"OL's indvirkning på inflationsdata vil sandsynligvis være lille. Når man ser tilbage på tidligere OL og lignende sportsbegivenheder, afspejler de officielle data sjældent et stort chok for inflationen på tjenesteydelser og andre økonomiske variabler," siger de i notatet.
Hvor vil inflationen være ved årets udgang?
"I tredje kvartal ser vi en samlet inflation, der nærmer sig grænsen på 2 %," forventer Wolburg fra Generali.
"Men elefanten i rummet er fortsat lønvæksten. Vi forventer, at den vil aftage på grund af et mindre stærkt arbejdsmarked og et aftagende inflationspres. Men disinflation vil fortsat være en besværlig proces, som let kan blive overskygget af enkeltstående effekter."
Vil ECB sænke renten i september?
Efter den første rentenedsættelse i juni lod Den Europæiske Centralbank renten være uændret på sit møde den 18. juli, men markederne forventer endnu en nedsættelse i september.
"Selv om den samlede inflation kun ligger 50 basispoint over ECB's mål, er kerneinflationen højere igen, tæt på 3 %," tilføjer Field.
"ECB's prognoser tyder på, at det kan tage indtil 2026 at nå det magiske niveau på 2 %, men vi tror ikke, at det vil afholde ECB fra at sænke renten yderligere i mellemtiden. Renterne er fortsat høje på 3,75 %, hvilket giver ECB masser af manøvrerum."
Ifølge Ulrike Kastens, europæisk økonom hos DWS, er ECB's udtalelser om inflationen "fortsat afbalancerede".
"Efter vores mening afventer ECB yderligere data, især en opbremsning i lønvæksten. Det kan give plads til yderligere lempelser af de pengepolitiske restriktioner. Vi forventer stadig den næste rentenedsættelse i september," sagde hun i et notat den 18. juli.