Derfor kan din ESG-fond blive tvunget til at sælge visse værdipapirer

De nye europæiske retningslinjer kan komme til at påvirke mere end 1.600 fonde

Hortense Bioy, CFA 18/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

ESG

Fondnavne er et kraftfuldt markedsføringsværktøj, og for at beskytte investorer mod risikoen for "green washing" har Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) netop offentliggjort nye regler for fonde, der bruger ESG eller andre bæredygtighedsrelaterede termer i deres navne.

Reglen opstiller 2 vigtige krav:

1) Fonde skal have mindst 80 procent af investeringerne, der opfylder de miljømæssige eller sociale egenskaber i strategien eller målene for bæredygtige investeringer.

2) Fonde skal følge de undtagelser, der er fastsat i europæiske forordninger for Paris Aligned Benchmarks (PABs) og Climate Transition Benchmarks (CTBs).

Disse nye retningslinjer kan anvendes på nye fonde fra og med den 15. september 2024 og på eksisterende fonde fra og med den 15. marts 2025.

Hvor mange fonde kan blive påvirket?

Morningstar Sustainalytics har udarbejdet en rapport ("EU Guidelines on ESG Funds' Names: A Great Reshuffle Ahead") for at analysere virkningerne af disse europæiske retningslinjer.

Selvom retningslinjerne ikke indeholder en udtømmende liste over termer, der forekommer i fondnavne, har rapportforfatterne Hortense Bioy (Head of Sustainable Investing Research hos Morningstar Sustainalytics), Arthur Carabia (Director of ESG Policy Research hos Morningstar) og Biddappa A.R. (Senior Quantitative Research Technology hos Morningstar) analyseret fonddatabasen Morningstar Direct for at forsøge at identificere yderligere termer, der kan være omfattet, og de fonde, der bruger dem.

Som et resultat af søgningen fandt de næsten 4.300 fonde og ETF'er, der er tilgængelige for salg i EU, og som bruger nogle ESG- eller bæredygtighedsrelaterede termer i deres navne og som kan være omfattet af de nye retningslinjer. Samlet set repræsenterer de cirka 15% af det samlede univers af åbne fonde og ETF'er, der markedsføres i EU.

For at vurdere virkningerne af de nye retningslinjer har rapportforfatterne først identificeret virksomheder, der kan bryde med udelukkelsesreglerne for CTB og PAB.

Af de 4.300 identificerede fonde er analysen gennemført på cirka 2.500 fonde med porteføljedata. Af disse havde lidt over 1.600 fonde mindst én virksomhed, der brød med PAB- eller CTB-undtagelsesbestemmelserne ifølge Morningstars Sustainalytics' fortolkning. Af disse 1.600 fonde har cirka 500 flere end fem aktier, der kan bryde med udelukkelsesreglerne og som ville kræve yderligere porteføljejustering.

De mest almindelige aktier i de berørte fonde

I den følgende tabel listes de 10 mest almindelige selskaber i de undersøgte fonde, der opfylder vores ekskluderingskriterier for PAB eller CTB, sammen med antallet af undersøgte fonde, der har disse selskaber, den samlede værdi af hver virksomheds beholdning samt den primære årsag til ekskluderingen.

Dassault Systèmes (DSY), TotalEnergies (TTE) og Neste Oyj (NESTE) er de tre mest almindelige aktier i de fonde, der indgår i undersøgelsen, som opfylder ekskluderingskriterierne for PAB eller CTB ifølge Morningstar Sustainalytics' undersøgelse.

Dassault Systèmes leverer softwareapplikationer og tjenester til flere industrier, herunder minedrift gennem deres kulterminal Port Kembla, en facilitet til kuleksport. Gennem GEOVIA Minex tilbyder virksomheden integrerede løsninger til geologi og mineplanlægning for kulreserver, som bruges til ressourcevurdering og effektiv efterforskning. Ifølge Sustainalytics anslås Dassault Systèmes' indtægter fra støtteprodukter og tjenester til termisk kul at udgøre 1% af virksomhedens samlede indtægter.

Neste OYJ er et raffinaderi- og markedsføringsselskab, der tilbyder olieraffinering og vedvarende løsninger. Sustainalytics anslår, at indtægterne fra olieraffinering, transport og opbevaring står for 50% af virksomhedens samlede indtægter.

De aktier med størst vægt i vores fonde

Når vi analyserer påvirkningen på positionerne i de potentielt berørte fonde, ikke kun i form af tilstedeværelse i porteføljerne, men i form af monetær værdi, fremgår det af tabellen nedenfor, at TotalEnergies, Tencent Holdings og Shell er de tre selskaber, der vil blive mest påvirket af PAB-eksklusionsreglen, målt i dollars.

TotalEnergies er et fransk integreret olie- og gasfirma, der i øjeblikket ejes af 356 fonde, der deltager i studien, med en samlet værdi på cirka 3,5 milliarder USD, hvilket svarer til cirka 2% af TotalEnergies' samlede markedsværdi. TotalEnergies indgår i flere ESG-porteføljer end sine konkurrenter Shell (144 fonde), Exxon Mobil (90 fonde) og BP (94 fonde).

Det kinesiske kommunikationstjenestefirma Tencent Holdings (00700), noteret i 167 investeringsfonde med en samlet værdi på 3,3 milliarder dollar, er opført på Sustainalytics' liste over virksomheder, der bryder med FN's Global Compacts principper om menneskerettigheder. Tencent er utvivlsomt Kinas mest indflydelsesrige internetfirma. Det er verdens største sælger af videospil. Virksomheden driver også Kinas største superapp for sociale netværk, WeChat, som er en integreret del af kinesernes liv. De bruger den til at handle, se videoer, spille spil, bestille mad og taxaer, og så videre. Tencent udøver imidlertid angiveligt omfattende censur og overvågning af platformens brugere uden tilstrækkelige systemer til håndtering og offentliggørelse for at sikre retten til ytringsfrihed og privatlivets fred.

De mest påvirkede aktier i fonde for klimaomstilling

I tabellen nedenfor opregner vi de 10 mest almindelige virksomheder i fonde, der bruger omstillingsrelaterede termer i deres navne. Disse virksomheder er omfattet af CTB's mindre strenge eksklusionsregler.

BYD Co Ltd (002594), som for øjeblikket ejes af 26 fonde med ordet "transition" i deres navn, topper listen primært på grund af virksomhedens fokus på elektriske køretøjer, vedvarende energi og jernbanetransport. Det er måske mindre kendt, at BYD Ltd gennem sit 66% ejede datterselskab BYD Electronic (også opført i tabellen) også producerer e-cigaretter.

De mest almindelige aktier i fonde for socialt ansvar 

I tabellen nedenfor opregnes de mest almindelige selskaber i de 124 fonde, der har termer for socialt ansvar i deres navne. Kun 13 fonde er blevet identificeret, hvilket betyder, at de fleste fonde i denne kategori allerede er godt tilpasset CTB's eksklusionsregler.

De 10 aktier, som hyppigst ejes af fonde med sociale termer i deres navne (rangeret efter antallet af fonde, der ejer aktien)

Otte af de ti aktier er forsvarsfirmaer. Airbus SE (AIR) findes i porteføljerne af 94 fonde, Safran SA (SAF) i 84 fonde, og Thales (HO) i 62 fonde. Årsagen til disse investeringer i mange ESG-fonde er, at mens de fleste ESG-fonde tendens til at ekskludere virksomheder, der er involveret i kontroversielle våben, gøres der undtagelser for virksomheder, der er involveret i kernevåben (en type kontroversielt våben) og som har deres hovedsæde i lande, der har underskrevet ikke-spredningsaftalen for kernevåben. Vi forventer, at disse værdipapirer vil forblive i ESG-porteføljerne.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Airbus SE152,08 EUR1,04Rating
BYD Co Ltd Class H262,40 HKD1,00Rating
Dassault Systemes SE32,38 EUR1,35Rating
Neste OYJ13,99 EUR-2,88
Safran SA227,30 EUR2,48Rating
Tencent Holdings Ltd404,40 HKD1,15Rating
Thales143,00 EUR1,42Rating
TotalEnergies SE54,14 EUR0,63Rating

Om forfatteren

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser