Fire undervurderede europæiske vindkraftaktier

Efter at have kæmpet med højere omkostninger og aflyste projekter er der fire aktier med eksponering mod vindkraft, som fortjener en nærmere undersøgelse.

Johanna Englundh 17/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

wind turbines at sea

Samtidig med at verden har brug for mere ren energi end nogensinde før, har skyhøje omkostninger fået havvindmølleprojekter til at gå i stå, hvilket truer arbejdet med at modvirke klimaforandringer og tynger vindkraftsvirksomhedernes aktiekurser.

"Vi ser flere udfordringer for aktørerne inden for vindkraftsektoren. Producenter af vindmøller har kæmpet for at genoprette rentabiliteten efter en hidtil uset omkostningsinflation i 2021, og udviklere af vindkraftprojekter har rapporteret milliarder i nedskrivninger på grund af højere udstyrsomkostninger og renter," forklarer Matthew Donen, aktieanalytiker hos Morningstar.

Ud over udfordringerne inden for sektoren taber vindkraft terræn i forhold til solenergi, når det kommer til vækst og anvendelse. Morningstars senior aktieanalytiker Tancrede Fulop siger, at blandt de europæiske forsyningsselskaber, som Morningstar dækker, stod solenergi for 37% af de samlede installationer i 2022, 50% i 2023 og 84% i første kvartal af 2024.

"Dette afspejler: 1) at begrænsningerne i forsyningskæden lettede efter anti-omgåelsesloven i USA i 2022; 2) at priserne på polysilicon falder på grund af kinesisk overkapacitet; 3) virksomheders strategi om at favorisere solenergi, som de kan kombinere med batterier," siger han.

Europæiske aktier eksponeret mod vindenergi

 

 

Ifølge Tancrede Fulop er turbinpriserne faldet en smule i løbet af fjerde kvartal 2023 og første kvartal 2024. Desuden er PPA-priserne for vindkraft også faldet lidt fra topniveauet i tredje kvartal 2023 i Europa, selvom de stadig ligger højt på 95 EUR/MWh i første kvartal 2024.

"Samlet set er vindprojekter stadig værdiskabende trods høje renter," siger han.

De største muligheder fremover kommer ifølge analytikeren fra den accelererende energiomstilling, som fremgår af COP28-konferencens mål om at tredoble den vedvarende kapacitet inden 2030, samt den høje efterspørgsel på elektricitet fra datacentre.

Danske Ørsteds aktiekurs styrtdykkede dog i slutningen af september sidste år efter at have afbrudt udviklingen af Ocean Wind 1 og 2-projekterne i USA, med en samlet kapacitet på 2,25 GW, hvilket førte til nedskrivninger og annulleringsgebyrer på mere end 36 milliarder DKK.

"For at styrke sin balance efter disse tilbageslag og for at finansiere fremtidige projekter som det gigantiske Hornsea 3-projekt, indstillede Ørsted sin udbyttebetaling i 2023-25 og sænkede sine vækstambitioner," forklarer Tancrede Fulop.

Kan Trump sætte en stopper for vindkraft i USA?

Vindkraftsprojekter er også sårbare over for udfordringer i forbindelse med tilladelsesprocesser, så et støttende politisk miljø er afgørende for deres succes. Det kommende valg i USA, hvor Ørsted er den førende udvikler af havbaseret vindkraft, kan derfor få stor indflydelse på sektoren. Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump har lovet at kvæle udviklingen af havbaseret vindkraft gennem en præsidentordre allerede på sin første dag i embedet, og i april sagde han til oliechefer, at han "hader vindkraft".

"Vi tror, at det ville være svært for Trump at rulle den fordelagtige skattepolitik for vedvarende energi tilbage, som følger af 2022 Inflation Reduction Act. En Trump-administration ville måske kunne bremse implementeringen af loven, men det er usandsynligt, at det ville bremse væksten for vedvarende energi på kort sigt," siger Matthew Donen.

Ifølge aktieanalytikeren kan den amerikanske kongres også være uvillig til at rulle støtten til vedvarende energi tilbage, da den har skabt job og private investeringer. Ifølge en analyse fra Financial Times har mere end halvdelen af de investeringer, der er foretaget under Inflation Reduction Act, gavnet republikanske delstater.

Undervurderede aktier eksponeret mod vindkraft

Blandt de europæiske aktier, der er eksponeret mod vindsektoren og dækkes af Morningstars analytikere, er disse de fire mest undervurderede lige nu:

Ørsted (ORSTED)

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Ørsted var tidligt ude med havbaseret vindkraft og nød godt af de faldende byggeomkostninger og renter i det seneste årti, samtidig med at de modtog høje subsidier. Ørsted er den førende udvikler af havbaseret vindkraft i USA, men siden slutningen af 2021 har havvindmølleindustrien været ramt af to væsentlige modvinde: stigende byggeomkostninger og renter.

Ørsted er undervurderet ifølge Morningstars analytikere og handles med en rabat på 26% sammenlignet med dets estimerede reelle værdi på 540 DKK.

"Jeg ser en begrænset nedadgående risiko for Ørsted efter de store tilbageslag i 2023. De seneste handler, der involverer finansielle aktører inden for havbaseret vindkraft i Storbritannien og USA, afspejler deres stærke appetit trods de problemer, som branchen har haft siden 2022. Dette lover godt for Ørsteds fremtidige udbygningsprojekter. De seneste auktioner i New York og forhøjelsen af loftsprisen for 2024-auktionerne for britisk havbaseret vindkraft viser på øget politisk støtte. Ørsted ville også drage fordel af faldende renter," siger Tancrede Fulop.

SSE (SSE)

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Det britiske energiselskab SSE handles med en rabat på 19% sammenlignet med den estimerede reelle værdi på 22 GBP. Selskabets engrosproduktionsenhed driver cirka 10,8 gigawatt, hvoraf 4 GW er vand- og vindkapacitet.

"Vi forventer, at kraftproduktion fra vedvarende energikilder vil være den primære drivkraft for resultatsvækst, når 5 GW ny land- og havbaseret vindkraftkapacitet tages i drift i Storbritannien frem til regnskabsåret 2028. I mellemtiden vil bidraget fra vedvarende energikilder til koncernens EBIT øges fra 23% til 46% på justeret basis," siger Morningstars analytikere.

Enel (ENEL)

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Enel er et integreret forsyningsselskab med aktiviteter primært i Italien, Spanien og Latinamerika. Netværksdriften står for 35% af koncernens indtægter. Resten kommer fra produktion og levering. Energiudbyttet domineres af vedvarende energikilder, hvor vandkraft udgør 35% af den installerede kapacitet og sol og vind 32%.

"Energikrisen 2021-23 har gjort, at overkommelige energipriser er kommet øverst på den politiske dagsorden for europæiske lande, hvilket øger den politiske risiko. Spanien indførte et loft på elprisen på over 67 euro/megawatt-time for vand- og atomkraftværker og en afgift på energiselskabernes omsætning. Italien indførte et loft på over 60 euro/MWh for vandkraftproduktion og suspenderede opkrævningen af systemgebyrer for slutbrugere, hvilket væsentligt øgede Enels arbejdskapital og nettogæld i 2022," siger Tancrede Fulop og tilføjer:

"For at styrke sin balance og opretholde sin udbyttebetaling offentliggjorde Enel en plan for salg af aktiver på 15,2 milliarder euro i november 2022, hvilket ville føre til, at koncernen forlader Rumænien, Peru og Argentina for at fokusere på Italien, Spanien, Brasilien, Chile og Colombia. I marts 2024 var 10,4 milliarder euro blevet afsluttet eller indgået til attraktive multipler."

RWE (RWE)

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA


Med opkøbet af Consolidated Edisons store aktiviteter inden for ren energi i marts 2023 blev RWE det fjerde største selskab inden for vedvarende energi i USA, et attraktivt marked ifølge Tancrede Fulop, især efter vedtagelsen af Inflation Reduction Act.

"Samlet set vil næsten 80% af RWE's EBITDA komme fra vind- og solenergi på mellemlang sigt. Det betyder en lavere risikoprofil med større synlighed for resultater og frit cash flow."

Med en aktiekurs på cirka 33,69 euro mener Tancrede Fulop, at aktien er undervurderet sammenlignet med hans skøn over den reelle værdi på 48,00 euro.

"Aktierne blev solgt i begyndelsen af året på grund af faldende elpriser og produktionsspænd, hvilket medførte en nedjustering af forventningerne i januar. Elpriserne har genvundet 34% fra bundniveauerne i februar og er uændrede indtil videre i år. RWE-aktien er dog stadig faldet med 15% siden årets begyndelse. Vi tror, at fortsat stærke resultater, en sandsynlig opjustering af 2024-forventningerne og en forventet rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank bør drive en revurdering af aktien," skrev analytikeren i en kommentar dateret den 15. maj.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
E.ON SE11,06 EUR-0,45
Enel SpA6,79 EUR-2,16Rating
Equinor ASA281,45 NOK-1,45Rating
Iberdrola SA13,17 EUR0,00Rating
Orsted A/S312,20 DKK0,22Rating
RWE AG Class A29,46 EUR0,20
Schneider Electric SE260,55 EUR20,93
Siemens AG201,00 EUR0,83
SSE PLC1.587,00 GBX-0,53Rating
TotalEnergies SE57,17 EUR-0,52Rating
Vestas Wind Systems A/S97,46 DKK2,14Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser