Grønne fonde tiltrækker igen penge i 2024

Her er hvordan investorerne rettede kapitalstrømmene i det europæiske billede af bæredygtige fonde i de første fire måneder af 2024

Antje Schiffler 17/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

ESG

I de første fire måneder af 2024 registrerede langsigtede bæredygtige fonde domicileret i Europa nettoindskud, efter de udfordringer, de oplevede i 2023. På linje med det generelle marked gavnede europæiske bæredygtige fonde af investorernes interesse for faste indtægter i en kontekst med høje rentesatser, mens aktie- og allokationsfonde oplevede nettoafstrømning.

Det skal bemærkes, at kun fondene omfattet af "artikel 8" i Forordningen om Bæredygtighed i Finansiel Rapportering (SFDR) tiltrak friske midler. Artikel 8 omfatter "lys grønne" fonde med fokus på miljømæssige, sociale og governance-aspekter. Disse fonde registrerede nettoindskud på 16,850 milliarder euro hidtil i år, selvom strømmene blev negative i april efter tre positive måneder i første kvartal. Foreløbige data antyder, at maj igen var en positiv måned for artikel 8-fondene; de endelige maj-data vil blive offentliggjort sidst på denne uge.

Artikel 9-fonde, også kendt som "mørke grønne" fonde, fokuserer på bæredygtige investeringer. Disse fonde oplevede nettoafstrømninger i fire på hinanden følgende måneder, hvilket bringer de samlede netto tilbagebetalinger i år op på 7,130 milliarder euro ifølge data fra Morningstar Direct.

Universet af artikel 8- og artikel 9-fonde omfatter åbne og børsnoterede fonde. Pengemarkedsfonde, fondsfonde og underordnede fonde er udelukket. Fonde uden ESG-karakteristika klassificeres som artikel 6 ("not declared" i Morningstar Direct).

Det generelt positive sentiment inden for bæredygtig investering blev afspejlet i det europæiske fondsmiljø. Samlet set samlede europæiske fonde 67,100 milliarder euro i de første fire måneder af året, med nettoindskud i alle måneder.

Strømninger efter EU SFDR fondstype: 1 år

SFDR fund flows

Kilde: Morningstar Direct. Data er fra 12. juni, 2024. 

 

Obligationsfondende registrerer netto positive strømme

Artikel 8 obligationsfonde opnåede 60.420 milliarder euro fra januar til april, mens artikel 9 obligationsfonde opnåede 4.220 milliarder euro. Sammenlignet hermed registrerede artikel 6 fonde nettoindskud på 9.000 milliarder euro.

"Hovedårsagen til de større indskud i artikel 8 obligationsfondene i forhold til artikel 6 obligationsfondene kan være investorernes forventninger om, at et miljø med 'højere renter i længere tid' kan gavne investment grade obligationer, som typisk udgør porteføljer med ESG-fokus," udtaler Hortense Bioy, global chef for bæredygtighedsforskning hos Morningstar.

I januar forudså finansmarkederne, at Den Europæiske Centralbank ville sænke renten fem gange i 2024, med den første sænkning om foråret. Nu er forventningerne rettet mod én eller to yderligere sænkninger senere på året, efter den seneste rentenedsættelse tidligere på måneden. ECB har også hævet sine inflationsforventninger, hvilket har reduceret håbet om monetær lempelse.

Hvad angår artikel 9 fondene, blev de positive strømme til obligationsklassen - i alt 4.220 milliarder euro - modvirket af betydelige tilbagekøb fra andre aktivklasser, især de rekordstore over 10.000 milliarder euro fra aktiefonde.

 

 

Artikel 8: Aktiefonde bløder ud

Aktiefondene med "lysgrønne" aktier fortsatte med at registrere nettoafstrømninger på 19.520 milliarder euro i de første fire måneder af året. Denne kategori har oplevet månedlige netto tilbagekøb siden april 2023. I løbet af året har den kategori, der har haft de største tilbagekøb, været store europæiske aktiekapitaler. I modsætning hertil beløb nettoindskuddene i aktiefonde fra artikel 6 sig til 41.770 milliarder euro.

Denne divergens kom ikke bag på tætte observatører: "Det er rimeligt at antage, at nogle investorer var mere forsigtige med deres tilgang til ESG-investeringer sidste år på grund af de lave afkast i 2022 fra ESG-strategier, som delvist skyldes deres typiske undervægtning i traditionelle energiselskaber og overvægtning i teknologi og andre vækstsektorer," skrev Bioy fra Morningstar i januar 2024-rapporten "SFDR Article 8 and Article 9 Funds: Q4 in Review".

Mange bæredygtige fonde adopterer en forsigtig tilgang til investeringer i fossile brændstoffer, og den russiske invasion af Ukraine har yderligere øget forsvarsaktier. Dette afspejles i indekser, der dækker disse markeder: Morningstar Europe Sustainability Index tabte 16,79% i 2022, mens tabene for det bredere Morningstar Europe GR Index blev begrænset til 11,11% (i euro).

Observationen af de to Morningstar-indekser viser, at 2024 begynder at tegne et anderledes billede rentabilitetsmæssigt: Morningstar Europe Sustainability Index er steget med 10,87% indtil nu i år (i euro), mens det bredere Morningstar Europe GR Index ligger lidt bagud med +10,58%.

Bioy påpegede også, at andre faktorer, der påvirker efterspørgslen efter ESG-fonde fra investorer, er bekymringen for greenwashing og det konstant skiftende regulatoriske miljø. En bølge af omklassificeringer af fonde fra artikel 9 til artikel 8 i henhold til Forordningen om bæredygtig finansiel rapportering i slutningen af 2022 samt andre spørgsmål vedrørende forordningens anvendelse har forårsaget forvirring blandt investorer og andre markedsdeltagere, udtalte han.

 

Bæredygtige ETF'er vinder markedsandele

Som i det bredere marked fortsætter passive strategier med at øge markedsandelen i SFDR-landskabet. Passive strategier tiltrak 13,14 milliarder euro år til dato, og de samlede aktiver for Article 8 og 9 passive fonde nåede 683 milliarder euro ved udgangen af april.

Den meget større aktive SFDR-univers (aktiver stod på 4.761 milliarder euro pr. 30. april 2024) så også positive nettotilstrømninger til Article 8-fonde (1,7 milliarder euro år til dato). Aktivt forvaltede Article 9-fonde derimod oplevede udstrømninger på 7,78 milliarder euro mellem januar og april.

Set fra et organisk vækstperspektiv viste Article 8-fonde en negativ organisk vækstrate på 0,08% ved udgangen af april for de foregående 12 måneder. På den anden side viste produkter i Article 9-gruppen en mere negativ organisk vækstrate på 0,88%. Imidlertid viste fonde, som ikke anses for at være Article 8 eller Article 9 ifølge SFDR, positive gennemsnitlige organiske vækstrater.

 

 

 

Eksperterne i bæredygtighed hos Morningstar offentliggør kvartalsrapporter om fondsstrømme. Det forventes, at SFDR's kvartalsrapport for andet kvartal af 2024 offentliggøres i slutningen af juli.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Antje Schiffler  is an editor for Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser