Hvad denne uges beslutning fra Federal Reserve betyder for aktiemarkedet

Selv hvis renterne forbliver højere i længere tid, lever håbet om en 'soft landing' i bedste velgående

Sarah Hansen 11/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

US Eagle

Investorerne justerer igen deres forventninger til Federal Reserves længe ventede rentenedsættelser. Efter at data fra jobmarkedet, der var bedre end forventet, overraskede investorerne i fredags, steg statsrenterne, og markederne for obligationsfutures nedjusterede deres forventninger til pengepolitiske lempelser.

Mens rapporten viste en acceleration i ansættelserne, var bekymringen, at for meget styrke på jobmarkedet kombineret med stædig inflation kunne holde centralbanken i ro endnu længere. Obligationshandlere ser nu en nogenlunde lige stor chance for, at renten forbliver stabil, eller at Fed sænker renten for første gang i denne cyklus på sit møde i september. Før rapporten vurderede traderne oddsene for en september-sænkning til 55 % mod 33 % chance for, at de ville blive holdt i ro.

Men på trods af at der bliver talt om effekten af den såkaldte "højere i længere tid"-politik på økonomien og aktierne, siger strategerne, at investorerne har grund til optimisme. Faktisk kan vores nuværende scenarie - og det, der højst sandsynligt vil komme - drive det stærke bull-marked, som har fået aktierne til at stige med næsten 12 % år til dato, til endnu større gevinster i anden halvdel.

Treasury Yield og Federal Funds Rate

Federal Reserve Economic Database. Data as of Jun 5, 2024

Hvad kan vi forvente af Feds juni-møde?

Bortset fra september forventes det i vid udstrækning, at den amerikanske centralbank vil fastholde renten i intervallet 5,25 %-5,50 % på sit møde i næste uge. Denne konsensus blev forstærket af fredagens robuste jobdata, som Wells Fargo-strateger mener vil holde Fed i 'vent og se'-tilstand.

Anthony Saglimbene, chefmarkedsstrateg hos Ameriprise Financial, forventer, at Fed vil fortsætte sine meldinger fra de sidste par møder: "Økonomien holder stand, servicesektoren, inflationen er stadig høj, og de vil ikke være klar til at sænke renten, før de mener, at inflationen er på vej tilbage til målet på 2 %", siger han.

"Jeg tror, vi bliver nødt til at se et par måneder mere, hvor inflationen vedvarende bevæger sig nedad, før Fed overhovedet vil overveje at sænke renten," siger han. Maj måneds CPI-rapport, som udkommer samme dag, som Feds møde slutter, vil give investorerne mere klarhed.

Hvornår sænker den amerikanske centralbank renten?

Når Feds embedsmænd mødes tirsdag og onsdag, bliver det på en helt anden baggrund end for bare et par måneder siden. Siden begyndelsen af året har udsigterne for renterne ændret sig dramatisk. Investorerne er gået fra at forvente seks eller syv rentenedsættelser i år til kun én eller endda ingen. Udsigterne har ændret sig, fordi inflationen viste sig at være meget mere vedvarende end forventet i januar, februar og marts.

Forventninger til Federal Funds Rate Target for mødet den 18. december 2024

CME FedWatch Tool. Data as of Jun 6, 2024.

Men nogle moderate økonomiske data i løbet af de sidste to uger har fået investorerne til at tilføje lidt mere lempelse igen. I fredags var der ifølge CME FedWatch-værktøjet ca. 40 % chance for en enkelt rentenedsættelse på 0,25 % inden december, 36 % chance for to nedsættelser og 11 % chance for tre nedsættelser inden årets udgang.

Hold øje med dot-plots

Markeder, strateger og selv Fed-embedsmænd har mere ensartede udsigter for renterne nu end i begyndelsen af året. Men offentliggørelsen af FED's økonomiske prognoser for juni, kendt som dot plots, kan ændre på den balance.

Morningstars amerikanske cheføkonom Preston Caldwell forventer to rentenedsættelser fra september. I betragtning af 2024's hårde start "vil Fed være forsigtig", siger han, selv hvis inflationen fortsætter med at stige resten af året. Han forventer nu, at BNP-væksten vil aftage gradvist i løbet af det næste år og nå et lavpunkt på 1,5 % i 2025.

"Vi bør undgå en recession, men med en vækst, der ligger langt under sit potentiale (2,5-3,0 % i løbet af de næste par år), bør der skabes tilstrækkeligt med ledig kapacitet til at vinde krigen mod inflationen," skriver han i sine seneste økonomiske udsigter.

En 'soft landing' er ideel for aktieinvestorer

Den aftagende vækst er ikke dårlig, hvad angår aktiemarkedet. "Det, jeg forudser, er sandsynligvis det bedste tilfælde," forklarer Caldwell. Det er den sjældne soft landing - hvor inflationen vender tilbage til det normale, mens økonomien undgår en recession. Væksten skal aftage, men forblive positiv for at opnå det.

Caldwell tilføjer, at en opbremsning i væksten på kort sigt kan presse virksomhedernes overskud og medføre en vis skuffelse over indtjeningen. "Men det vil være et midlertidigt fartbump [for aktierne]. Ikke noget super bekymrende," siger han.

Ed Clissold, chefstrateg i USA hos Ned Davis Research, er nået frem til en lignende konklusion.

"Moderat, men positiv vækst ville være det bedste scenarie for aktier," skrev han i et notat til kunderne torsdag og tilføjede, at en lille afmatning ville favorisere store selskaber frem for små selskaber, som har tendens til at klare sig bedre, når væksten accelererer. Det bør også favorisere growth frem for value, da vækstaktier generelt ikke er afhængige af en stærk økonomi.

Vækst i USA's BNP

Bureau of Economic Analysis. Data as of Jun 7, 2024

To rentenedsættelser er også basisscenariet for Kevin Flanagan, chef for Fixed Income Strategy hos WisdomTree. Hans ideelle scenarie for obligationsinvestorer er tre rentenedsættelser i løbet af resten af 2024. Faldende renter har en tendens til at være en modvind for obligationer, fordi deres kurser stiger, når deres renter falder.

Ingen rentenedsættelser? Aktier kan klare det, men mere modgang for obligationer

Selv i et scenarie, hvor den amerikanske centralbank slet ikke sænker renten i år, har investorerne stadig grund til optimisme. "Markedet ser på profitvækst og en stærk økonomi," forklarer Saglimbene.

Selv om der er begyndt at vise sig nogle sprækker, især blandt forbrugere med lavere indkomster, har økonomien hidtil været i stand til at absorbere virkningen af centralbankens historiske politiske stramningscyklus. "Det er ikke, som vi har set i andre rentesænkningscyklusser, hvor Fed sænker renten, fordi økonomien vakler," tilføjer Flanagan.

I dagens økonomi, siger Saglimbene, "hvis Fed ikke sænker renten, er det, fordi økonomien holder sig stærkere end forventet." Det er positivt for aktier. "Aktier klarer sig historisk set godt, når FED ikke gør noget," tilføjer han. "Vi er i en af de perioder lige nu."

Det er en helt anden historie for obligationsinvestorer. For Flanagan er det værst tænkelige scenarie, at Fed slet ikke sænker renten i 2024. Høje renter har en tendens til at tynge obligationskurserne. Hvis det sker, "vil obligationsmarkedet flytte sit fokus til 2025", siger han. Hvis Fed forbliver dataafhængig i længere tid, kan det betyde mere volatilitet på rentemarkederne, da investorerne søger klarhed om renterne.

Flanagan påpeger også, at en længere periode med obligationsrenter på dagens niveau ikke er unormal i de seneste årtier, hvis man ser bort fra de 15 år, hvor den amerikanske centralbank holdt renten lav efter finanskrisen. "Det er normale rentebobler, men mange mennesker er ikke vant til det [...] det er en enorm, anderledes dynamik på markedet."

Aftagende økonomisk vækst kan skade aktierne

På den anden side kan en for kraftig opbremsning af væksten skabe problemer for aktierne. "Aktiemarkedet vil klare sig dårligt, hvis disse højere restriktive renter begynder at tage en mere pludselig bid af den økonomiske aktivitet," siger Saglimbene. »Det værste tilfælde er, at Fed lader renten være for høj eller for restriktiv i for lang tid,« og dermed skade økonomien.

"Det kan betyde, at Fed virkelig må gå aggressivt til værks," siger Caldwell, som mener, at dette recessionsscenarie er "mere muligt, end folk tror." Han siger, at det endda er tænkeligt (men usandsynligt), at den amerikanske rente kan falde til nul igen. Det lyder måske godt for aktiekurserne, men den recession, der udløser en så dramatisk rentenedsættelse, ville ikke være det.

Vedvarende inflation kan føre til økonomisk overophedning

I den anden ende af spektret er det muligt, at den økonomiske vækst ikke vil aftage så meget som forventet, mens inflationen forbliver mere fastlåst, end Fed ønsker. Centralbankens mål for PCE-prisindekset (dens foretrukne mål for inflationspresset) er 2 %. I april var PCE-inflationen på 2,7 %. Caldwell siger, at det vil være et problem, hvis inflationen forbliver tættere på 3 % i stedet for at fortsætte med at falde.

Denne type overophedning er "et meget troværdigt scenarie for, hvad der kan ske som følge af det interne momentum i økonomien lige nu", forklarer han. Den deraf følgende usikkerhed omkring pengepolitikkens kurs kan også påvirke priserne på aktiver.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser