Novo Nordisk (NOVO B), Europas største virksomhed målt på markedsværdi, præsenterede sit regnskab den 2. maj.
Medicinalgiganten oplevede en fortsat stigende efterspørgsel på sine slankemidler, Ozempic og Wegovy, og rapporterede en indtjening for første kvartal, der lå over analytikernes estimater.
Lægemiddelproducentens kvartalsvise nettoresultat var 25,41 milliarder danske kroner (3,35 milliarder euro), en stigning fra 19,81 milliarder kroner for et år siden. Salget af Ozempic og Wegovy steg med 25 % i forhold til året før, og salget i virksomhedens nordamerikanske aktiviteter steg med 34 %, hjulpet af insulin med længere holdbarhed. Lægemiddelproducentens driftsresultat var +9 % i forhold til konsensus (+3 % i forhold til UBS' estimater).
"Overskuddet afspejler et stærkere salg og det faktum, at konsensus forudså en meget stærkere stigning i SG&A [salgs- og generalomkostninger] for 1. kvartal, mens dette kom mere på linje med UBS' estimater. Overskuddet i forhold til estimaterne fra UBS er udelukkende drevet af det stærkere salg i USA", skrev UBS-analytikerne i en kommentar efter indtjeningsrapporten og tilføjede, at de betragter det som "et overskud af lav kvalitet, da vi kender udviklingen i de amerikanske receptmængder".
Nøgletal fra Morningstar for Novo Nordisk-aktien
• Fair Value Estimate: 570 DKK
• Morningstar Rating: 1 star
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High
Novo Nordisk opjusterer forventningerne til 2024
Novo Nordisk opdaterede også sine udsigter for 2024 og forventer nu en salgsvækst på mellem 19-27 % i faste valutakurser, hvilket er en lille stigning fra den tidligere prognose på 18-26 %. Virksomheden øgede også sine forventninger til væksten i driftsresultatet med et procentpoint i begge ender til 22-30 % ved konstante valutakurser.
"Opgraderingen af forventningerne afspejler fordelen ved brutto-til-nettoprisjusteringerne i 1. kvartal, hvor forretnings- og kapacitetsudvidelsen er i overensstemmelse med virksomhedens forventninger," skrev UBS-analytikerne.
Fedmemedicin - priserne falder, konkurrencen stiger
På trods af at Novo Nordisk slog konsensus og øgede forventningerne til salgsvæksten og væksten i driftsresultatet en smule, faldt aktien i første omgang med 4,5 %, men rettede sig til -2 % i løbet af eftermiddagen.
Lavere priser på Wegovy kan være årsagen til, at aktierne handles lavere. Faktisk steg salget af dette lægemiddel med hele 86 % til 8,2 milliarder kroner, men på en telefonkonference med journalister sagde Novo Nordisks økonomidirektør Karsten Munk Knudsen, at priserne på produkterne var "lidt lavere" i sidste kvartal, og at virksomheden forventer, at de vil fortsætte med at falde i år, ifølge Reuters.
Wegovys og Ozempics hovedkonkurrent på det amerikanske marked er Eli Lillys (LLY) tirzepatid, som markedsføres til vægttab under navnet Zepbound og til diabetes under navnet Mounjaro. Den amerikanske medicinalgigant offentliggjorde sin indtjening onsdag, og tallene afslørede stor efterspørgsel efter konkurrenten Zepbound.
Morningstar hæver fair value, men aktien er overvurderet
Morningstar-strateg Karen Andersen hævede sit fair value-estimat for Novo Nordisk til 600 kr. pr. aktie fra 570 kr. efter kvartalsrapporten, hvilket betyder, at aktiekurserne stadig er 45 % højere end den estimerede fair value.
"Mens vi fortsat ser Novo Nordisk som en virksomhed med stort potentiale og stærk intellektuel værdi omkring sin kardiometaboliske forretning, mener vi, at den store efterspørgsel efter fedmemedicin og det begrænsede udbud har presset aktiekurserne over deres egentlige værdi," skriver Karen Andersen og tilføjer:
"Vi mener, at de nuværende aktiekurser ikke i tilstrækkelig grad tager højde for forventede prisfald og konkurrence, for ikke at nævne risikoen for, at patienter afbryder behandlingen på grund af tolerance, omkostninger eller langsigtede sikkerhedsproblemer."
Analytikeren forventer, at Novo og konkurrenten Eli Lilly fortsat vil stå over for prispres på GLP-1-markedet, efterhånden som mængderne stiger, selv før en tredje virksomhed kommer ind på markedet.